Šilutėje žiauriai susidoroja su gyvūnais – patiria nepakeliamas kančias Veterinaras įspėjo, kada delsti negalima

Tai jau ne pirmas kartas, kai susidoroti su niekuo dėtais gyvūnais bandoma tokiu amoraliu būdu. Beveik prieš porą metų rašėme, kad Melioratorių alėjoje šunims buvo primėtyta dešrelių su vinimis…

 Veterinarijos gydytojui K. Petravičiui jau ne kartą teko gydyti nuodų paraguvusius šilutiškių gyvūnus.<br> silutesnaujienos.lt nuotr.
 Veterinarijos gydytojui K. Petravičiui jau ne kartą teko gydyti nuodų paraguvusius šilutiškių gyvūnus.<br> silutesnaujienos.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Ežerinskė, silutesnaujienos.lt

Nov 26, 2020, 7:18 AM, atnaujinta Nov 26, 2020, 7:40 AM

Pribarsto žiurkių nuodų

Prieš kelias dienas šilutiškis veterinarijos gydytojas Kęstas Petravičius šunų šeimininkus įspėjo būti budresniais. „Dėmesio! Įtariama, kad žiurkių nuodais nuodijami augintiniai. Ir tai vyksta ne atokioje vietovėje, bet Šilutėje Jaunimo kvartale. Vedžiojami augintiniai „prisiragauja“ piktavalių tyčia daugiabučių kiemuose primėtytų į maistą pridėtų žiurkių nuodų“, – žinia pasidalijo klinikos „Facebook“ paskyroje.

Įrašas sulaukė daug dėmesio, žmonėms nesuprantama, kaip šitaip galima elgtis su gyvūnais. Beje, toks šunų nuodijimas vyksta ne tik Šilutėje, bet ir Vilniuje, Klaipėdoje, taip pat mažesniuose miesteliuose.

„Jeigu tau nepatinka tas šuo, aiškinkis su šeimininku, juk gyvūnas yra nekaltas“, – „Šilutės naujienoms“ komentavo K. Petravičius.

Ilgametę darbo patirtį turinčiam veterinarui tokių atvejų yra tekę matyti ir anksčiau, vienus gyvūnus yra pavykę išgelbėti, su kitais šeimininkams teko atsisveikinti.

Anot K. Petravičiaus, pastebėjus, kad gyvūnas apsinuodijo ar kilus įtarimui delsti negalima – reikia suteikti pirmąją pagalbą ir augintinį skubiai vežti pas vet. gydytoją, nes pavėluota reakcija gali turėti itin skaudžių pasekmių. Jeigu kreipiamasi laiku, gyvūną dar pavyksta išgelbėti. Šunų šeimininkams jis taip pat patarė augintinius vedžioti kol lauke dar šviesu.

Internete rašoma, kad pagrindinis apsinuodijimo žiurkių nuodais požymis yra kraujavimas, kuris dažniausiai prasideda iš nosies, dantenų, sunkesniais atvejais – iš storosios žarnos. Kraujo gali atsirasti ir šlapime, taip pat būna ir poodinis kraujavimas. Toliau veikiant nuodams organizme, priklausomai nuo nuodų rūšies ir stiprumo, pastebimas augintinio silpnumas, galimas dusulys, nerimas, pastebimos pablyškusios gleivinės, prasideda traukuliai, augintinis gali netekti sąmonės, jį gali ištikti paralyžius.

Šunį ištiko penki priepuoliai

Jautriu pasakojimu populiarioje Šilutės feisbuko grupėje pasidalino Aida. Moters šuniukas suėdė žiurkių nuodų, dėl to jis patyrė daug kančių, alinančių, epilepsiją primenančių priepuolių. Praėjus mėnesiui po kraupaus įvykio, moteris džiaugiasi, kad jos Tonis atsigavo. Savo istorija, kuri sulaukė daug palaikymo, ji pasidalijo ir su „Šilutės naujienų“ skaitytojais.

Aida pasakojo, kad jos šuniukas niekada nėra buvęs paleistas vienas lakstyti, bet vedžiojant pylimu, matyt, kažkaip paragavo tų nuodų. Jau pirmasis epilepsiją primenantis priepuolis prasidėjo už poros valandų nuo vedžiojimo, po 6 valandų (naktį) antras, vėliau trečias, paskui ketvirtas. Priepuoliai dažnėjo, šuniukas krisdamas prarasdavo sąmonę, kratėsi, iš nasrų jam dribo putos, gyvūnas be nuovokos lakstė po namus. Nekaltas šuo išgyveno siaubingas kančias, per parą patyrė penkis tokius priepuolius.

Šeimininkė šunelį nuvežė į gydyklą, kur jam atliko kraujo tyrimus, pastatė lašinę, skyrė elektrolitų, vaistų. Dar mėnesį po šio įvykio jis buvo gydomas vaistais. Veterinarų ir rūpestingų šeimininkų dėka šuo išgyveno.

„Jei bus rastas tas „geradaris“, labai norėčiau pateikti jam sąskaitą už medicininį gydymą ir kiekvieną bejėgio gyvūno skausmo akimirką! Žmogau, susimastyk, nes žala begalinė“, – rašė moteris. Dėl šio įvykio moteris į policiją nesikreipė, nes tuo metu rūpinosi gyvūno gelbėjimu.

Dėl žiauraus elgesio su gyvūnais – 3 ikiteisminiai tyrimai

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyresnioji specialistė Greta Kęsminaitė komentavo, kad duomenų apie pareiškimus dėl gyvūnų nuodijimo Šilutės mieste policija kol kas neturi.

Nuo 2019 m. sausio 1 d. iki 2020 m. lapkričio 1 d. dėl žiauraus elgesio su gyvūnais pradėti 3 ikiteisminiai tyrimai, tačiau nė vienas nebuvo dėl gyvūnų nuodijimų. 2019 m. kovo 3 d. buvo gautas pranešimas dėl rastų Melioratorių al. mėsos gabaliukų su juose esančiomis vinimis. Patikslinus aplinkybes buvo priimtas sprendimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.

Už žiaurų elgesį su gyvūnais atsakoma pagal LR BK 310 straipsnį, kuris nurodo, kad tas, kas žiauriai elgėsi su gyvūnu, jį kankino, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.