Prisiminė benamių kačių problemą – už vieną teks pakloti 55 eurus

Tauragės rajono savivaldybė ruošiasi vykdyti „Pagauk-Sterilizuok-Paleisk“ (PSP) programą, kurios tikslas – humaniškai mažinti benamių kačių, stabdant jų dauginimąsi. Šiai programai numatyta skirti 2000 eurų. Vienos benamės katės sterilizavimas su skiepu nuo pasiutligės atsieina 55 eurus.

Benamės katės maistu įviliojamos į tokias gaudykles, vėliau perkeliamos į specialiai joms skirtus narvelius ir iškeliauja į veterinarijos kliniką sterilizacijai.  <br>„Gyvūnų globos Tauragėje“ nuotr.
Benamės katės maistu įviliojamos į tokias gaudykles, vėliau perkeliamos į specialiai joms skirtus narvelius ir iškeliauja į veterinarijos kliniką sterilizacijai.  <br>„Gyvūnų globos Tauragėje“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Žebelienė, taurageskurjeris.lt

Apr 14, 2019, 7:37 PM

Tiek užtenka, jei nereikia spręsti kitų gyvūno sveikatos problemų. Programa „Pagauk-Sterilizuok-Paleisk“ skirta sulaukėjusioms katėms, kurios prisitaikiusios gyventi lauke ir neturi galimybių rasti šeimininkų.

Pasak Tauragės rajono savivaldybės Finansų skyriaus vedėjos Irmos Jurkšienės, programai „Pagauk-Sterilizuok-Paleisk“ numatyta skirti 2000 eurų. Tokia programa anksčiau Tauragėje nebuvo vykdoma, tačiau, anot Finansų skyriaus vedėjos, labai reikalinga.

Savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Šarūnė Beitaitė praėjusią savaitę redakcijai patikslino, kad programos lėšos dar niekam nepaskirtos. Anot Š.Beitaitės, artimiausiu metu bus skelbiamas paraiškų priėmimas programai vykdyti.

Kitose šalies savivaldybėse programa „Pagauk-Sterilizuok-Paleisk“ vykdoma jau seniai, skelbiama, kad sostinėje PSP startavo 2009 metais.

Kaip „Tauragės kurjeriui“ aiškino VšĮ „Gyvūnų globa Tauragėje“ vadovė Ligita Jusčienė, kastruotos katės paženklinamos tarptautiniu atpažinimo ženklu – trumpinamas kairės ausies galiukas. Jos taip pat paskiepijamos nuo pasiutligės ir paleidžiamos atgal į pagavimo vietą. Kol valdininkų kabinetuose nagrinėjami biurokratiniai reikalai, ši organizacija benamių kačių problemą bando spręsti savo jėgomis.

Kitu atveju, anot gyvūnų globėjos L.Juščienės, mieste prisiveistų dar daugiau benamių niekam nereikalingų kačių. Dabar esąs toks laikas, kai nemažai kačių jau laukiasi. Nehumaniška jas dabar sterilizuoti, bet dar yra jaunų, dėl kurių delsti negalima.

Gyvūnų globėja papasakojo, kad neseniai miesto centre aptiko dešimt garbaus amžiaus tauragiškės šeriamų benamių murklių.

– Devynios jų – katės, vienas – katinas. Kiek jos atsivestų? Kiekviena po maždaug keturis. Aštuonias jau sterilizavome, viena vis dar neina į gaudyklę. Vaikšto aplink ir negalime jos pagauti,– sakė gyvūnų globėja.

Laukiniams gyvūnams gaudyti ir vežti į veterinarijos kliniką L.Juščienė yra įsigijusi specialią įrangą – gaudykles ir narvukus, kuriuos parsisiuntė iš Anglijos. Anot jos, pagautos katės prieš sterilizavimą apžiūrimos veterinarijos klinikoje, kur įvertinama jų sveikatos būklė. Po sterilizavimo 5–6 dienas laikomos gyvūnų globėjų prieglobstyje – į lauką iškart nepaleidžiamos.

L.Juščienė atskleidė, kad už benamių kačių sterilizaciją „Gyvūnų globa Tauragėje“ turi nemenkų skolų veterinarei.

– Dirbame į skolą, – atvirauja gyvūnų globėja.

„Gyvūnų globa Tauragėje“ savo feisbuko paskyroje publikuoja albumus, į kuriuos kelia sąskaitas. Paskutinė į „Veterinarinių išlaidų 2019“ metų albumą įkelta sąskaita – 818 eurų.

Taigi kad ir kam bus padalyti savivaldybės skiriami 2000 eurų, tai bus tik labai maža dalis benamėms katėms sterilizuoti reikalingų pinigų. Organizacija kol kas gyvena iš geros valios žmonių paramos, taip pat jų skiriamų 2 procentų Gyventojų pajamų mokesčio.

Pasak „Gyvūnų globos Tauragėje“ vadovės, katės sterilizavimas su vakcina nuo pasiutligės atsieina 55 eurus, o jei dar yra kitų problemų, o dažniausiai būna, kurias reikia išspręsti, reikia pridėti dar 10 ar daugiau eurų.

„Gyvūnų globa Tauragėje“ kreipėsi į Tauragės rajono savivaldybę dėl patalpų skyrimo beglobiams gyvūnams, ir ne tik katėms. L.Juščienė turi plačią viziją – nori vykdyti jaunimo ir senjorų užimtumo programas, kad ir jauni, ir vyresni žmonės galėtų turiningai leisti laisvalaikį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.