Papūgų auginimas ir priežiūra namuose: įvardijo pagrindines taisykles

Namuose auginamų papūgų įvairovė gana plati – tai aros, kakadu, žako, agaporniai, nimfos, rozelos, banguotosios papūgėlės ir kitų rūšių papūgos. 

Papūga.<br>Scanpix nuotr.
Papūga.<br>Scanpix nuotr.
Papūga.<br>Scanpix nuotr.
Papūga.<br>Scanpix nuotr.
Papūga.<br>Scanpix nuotr.
Papūga.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 10, 2018, 7:43 PM

Kad šie namuose auginami spalvoti sparnuočiai nesirgtų ir savo šeimininkus džiugintų ilgai, svarbu pasirūpinti tinkama ir kokybiška jų priežiūra.

Kaip sukurti patogias gyvenimo sąlygas?

Namuose auginamos papūgos dažniausiai laikomos voljeruose arba narveliuose. Rekomenduojama rinktis metalinius nikeliuotus narvelius, kurie yra saugūs, higieniški ir ilgaamžiai.

Renkantis tinkamą narvelį, svarbu užtikrinti, kad narvelyje papūgai būtų pakankamai vietos. Taip pat svarbu įrengti laktas, ant kurių šis ryškiaspalvis sparnuotis galėtų tupėti.

Būtini kokybiškų papūgos gyvenimo sąlygų elementai – gertuvė ir lesykla. Gertuvę ir lesyklą reikėtų patalpinti tokiose narvelio vietose, kad į jas jokiu būdu nepatektų augintinio išmatos.

Auginant papūgą, svarbu apmąstyti ir narvelio laikymo vietą. Papūgoms nepatinka itin triukšminga aplinka, jos taip pat yra jautrios skersvėjams. Todėl reikėtų pasirinkti ramią, nuo skersvėjų apsaugotą namų vietą. Narvelį rekomenduojama pakabinti arba pastatyti greta sienos – tai išsigandusioms papūgoms padeda susikurti saugumo įspūdį.

Papūgos mėgsta sausą gyvenamąją aplinką, papūgoms ideali temperatūra – 18-25°C. Svarbu atsiminti, kad šie skraiduoliai sunkiai perneša temperatūrų svyravimus, todėl jų reiktų vengti.

Mitybos taisyklės

Subalansuota mityba labai svarbi papūgos sveikatai ir ilgaamžiškumui. Jei su maistu papūgos gauna per mažai vertingų maistinių medžiagų, jų organizmams ima trūkti kalcio, vitamino A ir kitų būtinų vitaminų bei mineralinių medžiagų.

Papūgoms svarbiausios šios maistinės medžiagos: siera, natris, kalis, chloras, geležis, varis, magnis, cinkas, kobaltas, jodas ir selenas. Siekiant tinkamai subalansuoti papūgų mitybą, geriausia rinktis specializuotose gyvūnų maisto parduotuvėse parduodamus sėklų mišinius bei granuliuotą lesalą.

Papūgų mitybą galima praturtinti žalumynais, vaisiais, daržovėmis. Tačiau visada būtina įsitikinti, kad maistas, kurį duodate papūgai, nėra jai pavojingas. Draudžiama papūgas maitinti juoda duona, aštriu, keptu, riebiu maistu, mėsa, gyvuliniais riebalais. Taip pat papūgas reikėtų saugoti nuo alkoholinių gėrimų, kavos, stiprios arbatos.

Beje, jei papūga nesulesa viso savo maisto, maisto likučiai turi būti periodiškai pašalinami iš lesyklos. Nuolatinę švarą svarbu palaikyti ne tik lesykloje, bet ir visame papūgos narvelyje ar voljere.

Svarbu pasirūpinti papūgų užimtumu

Papūgoms, kaip ir bet kuriems kitiems namų augintiniams, reikia užimtumo ir aktyvių veiklų, kurių metu jos galėtų išnaudoti savo energiją. Vienas mėgstamiausių papūgų užsiėmimų – darbas snapu, kurio metu papūgos pasigalanda savo snapą.

Žaidimams snapu puikiai tinka specialios priemonės, parduodamos gyvūnų prekių parduotuvėse. Taip pat galima naudoti natūralias šakeles arba medžio žievę. Svarbu įsitikinti, kad šakelės ir žievė nėra nuodingi, nekenkia papūgai ir nėra nupurkšti kenksmingais chemikalais.

Papūgos mėgsta slaptavietes, todėl vieną jų narvelio kampą galima atskirti nepermatomu audiniu. Slaptavietei puikiai tinka ir kartoninė dėžutė, kurioje paukštis galės pasislėpti.

Itin daug džiaugsmo spalvotajam sparnuočiui suteiksite, jei kartas nuo karto leisite jam paskraidyti po namus. Tačiau, prieš išleidžiant papūgėlę į laisvę, labai svarbu įsitikinti, kad namuose jos netyko pavojai.

Įsitikinkite, kad uždaryti visi langai ir durys, per kurias paukštis gali išskristi į lauką. Paslėpkite produktus, kurie papūgoms yra kenksmingi ar net mirtini. Pašalinkite daiktus, kurie, paukščiui prisilietus, gali ant jo užkristi. Užgesinkite žvakes, kad papūgėlė neapdegtų plunksnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.