Nustatytas antras šuns užsikrėtimo koronavirusu atvejis

Ketvirtadienio vakarą pranešta, kad Honkonge fiksuojamas antrasis šuns užsikrėtimo koronavirusu atvejis. Tai panašus atvejis, kai gyvūnas galbūt užsikrėtė nuo žmogaus, sakoma ketvirtadienio pranešime. Nepaisant žmonių baimės, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skelbia, kad šiuo metu nėra duomenų, kad naminiai gyvūnai gali užkrėsti žmones koronavirusu. 

Antrasis koronoviruso atvejis šuniui vėl nustatytas Honkonge.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Antrasis koronoviruso atvejis šuniui vėl nustatytas Honkonge.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 20, 2020, 4:19 PM, atnaujinta Mar 20, 2020, 8:24 PM

„South China Morning Post“ pranešė, kad dvejų metų vokiečių aviganis, priklausantis COVID-19 užkrėstai 30-metei moteriai Pokfulam rajone, buvo karantinuotas valstybinėje įstaigoje.

Kitas tame pačiame name gyvenęs mišrios veislės 4 metų šuo taip pat pat buvo karantinuotas, tačiau jo mėginių tyrimas buvo neigiamas, pranešė Honkongo gyvūnų gerovės tarnyba.

Sergančio šuniuko diagnozė paaiškėjo praėjus vos trims dienoms po to, kai pirmasis šuo, kuriam buvo nustatytas „silpnai teigiamas“  koronavirusas – 17 metų Pomeranijos špicas – nugaišo Honkonge, grįžęs namo iš karantino.

„Labai tikėtina, kad du teigiami atvejai (Honkonge) yra viruso perdavimo žmonių šunims pavyzdžiai“, – pranešime teigė Honkongo universiteto visuomenės sveikatos virusologas profesorius Malikas Peiris.

Tačiau nėra įrodymų, kad naminiai gyvūnėliai gali perduoti virusą žmonėms, teigė Žemės ūkio, žuvininkystės ir apsaugos departamento atstovai.

„Departamentas ir toliau atidžiai stebės abu šunis ir vykdys pakartotinius tyrimus su šiais gyvūnais“, – teigė atstovas spaudai.

Kartu su šunimis karantinuotos ir keturios katės. Duomenų apie jų sveikatos būklę kol kas nėra.

Portalas lrytas.lt akcentuoja, kad šiuo metu svarbios visos atsargumo priemonės. Dažnai plaukite rankas, dezinfekuokite paviršius, rūpinkitės augintinių higiena. Vienareikšmės mokslininkų nuomonės apie koronaviruso sąsajas su augintiniais kol kas nėra. Skirtingų šalių mokslininkai vis dar nesutaria ir į temą turi būti įsigilinta, atliekami papildomi tyrimai. Augintinių atsisakymas nėra išeitis.

Šiuo metu, pasak ekspertų, sveiki žmonės neturėtų elgtis su savo augintiniais kitaip nei įprasta.

Pasaulio sveikatos organizazija (PSO) informuoja, kad „nėra įrodymų, kad šuo, katė ar bet koks kitas naminis gyvūnas gali platinti COVID-19. COVID-19 liga plinta tarp žmonių jiems kosėjant ar čiaudint.

Be to, Pasaulinė smulkių gyvūnų veterinarijos asociacija (FECAVA) sukūrė patariamąjį dokumentą su dažnai užduodamais klausimais apie koronavirusą, kad padėtų veterinarijos gydytojams nuraminti gyvūnėlių augintojus. FECAVA nuolat atnaujins rekomendacijas, kai tik bus naujos informacijos.

Amerikos kinologų draugija (AKC) savo svetainėje skelbia, kad šunys tam tikrus kvėpavimo takų virusus gali perduodi vienas kitam, tačiau kol kas nėra duomenų, kad naujasis koronavirusas COVID-19 yra perduodamas nuo naminių gyvūnų žmonėms.

Daugiau informacijos čia: https://www.akc.org/expert-advice/news/can-dogs-get-coronavirus/

 


 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.