Žiaurumo akibrokštas Joniškyje: moters poelgis su ančiuku prie šuns voljero šokiravo

Netinkamas elgesys su gyvūnais, kartais net mirties link vedanti jų nepriežiūra – dažnas reiškinys Lietuvoje. Tai patvirtina ir prieš keletą metų nuo tilto numesto šuns Pipiro istorija bei daugelio kitų kankintų ar nužudytų gyvūnų istorijos. Kyla klausimas – kaip tai gali vykti šiais civilizuotais laikais? Kas skatina žmogų, moralų ir mąstantį individą, taip elgtis su tais, kurie pasipriešinti negali?

 Momentinis kadras.
 Momentinis kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

ggi.lt

Oct 14, 2019, 12:40 PM, atnaujinta Oct 14, 2019, 12:45 PM

Deja, kartais net ir tie, kurie artimoje aplinkoje mato gyvūnų kankinimą ir nepriežiūrą, neišdrįsta kreiptis į teisėsaugą. Todėl svarbu tirti kiekvieną gautą pranešimą. Straipsnyje aprašomas žiauraus elgesio su gyvūnu atvejis – Joniškio rajone, Alsių kaime gyvenanti moteris į šuns voljerą įmetė gyvą ančiuką.

Į VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ (toliau – GGI) 2019 m. liepos 31 dieną kreipėsi asmuo, pateikęs filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuota, kaip moteris (pagal GGI surinktą informaciją – Evelina Turskytė, gyvenanti Joniškio rajone, Alsių kaime) išneša iš patalpos gyvą ančiuką ir įmeta jį į šuns voljerą.

Šią informaciją 2019 m. rugpjūčio 12 dieną GGI pateikė Joniškio rajono valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (toliau – VMVT), Joniškio rajono savivaldybės administracijai bei Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Joniškio rajono policijos komisariatui. Pranešime prašoma imtis atitinkamų kontrolės veiksmų ir atsakomybės taikymo pranešime nurodytai moteriai. Pranešime taip pat nurodyta patikrinti šuns laikymo sąlygas, kadangi vaizdo įraše matomas voljeras neatrodo atitinkantis gyvūnų augintinių laikymo taisykles.

2019 m. rugsėjo 3 dieną gautas atsakymas iš VMVT Joniškio VMVT, kuriame nurodoma, kad pagal gautą pranešimą dėl žiauraus elgesio su gyvūnu Joniškio raj., Skaistgirio sen., Alsių k., Šaltinio g. 10-3 buvo atliktas neplaninis patikrinimas, jo metu nustatyta, kad gautas pranešimas pasitvirtino, todėl E. Turskytei už gyvūnų gerovės ir sveikatingumo reikalavimų pažeidimus taikyta ANK bauda.

Administracinė bauda skirta už gyvūnų gerovės (žiaurus elgesys su gyvūnu, netinkamas gyvūnų laikymas, kai varžoma gyvūnų judėjimo laisvė, sukeliamos kančios, skausmas) ir sveikatingumo pažeidimus, vadovaujantis Lietuvos Respublikos Gyvūnų gerovės apsaugos įstatymu, VMVT direktoriaus 2007 m. gegužės 11 d. įsakymu Nr. B1-463 „Dėl pasiutligės kontrolės reikalavimų patvirtinimo“ reikalavimais.

Džiaugiamės, kad į pateiktą pranešimą buvo sureaguota ir dėl netinkamo elgesio su gyvūnais kaltinamai moteriai buvo pritaikytos teisės aktuose nustatytos nuobaudos. Skatiname neignoruoti pagalbos šauksmo, pastebėjus įtartinus atvejus informuoti atitinkamas institucijas, nes tik tokiu būdu galime užkirsti kelią smurtui bei išgelbėti nekaltų gyvūnų gyvybes.

GGI visus kviečia nelikti abejingais matant neprižiūrimus gyvūnus ir taip pat skatina neuždaryti paukščių narvuose. Apie tai kalba ir GGI vadovė Beatričė Vaitiekūnaitė – Pliuskė: „Man sunku suprasti, kas gali būti gražaus iš narve uždaryto paukščio, nes visas jo grožis, kaip ir visa jo laimė – tai sklendimas danguje. Tikimės, kad žmonių grožio samprata šiuo klausimu keisis ir šis reiškinys galiausiai išsigyvendins, o kol kas GGI šviečia žmones bei džiaugiasi, kad jie jau atkreipia dėmesį ne tik į kitų gyvūnų, bet ir paukščių netinkamas laikymo sąlygas bei apie jas praneša“.

Informacija paruošta Aistės Misevičiūtės iš VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“, siekiant skatinti žmones saugoti savo augintinius bei rūpintis gyvūnų gerove.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.