Paaiškės, kokiems asmenims bus uždrausta auginti gyvūnus

Vyriausybė trečiadienį svarsto

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 28, 2015, 11:40 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 8:20 PM

Pataisomis, visų pirma, siekiama atskirti atvejus, kada už gyvūnų kankinimą gali grėsti administracinė, o kada – baudžiamoji atsakomybė. VMVT siūlymu, kankintojo laisvė galėtų būti apribota tik tuomet, kai gyvūno kankinimas turi akivaizdžių padarinių – gyvulys žūsta arba yra suluošinamas, pažeidžiami jo kaulai ar minkštieji audiniai.

Už žiaurų elgesį su gyvūnais ir jų kankinimą tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims numatyta bauda nuo 45 iki 158 eurų. Jei gyvūnui dėl žiauraus elgesio gresia mirtis arba fizinis sužalojimas, piniginę teks paploninti nuo 290 iki 1 738 eurų. Ne pirmą kartą su gyvūnais žiauriai besielgiantys bus baudžiami nuo 1 158 iki 1 738 eurų bauda, už fizinį sužalojimą – nuo 1 738 iki 2 317 eurų bauda. Piniginė bauda teismo sprendimu gali būti pakeista viešaisiais darbais arba įkalinimu iki vienerių metų. Bet kuriuo atveju iš gyvūną kankinusio savininko augintinis gali būti atimtas, o esant dideliems sužalojimams, gyvūną veterinaras galės užmigdyti be savininko sutikimo.

Teismo sprendimu neveiksniais pripažinti asmenys gyvūnų laikyti negalės, jeigu tam nepritaria neveiksnų žmogų prižiūrintis rūpintojas. Anot VMVT, būtent neveiksnūs asmenys padaro daugiausia su gyvūnų apsauga ir gerove susijusių nusikaltimų.

Jei siūlomiems pakeitimams pritars Seimas, jie įsigalios nuo liepos 15 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.