Vargu, ar žinote, ką reiškia geltonas kaspinas ant šuns pavadėlio

Geltonojo kaspino projektas visame pasaulyje žinomas jau ne vienerius metus, tačiau Lietuvoje dar daugelis nežino ką tai reiškia. Dažnai nežinodami žmonės kaspiną palaiko geru ženklu, dėl geltonos spalvos asociacijų su geromis emocijomis bei draugiškumu. 

Geltonas kaspinas ant pavadėlio – ką jis reiškia ir kaip elgtis šalia taip pažymėto gyvūno.
Geltonas kaspinas ant pavadėlio – ką jis reiškia ir kaip elgtis šalia taip pažymėto gyvūno.
Daugiau nuotraukų (1)

tavogyvunas.lt

Apr 17, 2019, 5:59 AM

Kiti pagalvoja, kad tai tiesiog puošnus gyvūno aksesuaras. Tačiau geltonas kaspinas, pririštas ant pavadėlio, yra skirtas atkreipti žmonių dėmesį ir juos įspėti. Šis projektas pristatytas 45 šalyse, edukacinė medžiaga išversta į 12 kalbų.

Tai projektas, skirtas atkreipti dėmesį į pažymėtą gyvūną. Ženklas, parodantis, kad jam reikia daugiau erdvės ir geriau prie tokio gyvūno be šeimininko leidimo nesiartinti. Nebūtinai tai reiškia, kad šuo yra agresyvus ar piktas.

Stengiamasi padėti šunims, kuriems tiesiog reikia erdvės. Gal būt jiems trūksta socializacijos žinių su aplink supančiu pasauliu, gal jie yra jautrūs naujiems žmonėms ar svetimai aplinkai.

Jei matote šunį su geltonu kaspinu, neleiskite savo augintinio prisiartinti prie jo, taip pat patraukite vaikus atokiau, neleiskite jo glostyti ar kitaip erzinti.

Dėl kokių priežasčių gali būti rišamas geltonas kaspinas?

šuo yra paimtas iš globos namų ir nėra pripratęs būti viešumoje. Kadangi jis augintas nuo pirmų dienų ir daug laiko praleidęs su savo naujaisiais šeimininkais, nėra žinomos jo ankstesnės gyvenimo sąlygos, taip pat nežinoma ar nebuvo gyvūnas patyręs psichologinių traumų.

Pažymėjimas geltonu kaspinu apsaugo ir patį šunį nuo naujo streso, ir aplinkinius.

Stresas patirtas globos namuose gali įtakoti šuns bailumą ir nepasitikėjimą naujais žmonėmis šuo yra tik pradėtas dresuoti. Jis dar tik mokosi suprasti žmonių elgesį. Vaikų norą susipažinti ir paglostyti gali suprasti neteisingai, jam gali pasirodyti kad prieš jį atliekamas agresyvus veiksmas ir gali atsakyti tuo pačiu. šuo yra gydomas, reabilituojasi po atliktos operacijos.

Jam galbūt leidžiami skausmingi vaistai, ar turi skaudančias vietas, jos gali būti jautrios, o žmogus, nežinodamas situacijos, prisilietęs įskaudins ar supykdys šunį.

Toks gyvūnas yra psichologiškai jautrus, tad kartais ir pats to nenorėdamas, gali sužeisti kitus. šuo yra jautrus aplinkai. Dėl rujojimo ar dėl savo garbaus amžiaus šuo gali būt ypatingai jautrus aplinkai, prisilietimams ar kitokiam svetimų žmonių dėmesiui. Staigūs žmonių judesiai gali jam sukelti stresą ir iššaukti nepageidaujamas gynybines reakcijas.

Geltonas kaspinas – tai ženklas, kad prie augintinio neikite per arti, arba gaukite leidimą iš šeimininko prie jo prieiti. Tokiems šunims suteikite galimybę integruotis į visuomenę palengva, nesugriaunant pasitikėjimo naujai sutiktais žmonėmis ir vieną dieną jie išeis į viešumą be geltonojo kaspino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.