Žiurkėnų priežiūros ypatumai: 3 svarbiausi elementai

Žiurkėnai – daug išlaidų ir sudėtingos priežiūros nereikalaujantys augintiniai. Nors jie nėra išrankūs maistui ir gana greitai pripranta prie naujų gyvenimo sąlygų, svarbu atkreipti dėmesį į svarbiausius elementus, leidžiančius užtikrinti žiurkėno gyvenimo kokybę.

Žiurkėnų priežiūra. <br>M.Patašiaus nuotr.
Žiurkėnų priežiūra. <br>M.Patašiaus nuotr.
Žiurkėnų priežiūra. <br>M.Patašiaus nuotr.
Žiurkėnų priežiūra. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 13, 2018, 5:10 PM

1. Erdvus ir saugus narvelis

Dažniausiai žiurkėnų narveliai skirstomi į tris rūšis: terariumai (stikliniai narveliai, panašūs į akvariumus), vieliniai ir plastmasiniai narveliai. Visos rūšys turi savo privalumų ir trūkumų.

Dažniausiai naudojami – standartiniai vieliniai narveliai. Vielinių narvelių privalumas tas, kad už nedidelę kainą galima įsigyti ne vieno, o dviejų aukštų narvelį, kuriame bus pakankamai vietos žiurkėnui laipioti ir bėgioti.

Plastmasiniai narveliai dažniausiai būna įdomūs, nestandartiniai, pagrindinis jų privalumas – žiurkėno kojytės nekliūna už tarpų tarp virbų. Kai kuriuose plastmasiniuose narveliuose taip pat būna įrengti tuneliai.

Terariumai labai patogūs dėl to, kad aplink juos neprisikaupia šiukšlių. Tačiau terariumai įprastai būna ne itin dideli, todėl juose žiurkėnams trūksta erdvės judėjimui.

Nepriklausomai nuo to, kokį narvelį pasirinksite, narvelio apačią rekomenduojama užpildyti kraiku.

2. Kokybiška mityba

Nors šie gyvūnėliai nedideli ir jie suėda ne itin didelį maisto kiekį, maisto kokybė ir sudėtis labai svarbi žiurkėnų sveikatai. Svarbu pasirūpinti, kad žiurkėno racionas būtų pilnavertis ir subalansuotas.

Žiurkėnai labai mėgsta, jei jų racionas yra paįvairinimas riešutais, džiovintais vaisiais, saulėgrąžomis, ne itin saldžiais vaisiais ir daržovėmis. Tačiau piktnaudžiauti šiais produktais nereikėtų.

Žiurkėnams draudžiama duoti gendančio maisto. Šie gyvūnėliai dažnai nesuvalgo viso jiems duoto maisto ir maistas kurį laiką stovi narvelyje. Todėl gendantis, pūvantis ar pelijantis maistas gali sukelti rimtų problemų žiurkėno sveikatai.

Labai svarbu, kad žiurkėno gertuvė visada būtų pilna švaraus ir šviežio vandens. Pasirūpinti reikėtų ir specialiomis priemonėmis, skirtomis graužimui, kurių galima įsigyti gyvūnų prekių parduotuvėse.

3. Priemonės energijai išlieti

Žiurkėnai yra maži, smulkūs, smalsūs, landūs ir judrūs. Jei nesudaromos tinkamos sąlygos žiurkėno judėjimui, kyla grėsmė jo sveikatai, taip pat gali atsirasti ir elgesio sutrikimų.

Bėgimo ratelis, laipynės, tuneliukai – tai priemonės, kurių įrengimas narvelyje garantuos, kad žiurkėnas ne tik išlies turimą energiją, bet kartu turės įdomių užsiėmimų.

Narvelyje taip pat galima įrengti ir namelį, kuriame augintinis galės pasislėpti ar miegoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.