Kodėl katės šlapinasi ne vietoje namuose? Rado, kaip išspręsti šią bėdą

Namuose auginamos katės – tikras džiaugsmas šeimininkams. Jos džiugina savo grožiu, glaustymusi ir murkimu. Tačiau kaip ir bet kuris augintinis kelia ir tam tikrų problemų – galbūt drasko baldus, gal šeriasi, o viena didžiausių bėdų – šlapinamasis ne vietoje ir po to sklindantys kvapai. Laimei, kiekvienai problemai yra ir sprendimai.

 Kodėl katės šlapinasi ne vietoje namuose? Rado, kaip išspręsti šią bėdą.<br> 123rf.com
 Kodėl katės šlapinasi ne vietoje namuose? Rado, kaip išspręsti šią bėdą.<br> 123rf.com
 Kodėl katės šlapinasi ne vietoje namuose? Rado, kaip išspręsti šią bėdą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Kodėl katės šlapinasi ne vietoje namuose? Rado, kaip išspręsti šią bėdą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Kodėl katės šlapinasi ne vietoje namuose? Rado, kaip išspręsti šią bėdą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Kodėl katės šlapinasi ne vietoje namuose? Rado, kaip išspręsti šią bėdą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Kodėl katės šlapinasi ne vietoje namuose? Rado, kaip išspręsti šią bėdą.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
 Kodėl katės šlapinasi ne vietoje namuose? Rado, kaip išspręsti šią bėdą.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
 Kodėl katės šlapinasi ne vietoje namuose? Rado, kaip išspręsti šią bėdą.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Kodėl katės šlapinasi ne vietoje namuose? Rado, kaip išspręsti šią bėdą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 27, 2020, 11:52 AM

Kodėl katė šlapinasi ne vietoje?

Yra keletas priežasčių, kodėl augintinis atlieka savo reikalus ne dėžutėje:

Katei nepatinka jos kraiko dėžutė. Galbūt ji yra per maža, todėl jai sunku užkasti savo šlapimą ar išmatas. Gal dėžutė stovi tokioje vietoje, kur katei sunku savo reikalus atlikti ramiai, nes kažkas vaikšto pro šalį. O gal dėžutė jau įgavusi kvapą po ankstesnių jos naudojimų ir blogai išplauta?

Net gero elgesio pūkuotoji draugė gali imti keistai elgtis po to, kai patiria stresą. Pvz., jei namuose apsilankė svetimi žmonės, o dar blogiau – gyvūnai. Po tokių įvykių namuose atsiranda svetimų kvapų, kuriuos katės stengiasi užmaskuoti savaisiais.

Ligos – viena rimčiausių blogo katės elgesio priežasčių. Galbūt ji išgyvena inkstų uždegimą ar panašią ligą, apie kurią nori pranešti tokiais jai suprantamais būdais.

Galbūt augintinė tiesiog žymi savo teritoriją? Daugelis kačių taip elgiasi, kai nerimauja, jaučiasi nesaugiai ir nori labiau pasitikėti savimi. Paprastai katė trinasi nosimi, skruostais, kur yra liaukos, išskiriančios kvapus, kurie beveik nejaučiami žmogaus nosiai. Tačiau jei žymi teritoriją šlapimu, reiškia, ji siunčia aiškesnį signalą, nes šlapimo kvapas kur kas intensyvesnis.

Jei norite, kad katė nesišlapintų ne vietoje

Aukščiau išvardinti punktai gali labai padėti, išsiaiškinti, kodėl gi murklė savo reikalus daro ne vietoje. Kartu jie jau savaime diktuoja ir sprendimo būdus:

Vienas jų – gerai sutvarkyta kraiko dėžutė. Pabandykite pakeisti kraiką kitu. Geriau išplaukite dėžutę ir dažniau keiskite jos užpildą. Pabandykite dėžutę padėti į kitą vietą, kur katė jausis turinti daugiau privatumo ir ramybės.

Venkite, kad į Jūsų namus būtų atsivedami kiti augintiniai. Žinoma, sudėtinga draugų paprašyti, kad ateidami į svečius, savo šuniuką paliktų namie, tačiau didelė tikimybė, kad to nepadarius, Jums vėl teks kovoti su savo katės blogais įpročiais.

Parodykite katę veterinarui. Galbūt jis pasiūlys atlikti tyrimus, kurie padės nustatyti kokių nors negalavimų, sukeliančių šią problemą, priežastį ir pasiūlys sprendimų.

