Vitaminai augintiniui: duoti ar neduoti?

Kad namuose augantis šuo ar katė būtų sveikas ir energingas, būtina užtikrinti, kad augintinio organizmas būtų aprūpintas visomis reikiamomis maistinėmis medžiagomis.

Vitaminai šunims ir katėms.<br>D.Umbraso nuotr.
Vitaminai šunims ir katėms.<br>D.Umbraso nuotr.
Vitaminai šunims ir katėms.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vitaminai šunims ir katėms.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vitaminai šunims ir katėms.<br>D.Umbraso nuotr.
Vitaminai šunims ir katėms.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-10-09 10:04

Gyvūnų prekių parduotuvėse galima rasti ne tik gausų gyvūnų maisto pasirinkimą, bet ir platų vitaminų bei maisto papildų augintiniams asortimentą. Todėl neretas katės ar šuns šeimininkas susiduria su rimtu galvosūkiu: pirkti vitaminus augintiniui ar nepirkti?

Ar vitaminai katėms ir šunims yra būtini?

Visas organizmui reikiamas maisto medžiagas katės ir šunys turėtų gauti kartu su maistu. Jei augintinis šeriamas super premium klasės maistu, jo organizmas įprastai yra aprūpinamas visais reikiamais vitaminais ir mineralais.

Tačiau viskas priklauso nuo konkretaus gyvūno organizmo, imuniteto ir jo ypatybių. Tam tikrais atvejais augintinių organizmai sunkiai įsisavina kai kurias būtinas maisto medžiagas. Tai lemia papildomą vitaminų ir mineralinių medžiagų poreikį.

Mitybos praturtinimas ir papildymas vitaminais ar maisto papildais įprastai reikalingas besilaukiančios ar savo pienu jauniklius maitinančioms kačių ir šunų patelėms, senyvo amžiaus ar sveikatos problemų turintiems augintiniams.

Kaip pasirinkti tinkamiausius?

Iš tiesų pagrindinė taisyklė, renkantis vitaminus ir maisto papildus katėms bei šunims, yra konsultacijos su veterinarijos specialistu.

Būtent veterinaras geriausiai žino augintinio organizmo būklę ir sveikatos problemas. Todėl jis gali geriausiai patarti, kokių vitaminų ir mineralinių medžiagų kompleksas yra tinkamiausias konkrečiam augintiniui.

Savarankiškai parinkti vitaminai gali būti netinkami augintiniui, o kai kurie augintinio organizmo siunčiami signalai – klaidingi.

Pavyzdžiui, jei augintinio kojos silpnos, tikėtina, kad šeimininkas ieškos raumenis ar sąnarius stiprinančio preparato. Tačiau kojų silpnumą gali išprovokuoti ir neurologinės problemos. Todėl veterinaro konsultacijos yra tiesiog būtinos.

Renkantis vitaminus ir maisto papildus šunims ir katėms, rekomenduojama pirmenybę teikti patikimiems, pasaulyje pripažintiems prekių ženklams bei klinikiniais tyrimais patvirtintiems produktams.

Taip pat vertėtų atsižvelgti į priemonių sudėtį ir rinktis tą preparatą, kuriame yra būtent ta medžiaga, kurios ir trūksta augintiniui.

Kokios medžiagos svarbiausios katėms ir šunims?

Kačių organizmams itin svarbūs A, B, D, E ir K vitaminai. Iš mineralinių medžiagų itin svarbus kalcis ir fosforas.

Tuo tarpu šunų sveikatai labai svarbūs vitaminai A, B, B-12, C, D Taip pat svarbios šios mineralinės medžiagos: kalis, kalcis, fosforas ir geležis.

Piktnaudžiauti nereikėtų

Jei augintinis nėra senyvo amžiaus ir neturi sveikatos sutrikimų, papildomos vitaminų ir mineralų dozės gali būti kenksmingos jo organizmui.

Pavyzdžiui, vitamino D perdozavimas gali sutrikdyti apetitą ir neigiamai paveikti kaulų bei raumenų būklę. O per didelis vitamino A kiekis gali išprovokuoti dehidrataciją, sąnarių skausmą, kraujo pakenkimus.

Todėl piktnaudžiauti vitaminais ir mineralais nereikėtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.