Apie katę užklupusį vėžį išduoda keli požymiai: patarė, kaip atpažinti

Žaismingos, švelnios, nepriklausomos, padykusios, atsipalaidavimo virtuozės bei murkimo meistrės. Katės – šie nedideli, mieli plėšrūnai yra ne tik visame pasaulyje populiarūs augintiniai, bet ir svarbi žmonių istorijos dalis. Nuostabiosios, gracingosios murklės gyvena šalia mūsų jau ne mažiau nei 5000 metų ir tikrai nesiruošia niekur atsitraukti.

Nuostabiosios, gracingosios murklės gyvena šalia mūsų jau ne mažiau nei 5000 metų ir tikrai nesiruošia niekur atsitraukti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nuostabiosios, gracingosios murklės gyvena šalia mūsų jau ne mažiau nei 5000 metų ir tikrai nesiruošia niekur atsitraukti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nuostabiosios, gracingosios murklės gyvena šalia mūsų jau ne mažiau nei 5000 metų ir tikrai nesiruošia niekur atsitraukti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nuostabiosios, gracingosios murklės gyvena šalia mūsų jau ne mažiau nei 5000 metų ir tikrai nesiruošia niekur atsitraukti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nuostabiosios, gracingosios murklės gyvena šalia mūsų jau ne mažiau nei 5000 metų ir tikrai nesiruošia niekur atsitraukti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nuostabiosios, gracingosios murklės gyvena šalia mūsų jau ne mažiau nei 5000 metų ir tikrai nesiruošia niekur atsitraukti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 9, 2020, 1:47 PM

Į savo šeimą priimdami kačiuką, kiekvienas tikimės turėti švelnų, žaismingą ir gražų kompanioną. Deja, kartais augintinis suserga. Su kai kuriomis specifinėmis kačių ligomis atsakingiems bei mylintiems šeimininkams tenka kovoti ne vienerius metus. Dažnas jų patvirtins, kaip skaudu matyti apatiškai nusiteikusį, apetitą praradusį ar skausmus kenčiantį savo uodeguotąjį šeimos narį. O juk katei stresą sukelia ne vien pati liga, bet ir lankymasis pas veterinarijos gydytoją, tyrimai bei pats gydymas.

Nemažai kačių laikytojų susiduria su augintinio šlapinimosi problemomis, kasos, kepenų ligomis ar net vėžiniais susirgimais, todėl galėdami iš anksto pastebėti simptomus ir užbėgti tam už akių, jie suskubtų spręsti sveikatos problemas bei užkirstų kelią ilgalaikėms pasekmėms. Tačiau kaip tai pastebėti, jei iki tol sveikas ir guvus augintinis, staiga vieną dieną ima šlapintis krauju, vemti, ar kitais būdais rodyti savo jau pažengusią ligą? Apie tai sutiko papasakoti produktus naminiams gyvūnams tiekiančios įmonės „Veterinariniai sprendimai“ specialistai.

Kas įspėja apie ligą?

Kaip pastebėti laiku? Gyvūnai serga tokiomis pačiomis ligomis kaip ir žmonės. Jie kenčia lygiai tiek pat, tik, deja, negali pasiskųsti. Lėtinės kačių inkstų ligos bei šlapinimosi nesklandumai kamuoja nemažai kačių ir jų šeimininkų visame pasaulyje. Gyvūnus, kaip ir mus, „aplanko“ net vėžiniai susirgimai. Bėda ta, kad dažnai liga neturi atpažįstamos pagrindinės priežasties. Tačiau ji gali turėti rimtų pasekmių jūsų augintinio sveikatai, todėl svarbu kuo greičiau atpažinti simptomus ir kreiptis pagalbos į veterinarą.

Deja, susirgusi katė paprastai slepia savo prastą savijautą. Apie jos suprastėjusią sveikatą gali pranešti bet koks elgesio pakitimas, vangumas, apetito praradimas, vėmimas, seilėtekis, padidėjęs šėrimasis ir pan. Labai gaila, bet kai ligos požymiai tampa akivaizdžiai pastebimi, tiek gyvūno, tiek šeimininko laukia ilgas ir gana nemalonus gydymo procesas. Suprantame, kad vykti pas veterinarą kaskart vos kilus, kad ir menkam įtarimui dėl gyvūno sveikatos, yra ganėtinai brangu, o pačiam gyvūnui tai sukelia stresą. Dėl šių priežasčių dažniausiai pas gydytojus atgabenamos jau gerokai įsisirgusios katės.

