Dažniausios kačių ligos: dėl ko reiktų sunerimti

Katės – reiklūs, jautrūs ir įnoringi gyvūnai. Tačiau kačių elgesio pasikeitimai gali būti susiję ne tik su charakterio ypatybėmis, bet ir su sveikatos problemomis. Dalinamės informacija apie dažniausias kačių ligas ir požymius, išduodančius, kad katė susiduria su sveikatos sutrikimais.

Dažniausios kačių ligos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dažniausios kačių ligos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2018, 7:22 PM, atnaujinta Oct 9, 2018, 7:23 PM

Kas išduoda sveikatos sutrikimus?

Sumažėjęs apetitas arba atsisakymas ėsti, stipriai sumažėjęs arba padidėjęs vandens suvartojimas, vangumas ir nuolatinis mieguistumas, reakcijos sutrikimai ir apsunkintas kvėpavimas – tai ženklai, verčiantys rimtai sunerimti dėl katės sveikatos.

Į veterinarijos specialistą taip pat reikėtų kreiptis, jei katę vargina sunkus šlapinimasis, nuolatinis vėmimas ir gausus viduriavimas. Sveikatos sutrikimus išduoda gausus seilėtekis, pakitusi dantų ir dantenų spalva, kailiuko ir odos pakitimai.

Simptomų, išduodančių apie augintinės sveikatos sutrikimus, yra išties daug. Tačiau geriausiai savo katę pažįsta jos šeimininkas. Todėl pastebėjus bet kokius katės elgesio, mitybos ar išvaizdos pokyčius, reikėtų nedelsti ir pasikonsultuoti su veterinarijos specialistu.

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad ne visų ligų simptomai pasireiškia akivaizdžiai. Todėl net ir auginant iš pažiūros sveiką kačiuką, vertėtų reguliariai lankytis veterinaro kabinete.

Dažniausios ligos:

Ūmus gastroenteritas – tai virškinamojo trakto sutrikimas. Šį sutrikimą dažniausiai išprovokuoja netinkama mityba, į virškinamąjį traktą patekę siūlai, pūkai, kambarinių gėlių likučiai.

Akmenligės arba apatinių šlapimo takų sindromas – šiam sindromui būdingas smėlio ir akmenų susidarymas šlapimo pūslėje bei šlapimtakiuose.

Rinotracheitas – itin dažnai pasitaikanti ir nesunkiai atpažįstama virusinė liga. Šiai ligai būdingas čiaudulys, kosulys, akių traiškanojimas. Negydoma ši liga gali turėti nepataisomų komplikacijų, sukelti plaučių uždegimą ir apsunkinti katės regėjimą.

Pasiutligė – tai dar viena virusinė liga, kuria katės serga dažniau nei šunys. Pasiutlige užsikrečiama nuo laukinių žvėrių, užsikrėtę gyvūnai tampa agresyvūs, sutrinka jų elgsena, judėjimas, pažeidžiama nervų sistema.

Panleukopenija arba kačių maras – tai virusinis susirgimas, itin pavojingas mažiems kačiukams. Šis virusas ardo limfocitus ir plonųjų žarnų sienelių ląsteles.

Viršutinių kvėpavimo takų infekcija – ši infekcija yra panaši į peršalimo simptomus. Jei katė karščiuoja, katės akys ir nosis varva, ji čiaudi, kosėja, jos apetitas sumažėja, būtina katę nuvežti pas veterinarą. Viršutinių kvėpavimo takų infekcijos gydymui dažniausiai skiriami antibiotikai.

Mirtini virusai: kačių imunodeficito virusas (FIV) ir leukozė (FeLV). Tai kačių imuninę sistemą pažeidžiantys virusai. Geriausia apsauga – tinkama priežiūra ir katės apsauga nuo nepažįstamų, įtartinų ir sergančių gyvūnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.