Šunys – pusiau vegetarai: produktai nuo stalo, kuriais galite pavaišinti savo augintinį

Žinia, šuniui nuo stalo maisto veterinarai duoti nepataria, tačiau kuris tam atsispiria? O ar pagalvojate, ką galima ir ko negalima šuniui ėsti? Siūlome susipažintis su augalinės kilmės produktais, kuriais galite retkarčiais palepinti savo šunį.

 Šunį kartais galima pavaišinti daržovėmis.<br> 123rf nuotr.
 Šunį kartais galima pavaišinti daržovėmis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-25 12:10

Jei sugalvosite savo šuniui duoti gabalėlį moliūgo – neapsiriksite. Moliūgas savyje turi karotino (vitamino A) bei skaidulų.

Geltonoji cukinija – kaip ir moliūgas, puikiai tinka šunims. Jose gausu karotino. Tik prieš duodami šuniui, tiek iš moliūgo, tiek iš cukinijos pašalinkite sėklas.

Saldžiosios bulvės – puikus produktas jūsų šuniui. Ši daržovė turi daug vitamino B6, C, K, daug skaidulų bei magnio. Pjaustytos ir džiovintos saldžiosios bulvės – sveikas skanėstas keturkojui.

Šparaginėse pupelėse gausu vitamino K, C, magnio. Jei jūsų šuo priaugo nereikalingo svorio, dažniau duokite šių daržovių. Tai sotus, tačiau mažai kalorijų turintis maistas.

Šuniui galima duoti ir obuolių. Jų žievelėje yra medžiagų, kurios saugo organizmą nuo vėžio. Obuoliuose gausu vitamino A ir C. Venkite savo šuniui duoti obuolio sėklų – jose yra cianido, tad nuograužas meskite į šiukšlių dėžę, o ne sušerkite šuniui.

Avižiniuose dribsniuose gausu skaidulų. Šis produktas ypač tinkamas senyvo amžiaus šunims. Tačiau savo keturkojį šerkite tik virtais avižiniais dribsniais, be cukraus ar kitų priedų.

Ryžiai – tai puikus maistas ir vaistas, kai jūsų šuniui pučia pilvą. Rudieji ryžiai turi daugiau baltymų ir mažiau riebalų, palyginus su baltaisiais. Virti ryžiai ar ryžių dribsniai – geras angliavandenių šaltinis ir lengvai virškinamas maistas senyviems ar skrandžio problemų turintiems šunims.

Kukurūzų spragėsiai, arba kitaip – „popkornai“, nuostabus skanėstas keturkojui. Tai gali būti lengvas užkandis ar skanėstas dresūros metu. Svarbu, kad spraginti kukurūzai būtų be priedų, tokių kaip sviestas, pipirai ar sūris. Kukurūzuose daug šunims reikalingų mineralų – kalio, kalcio, magnio, fosforo. Taigi, kai kitą kartą žiūrėsite filmą ir užkandžiausite spragėsiais, nepamirškite pavaišinti ir savo keturkojo draugo.

Linų sėmenys ar jų aliejus turi daug omega-3 riebalų rūgščių. Šis produktas puikiai tinka jūsų šuns kailio ir odos puoselėjimui. Linų sėmenų galite įdėti ir į įprastą šuns maistą. Tai puikus skaidulų šaltinis. Šuns maistą pagardinti galite ir linų sėmenų aliejumi.

Ananasas gali būti ypatingas skanėstas šuniui. Nors ananasuose yra daug cukraus, juose gausu ir kalcio bei kalio. Taip pat – vitamino C.

Morka – tai ne tik geras vitamino A šaltinis, bet ir puiki priemonė dantų valymui. Duokite savo šuniui termiškai neapdorotą morką, o šis ją sudoros su pasigardžiavimu.

Petražolė – tai ne tik prieskonis, bet ir priemonė blogam burnos kvapui naikinti. Smulkintų petražolių galite įdėti į įprastą šuns maistą. Šiuose prieskoniuose yra daug kalcio ir kalio.

Švieži žalieji žirneliai turi daug vitamino B1, fosforo ir kalio. Drąsiai vaišinkite šiomis daržovėmis savo šunį.

PERSPĖJIMAS: nepaisant to, kad tam tikros daržovės ir vaisiai tinka ir patinka jūsų šuniui, svarbu nepamiršti, kad jūsų augintinis - mėseėdis plėšrūnas, kurio didžiąją dalį raciono turi sudaryti baltymai, gaunami iš mėsos produktų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.