Šiuo metu naujausi mokslo bei medicinos išradimai tarnauja ne vien žmonių, bet ir jų mylimų augintinių labui. Unikalus katės sveikatos priežiūros indikatorius – viena tokių naujovių, kuri neabejotinai palengvins murkiančio šeimos nario priežiūrą. Tai leidžia katės sveikatos pakitimus galima pastebėti žymiai anksčiau, nei pasireiškia ankstyviausi ligos simptomai. Indikatorius reaguoja į tam tikrus nenormalius šlapimo elementus, tokius kaip kraujas, bilirubinas, šarmai ir kt. Todėl jie iškart tampa matomi plika akimi. Taigi, šeimininkas gali aiškiai suprasti, kada jau reikia keliauti pas veterinarą, kol bėdos dar neįsisenėjo.

Šešerių metų sulaukusioms katėms gana dažnai išsivysto šlapimo takų infekcijos, akmenligė, virškinamojo trakto sutrikimai, inkstų nepakankamumas ir t. t. Bet kokiu atveju, kuo anksčiau bus pastebėta bėda, tuo lengviau jos atsikratyti. Deja, regimi simptomai pasireiškia per vėlai, tada, kai liga jau yra pažengusi. Minėta inovacija įspėja apie daugelį galimų sveikatos problemų, įskaitant cistitą, šlapimo pūslės akmenis, šlaplės kamščius bei šlapimo pūslės infekcijas ar kitokius nepageidaujamus pakitimus. Tokiu būdu veterinaras gali greičiau ir paprasčiau diagnozuoti ligą, o katės šeimininkas sutaupo pinigų, nes nereikia atlikti visos krūvos tyrimų.

Kai nuėjus į dėžutę skauda...

Kai katė nesugeba pasišlapinti, tai gali būti pavojinga jos gyvybei. Visišką šlaplės užsikimšimą (kanalėlių praėjimą iš šlapimo pūslės) gali sukelti net ir mažas šlapimo pūslės akmenukas, kristalurija ar navikas. Kaip jau minėta, gyvūnai yra linkę iki paskutinės minutės laikyti paslaptyje savo negalavimus, dėl ko gydymas tampa labai ilgas ir nemalonus tiek pačiam ligoniui, tiek jo šeimininkui.

Patikėkite, nėra pasaulyje katės, kuri supratingai iškęstų kelionę dėžutėje į nepažįstamą vietą, svetimo žmogaus prisilietimus, apžiūrą, tyrimus ir dar medikamentų vartojimą ar kitokias gydymo procedūras. Gyvūnams, kaip ir žmonėms, stresas sveikatos tikrai neprideda.

Tačiau atminkite, kad tik veterinarijos gydytojas, apžiūros metu, gali nustatyti tikslią diagnozę bei paskirti jūsų kailiniuotam numylėtiniui reikalingą gydymą.

Paprasta naudoti ir nesukelia streso gyvūnui

Lėtinės kačių ligos, o ypač šlapinimosi sutrikimai dažnai tampa tikru šeimos košmaru. Susirgęs gyvūnas gali liautis naudotis savo kraiko dėže bei pradėti šlapintis kitose namų vietose – ant kilimų, sofų ir lovų. Dėl to visuose namuose atsiranda nemalonus kvapas ir gyvenimas su kate tampa beveik neįmanomas. Deja, tai dažnai tampa priežastimi iki šiol mylėto gyvūno atsikratymui.

Priminti kačių augintojams, jog tai labai savarankiški bei savo nuomonę turintys gyvūnai, neverta. Katėms patinka daryti tik tai, kas joms patinka ir ko jos nori. Visi kiti veiksmai, net ir skirti jų sveikatos labui, gali būti traktuojami kaip nepagarbus elgesys, kurį būtina nutraukti. Tokiais atvejais švelnus bei tingus murklys gali net transformuotis į agresyviai nusiteikusį, savo teises ginantį „tigrą“.

Naudojimui namuose skirta priemonė nesukels katei diskomforto.Tereikia kartą per mėnesį visą specialios pakuotės turinį paskleisti ant kraiko bei stebėti, kaip kinta kristalėlių spalva netrukus po to, kai gyvūnas juo pasinaudoja. Prie pakuotės pridedama spalvų diagrama, lengvai padedanti susigaudyti, kada jau reikia rimtai sunerimti.

Kačių šlapimo takų, inkstų ar kepenų ligų gydymas yra sudėtingas ir ilgas procesas, reikalaujantis daug gydytojo ir katės šeimininko pastangų. Gydant būtina dieta, antibiotikai, spazmolitikai. Gana dažnai prireikia net operacijos. Tad, pasak specialistų, lengviau ligos išvengti, nei ją gydyti. Naminių gyvūnų šeimininkai turėtų stebėti savo augintinį, teisingai jį maitinti, prižiūrėti ir konsultuotis su veterinarais. Ypač tai svarbu padaryti dar prieš įsigyjant gyvūną – tuomet galima išvengti daug skaudžių priežiūros bei ligų profilaktikos klaidų. Juk visi suprantame, kad sveika katė namuose – tai džiaugsmas bei ypatingai atpalaiduojanti aura.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.