Pavasarį erkės ypatingai piktos – įspėja augintinių šeimininkus, ko dažnas nepastebi

Prasidėjęs ilgai lauktas pavasaris, teikia džiaugsmą gyvūnams ir jų šeimininkams. Smalsiam augintiniui širdis plyšta kaip norisi išsivolioti dar šviežutėlėje žolėje ar patenkinti savo smalsumą neseniai suvešėjusiame krūmyne.

Erkės bunda: patarimai kaip apsaugoti savo augintinius nuo erkių platinamų ligų.<br>Lrytas.lt koliažas
Erkės bunda: patarimai kaip apsaugoti savo augintinius nuo erkių platinamų ligų.<br>Lrytas.lt koliažas
Erkės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erkės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erkės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erkės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

tavogyvunas.lt

Mar 19, 2019, 9:26 AM

Šunų bei kačių šeimininkams nutirpęs sniegas ir atšilę orai kelia nerimą, nes kartu su bundančia gamta, bunda ir erkės. Pavasarį jos ypatingai piktos, intensyviai ieško grobio kur įsisiurbti ir pasisotinti.

Apie erkių platinamas ligas dalinasi VETPET – Jonavos veterinarijos centro specialistai.

BABEZIOZĖ – tai erkių platinama liga, kuri dar vadinama piroplazmoze. Gyvūnui užsikrėtus babezioze inkubacinis laikotarpis vidutiniškai trunka dvi savaites. Visgi, pirmieji ligos simptomai gali pasireikšti praėjus kelioms dienoms po erkės įsisiurbimo.

Kai kuriais atvejais klinikiniai požymiai pasireiškia po erkės įsisiurbimo praėjus keliems mėnesiams ar net metams (tai lėtinė ligos forma arba besimptomė ligos eiga). Pavojinga tai, jog babeziozė dažnai sukelia inkstų ir kepenų funkcijos nepakankamumą. Tokiu atveju vystosi organizmo intoksikacija, gelta.

ERLICHIOZĖ – tai liga, kurią dažniausiai sukelia Ehrlichia canis. Erlichiozė dažnai perduodama kartu su babezioze, todėl dažnai ir gydymas būna kompleksinis (priešnuodis + antibiotikai). Esant ūmiai ligos formai, pirmieji ligos simptomai pasireiškia po užsikrėtimo praėjus 2-3 savaitėms.

Lėtinės ligos formos atveju, ligos simptomai gali išryškėti tik po kelių mėnesių ar net metų. Lėtinės eigos atveju dažnai vystosi glomerolonefritas – inkstų funkcijos nepakankamumas, sąnarių uždegimas – artritas, pastebimi neurologiniai požymiai.

ANAPLAZMOZĖ – tai dar viena erkių platinama liga. Sukėlėjas priskiriamas riketsijoms. Erkės ligos sukėlėją perduoda tik jei būna įsisiurbusios ne trumpiau nei 48 valandas. Yra nustatyta ir subklinikinė anaplazmozės forma – tokiu atveju nepastebima jokių akivaizdžių klinikinių požymių. Vieninteliai ligos simptomai gali būti mažakraujystė, periodiškai pasikartojanti trombocitopenija ar besivystantis artritas.

BORELIOZĖ dar vadinama Laimo liga. Šios dvi ligos taip pat dažnai perduodamos kartu. Boreliozės sukėlėjas – bakterija Borrelia burgdorferi. Laimo liga gali užsikrėsti ir žmonės, tačiau žmonių ir šunų ligos simptomais skiriasi. Dažniausiai klinikiniai boreliozės simptomai pasireiškia po erkės įsisiurbimo praėjus 2-5 mėnesiams.

Kaip teigia VETPET – Jonavos veterinarijos centro specialistai – geriausia erkių platinamų ligų prevencija – tai apsaugos priemonių nuo erkių naudojimas nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens. Veterinarijos gydytojas patars ir padės išsirinkti kuri priemonė Jūsų augintiniui bus efektyviausia ir labiausiai tinkama.

Erkių platinamos ligos yra pavojingos jūsų augintiniui, nes dažnai sukelia komplikacijas, kurios ne visada yra išgydomos. Gydymo efektyvumas priklauso nuo ligos formos, sunkumo, kaip anksti liga buvo diagnozuota, taip pat nuo individualių organizmo savybių (imuniteto, gyvūno amžiaus, prieš tai buvusių ar esamų gretutinių ligų).

Šiuo metu pasiūloje yra purškikliai, lašai, antkakliai ir tabletės. Priklausomai nuo veikliosios medžiagos, jų poveikis gali būti ne tik atbaidantis, žudantis, bet ir du viename. Veikimo trukmė nuo 24 val. iki 7-8 mėn.

Veterinarijos klinika rekomenduoja naudoti vaistines profilaktines priemones, kurių efektyvumas ištirtas ir pagrįstas moksliškai. Būtina atkreipti dėmesį į tai, ką sako jūsų augintinio veterinaras ar vaistininkas ir sekti aprašymą ant pakuotės. Tam tikrus lašus ir purškiklius galima saugiai naudoti šunims, bet griežtai draudžiama – katėms.

Jei lašinate lašus, kurių sudėtyje yra permetrino, rekomenduojama laikytis gamintojo nurodymų ir lašinti per visą nugaros ilgį, o ne vienoje vietoje. Tuo tarpu, jei veiklioji medžiaga fipronilas – galima sulašinti ir vienoje vietoje. Būtina lašinti ant odos, o ne ant kailio. Taip pat nemaudyti tą pačią dieną, kai ruošiatės lašinti arba po sulašinimo.

Jei naudojamas antkaklis, geriau jį nuimti prieš leidžiant augintiniui taškytis vandens telkinyje, o išdžiūvus kailiui – uždėti. Tam yra dvi priežastys: antkaklio veikliosios medžiagos gali neigiamai paveikti vandens organizmus ir dėl poveikio vandeniu gali sumažėti antkaklio efektyvumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.