Mažuose Lietuvos miesteliuose – daugiau tvarkos: pasiteisinusi idėja kainavo nebrangiai

Kėdainių rajone, Labūnavos ir Pelėdnagių gyvenvietėse, gyventojai gyvena tvarkingiau, mat šių gyvenviečių viešose vietose įrengtos specialios dėžutės, į kurias šunų augintojai surenka augintinių ekskrementus.

 Labūnavos ir Pelėdnagių gyventojai gyvena tvarkingiau, mat šių gyvenviečių viešose vietose įrengtos specialios dėžutės, į kurias šunų augintojai surenka augintinių ekskrementus.<br> D.Kuprijanovo nuotr.
 Labūnavos ir Pelėdnagių gyventojai gyvena tvarkingiau, mat šių gyvenviečių viešose vietose įrengtos specialios dėžutės, į kurias šunų augintojai surenka augintinių ekskrementus.<br> D.Kuprijanovo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dimitrijus Kuprijanovas, rinkosaikste.lt

Nov 1, 2020, 5:27 PM

Ši idėja kilo Labūnavos pagrindinės mokyklos Pelėdnagių „Dobiliuko“ skriaus vedėjai Aušrai Kaciucevičienei, o ją įgyvendino Pelėdnagių seniūnija.

Prasidėjo nuo vaikų

„Nors mes esame mažiukai, tačiau kasmet mielai dalyvaujame gamtos švarinimo akcijoje „Darom“. Mėgstame tvarką. Vieną dieną ėjau ir pastebėjau, kad pievose, žaliuosiuose plotuose daug paliktų ekskrementų.

Sumanėme su vaikais nupiešti piešinėlius, kuriuose pateikiama informacija, kas gali atsitikti, jei mes nesurinksime šunų ekskrementų. Parengėme tokius bukletėlius, viena firma mums padovanojo specialių maišelių, į kuriuos reikia rinkti ekskrementus. Tai mes ir tuos bukletėlius, ir tuos maišelius dovanojome gyventojams. Kam į rankas įteikėme, kam į pašto dėžutės įdėjome.

Jie šiltai priėmė mūsų dovanas, tačiau iškilo kita problema. Nebuvo kur tų maišelių su visu turiniu išmesti. Tuomet kreipėmės į seniūniją. Mums seniūnas mielai sutiko padėti ir kartu įgyvendinome labai gražią idėją – pastatyti kaime ekskrementų surinkimo dėžutes“, – pasakojo idėjos sumanytoja A. Kaciucevičienė.

Idėja – pasiteisino

Pelėdnagių seniūnas Edvinas Pagirskas sakė, kad idėja gyvenvietėse įrengti šunų ekskrementų surinkimo dėžutes labai pasiteisino. Gyvenvietės tapo daug švaresnės ir tvarkingesnės.

„Iš tiesų pievelėse, žaliosiose zonose ir kitose vietose dabar gyvūnų ekskrementų praktiškai nėra. Gyventojai eina kartu su savo augintiniais ir visus jų reikaliukus susirenka. Išmesti jiems labai patogu, nes tiek Pelėdnagiuose, tiek Labūnavoje įrengėme tų dėžučių išties nemažai“, – sakė Pelėdnagių seniūnas.

Prašo supratimo

Pelėdnagių seniūnijai specialių šiukšliadėžių įrengimas atsiėjo labai nebrangiai – jas įrengė seniūnijos darbuotojai. Jų priežiūra nieko nekainuoja, mat ekskrementų maišelius surenka taip pat seniūnijos darbuotojai.

„Sąlygos gyventi švariau jau yra. Gyventojams belieka palaikyti tvarką ir mūsų seniūnijos gyvenvietės bus gražesnės.

Specialios dėžutės puikiai matomos, pažymėtos specialiais ženklais, mes jas nuolat prižiūrime, ištuštiname, tad prašome gyventojų laikytis tvarkos. Gerbkime save ir kitus“, – ragino E. Pagirskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.