Dažniau paglostykite augintinę, rodykite jai dėmesį. Galbūt katė tiesiog nori dėmesio ir jaučiasi nemylima?

Galite katės snukutį šiek tiek patrinti minkštu audeklu, kad šis prisigertų natūralių feromonų, ir perbraukti juo baldus ar nežinomas vietas katės aukštyje. Taip paskleisite jos kvapą ir padėsite katei savo aplinkoje jaustis saugiau.

Jei katiną kastruosite, jo šlapimo kvapas nebebus toks aitrus, net jei jis vis dar šlapinsis namuose.

Kodėl po namus pasklinda toks nemalonus kvapas ir ką su juo daryti?

Priežastis, kodėl kačių šlapimas skleidžia kvapą – jo cheminė sudėtis. Šlapime, be viso kito, yra hormonų, druskų, rūgščių, kurios ir sukelia tokį blogą kvapą, o šlapimo kristalai, įsiskverbiantys giliai į paviršius, padeda jam išlikti kuo ilgiau. Matyt, taip jau evoliucijos sutvarkyta ir katėms natūralioje gamtoje tai reikalinga, tačiau mums nuo to tik sunkiau.

Valymo priemonės šių kristalų nesuardo, tad net daug kartų valomas paviršius vis dar gali skleisti savo pradinį kvapą. Tačiau jau galima įsigyti ir specialiųjų priemonių, kurių sudėtyje yra aktyvių fermentų, kurie suskaido šiuos kristalus, tad, daugiau pasidomėjus ir išbandžius keletą priemonių, tikrai atrasite tą, kuri tenkins jūsų reikalavimus.

Jei augintinis pažymėjo drabužį, reikėtų jį pamerkti į šaltą vandenį su actu ( 2 šaukštai acto ir 1 litras vandens) ir kuriam laikui palikti. Po to drabužį galima tiesiog kelioms minutėms palikti po tekančiu vandeniu, o vėliau išskalbti skalbimo mašinoje su paprastomis skalbimo priemonėmis. Dėmes šiuo būdu tikrai išimsite, tik stipriai netrinkite audinio, nes taip šlapimo kristalai įsigers dar giliau į audinį ir vis tiek skleis kvapą.

Iš minkštų baldų katės šlapimą išvalyti sunkiau, tačiau taip pat įmanoma. Reikėtų pirmiausiai šlapimo likučius švelniai sugerti popieriniu rankšluosčiu, o vėliau pasidaryti indų ploviklio (2 šaukštai), acto (1 šaukštas) ir vandens (1 litras) mišinį, ir audinio skiaute valyti šią dėmę. Po to dar kartą valykite tiesiog vandenyje sumirkyta šluoste. Kartokite šią procedūrą tol, kol dėmės neliks. Būtinai stebėkite, ar nesikeičia audinio spalva, jei taip, procedūrą nutraukite. Jei baldai vertingi, geriau iš karto kviesti profesionalus.

Odinius ar dirbtinės odos batus reikia nusausinti popieriniu rankšluosčiu, tada sumaišyti truputį acto su ūkinio muilo putomis, šia priemone patrinkite apavą, kol neišnyks kvapas. Jei batus galima skalbti, pirmiausiai juos reikia pamerkti jau minėtame acto ir vandens mišinyje, o paskui – skalbti skalbimo mašinoje.

Jei šlapimą reikia išvalyti nuo grindų ar kitų kietų paviršių, reikėtų švelniai sugerti jį popierine servetėle ir kelis išvalyti vandens ir acto mišiniu, o vėliau pabarstykite ant tos vietos sodos.

Beveik visus paviršius galima valyti neskiesta degtine, ir ji gerai pašalina kvapus. Tačiau po šios procedūros turėsite dar kartą plauti visus paviršius ir vėdinti patalpas, tik šį kartą jau šalinsite degtinės kvapą.

Bet kuriuo atveju, visuomet galioja viena taisyklė – kuo dėmė šviežesnė, tuo lengviau ją išimsite. Kita svarbi taisyklė – visuomet priemonę išbandykite ant mažo plotelio sutepto paviršiaus ir stebėkite, ar neblunka spalva, nėra medžiagos struktūros pokyčių.

Pabaigai. Visuomet labai svarbu atidžiai stebėti savo augintinę ir užtikrinti, kad ji jaustųsi mylima ir saugi. Tai raktas ir į katės gerą sveikatą, ir į gerą elgesį.

Informacija paruošta Daivos Kosinskaitės iš VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“, siekiant skatinti žmones saugoti savo augintinius bei rūpintis gyvūnų gerove.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.