4 dalykai, į kuriuos verta atsižvelgti, renkantis akvariumo augalus

Įsigyti akvariumą, sumontuoti filtravimo sistemą ir šildymo įrangą, pasirūpinti gruntu ir dekoracijomis bei išsirinkti margaspalves žuvytes – tai pagrindiniai akvariumo įrengimo darbai, tarp kurių rikiuojasi ir augalų pasirinkimas. Pasirinkti tinkamus ir kokybiškus augalus svarbu ne tik dėl grožio ir akvariumo estetikos, bet ir dėl žuvyčių gerovei svarbių akvariumo augalų funkcijų.

Akvariumo augalai.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Akvariumo augalai.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Akvariumo augalai.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Akvariumo augalai.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 15, 2018, 7:55 AM

1. Akvariumo augalų funkcijos. Sveiki, gražūs ir natūralūs akvariumo augalai be abejo puošia akvariumą ir traukia akį. Tačiau tai toli gražu nėra vienintelė funkcija, kurią atlieka akvariumo augalai.

Sveiki augalai padeda palaikyti biologinę akvariumo pusiausvyrą: jie, sugerdami anglies dioksidą ir išskirdami deguonį, prisotina vandenį deguonimi, paskatina žuvų išmatų irimo procesus. Maža to, ant augalų lapų arba tarp augalų žuvys neretai deda ikrus. Akvariumo augalai taip pat atlieka slėptuvių funkciją – tarp augalų mielai slepiasi tiek jaunos, tiek jau suaugusios ir subrendusios žuvytės.

Dėl šių priežasčių natūralūs akvariumo augalai yra pranašesni nei dirbtiniai. Tiesa, jei akvariume auga žolėdės žuvytės, reikia tai įvertinti ir pirmenybę teikti dirbtiniams augalams.

2. Įvertinkite augalų priežiūrą ir reiklumą. Akvariumo augalai yra skirstomi, remiantis keliomis pagrindinėmis klasifikacijomis. Viena iš pagrindinių klasifikacijų yra grįsta augalų reiklumu: akvariumo augalai skirstomi į reiklius, vidutinio reiklumo ir nereiklius.

Kita klasifikacija – augimo tempai. Pagal šią klasifikaciją akvariumo augalus taip pat galima suskirstyti į tris grupes: lėtai augantys augalai, vidutiniu tempu augantys augalai bei greitai augantys akvariumo augalai.

Renkantis akvariumo augalus, įvertinti reikėtų ne tik estetišką išvaizdą, bet ir augalo dydį bei reiklumą. Priklausomai nuo konkrečios augalo rūšies priklauso ir jo augimo bei sėkmingo gyvenimo akvariume poreikiai: atitinkami vandens parametrai, reiklumas šviesai, lepumas, augimo proceso ypatybės.

3. Atkreipkite dėmesį į augalų dydį ir suplanuokite jų išdėstymą. Aukštus augalus rekomenduojama sodinti prie galinės akvariumo sienelės, tuomet jie neužstoja bendro akvariumo vaizdo. Didesni ir aukštesni augalai taip pat estetiškai atrodo ir akvariumo šonuose.

Be to, svarbu įvertinti tai, kad kuo augalas yra didesnis, tuo masyvesnės ir ilgesnės bus jo šaknys. Todėl tose akvariumo vietose, kuriose planuojate sodinti didžiausius augalus, reikia pripilti daugiau grunto. Taip pat po gruntu galima pilti pogrunčio, dėl kurio augalai geriau prigis ir augs, arba, pasodinus augalus, kurie maisto medžiagas įsisavina per šaknis (pavyzdžiui, Cryptocoryne, Echinodorus), vertėtų po jų šaknimis pakišti molio rutuliukų.

Nedidelius, nedidelio aukščio akvariumo augalus rekomenduojama sodinti akvariumo priekyje. O akvariumo viduriui labiausiai tinka vidutinio dydžio augalai.

Tad apželdinant akvariumą, formuojamos tarsi pakopos: pradedama nuo mažiausių augalų akvariumo priekyje, pereinama prie didesnių augalų akvariumo viduryje ir galiausiai akvariumo gale bei šonuose sodinami aukščiausi augalai.

4. Sodinimo procesas. Sodinant augalus, visų pirma, vertėtų pašalinti apdžiuvusius, pageltusius, suvytusius augalo lapus, taip pat patariama šiek tiek patrumpinti augalų šaknis.

Sodinant vertėtų palikti tarpus tarp augalų krūmelių. Akvariumo augalus reikėtų sodinti į grunte suformuotas duobutes, augalo šaknis užberiant žvyru.

Jei augalus sodinate į vandeniu dar nepripildytą akvariumą, apželdinus akvariumą, jį reikia nedelsiant užpildyti vandeniu, kad augalai nepradėtų vysti. Jei tarp augalų norima sudėlioti dekoracijas, tuomet pasodintų augalų lapus patartina apipurkšti vandeniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.