11 keisčiausių daiktų, kurių katės bijo: pasirodo, viską galima paaiškinti

Prijaukintos, naminės katės ir mažyliai plėšūnai, kurių nagai ir dantys gali pridaryti daug žalos, jei šie mieli pūkuotukai tik norės. Turėdamos tokį puikų gynybinį mechanizmą katės, kaip ir jų giminaičiai tigrai ar liūtai, keliauja per pasaulį drąsiai ir pasitikėdami savimi. Tačiau frazė „išsigandusi katė“ turėjo kilti iš kažkur.

 11 keisčiausių kačių baimių.<br> Pexels.com asociatyvi nuotr.
 11 keisčiausių kačių baimių.<br> Pexels.com asociatyvi nuotr.
 11 keisčiausių kačių baimių.<br> Pexels.com asociatyvi nuotr.
 11 keisčiausių kačių baimių.<br> Pexels.com asociatyvi nuotr.
 11 keisčiausių kačių baimių.<br> Pexels.com asociatyvi nuotr.
 11 keisčiausių kačių baimių.<br> Pexels.com asociatyvi nuotr.
 11 keisčiausių kačių baimių.<br> Pexels.com asociatyvi nuotr.
 11 keisčiausių kačių baimių.<br> Pexels.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-02-06 15:46

Ir daugelis atvejų, kai katė išsigąsta yra gana šmaikštūs: murkliai gali narsiai akis į akį susidurti su milžinišku kaimynų šunimi, tačiau nepažįstamas vaisius tame pačiame kambaryje – jau visai kita istorija.

Ne kiekvieną katę galima lengvai išgąsdinti, tačiau patys nekalčiausi ir nekenksmingiausi daiktai gali šioms murklėms ilgam sugadinti nuotaiką. Pateikiame sąrašą įprastų objektų, kurie dėl vienos ar kitos priežasties gali sujaudinti kates.

Agurkai. Prieš kelerius metus internetą užvaldė kačių baimė agurkams. Buvo daugybė vaizdo įrašų, kai vargšės katės nėrėsi iš kailio, kai pastebėdavo šias pailgas daržoves. Jų neracionali baimė atrodė visiškai atsitiktinė: juk daržovė vis dėlto nešoks iš paskos ir neįkąs.

Nors bijoti daržovės atrodo kvaila, tam gali būti paaiškinimas ir mokslininkai suskubo jį pateikti. Jų nuomone, agurkas, netikėtai padėtas katei už nugaros, jas taip gąsdina pirmiausia todėl, kad lyg iš niekur atsiranda ten, kur katės negali matyti. Taip pat šios daržovės dydis ir forma instinktyviai primena gyvatę – padarą, kurio prisėlinimo išsigąsti visai protinga.

Balionai. Gimtadienio šventės katėms, kurios bijo balionų, tampa siaubą keliančiu dalyku. Keistas gumos gabalas gali įtartinai plūduriuoti ore arba pusiau išsipūtęs ant grindų.

Šiaip ar taip, balionais negalima pasitikėti. Kas žino, kaip jie išsilaiko vandens paviršiuje ir kartais juda nepaliesti. Daugelis kačių mieliau pasislėps po lova, nei susidurs su bauginančiu balionu.

Viskas, kas nauja. Katės turi tokį beprotišką sugebėjimą iškart atpažinti, kai kažkas naujo atsiranda jų aplinkoje. Tarsi jos turėtų šeštą jausmą, kuris pasako, kad kažkas net ir nepaprastai mažytis pasikeičia.

Dažniausiai tie pokyčiai yra nepageidaujami. Jūs galite padėti paprastą laišką ant stalelio ir jei gudruolė katė nematė tai darant, ji laikysis atstumo, kol patvirtins, kad viskas saugu.

Veidrodžiai. Pirmas katės susidūrimas su veidrodžiu visada įdomus. Jos arba būna suintriguotos, arba tiesiog suakmenėja. Kas ta katė ! Iš kur ji atsirado?! Ir dar svarbiau, kur dingo?! Lango stiklą lengva suprasti, tačiau veidrodžiai – keblūs.

Gyvūnų sveikatos fondo duomenimis, katės (ir dauguma kitų gyvūnų) neturi savęs suvokimo jausmo. Tai reiškia, kad gyvūnai negali savęs atpažinti veidrodyje, ir dėl to atspindžiai jas verčia bijoti ar nerimauti.

Akiniai nuo saulės. Įprasti akiniai yra gerai, bet nedrįskite katės akivaizdoje užsidėti akinių nuo saulės. Jie užstoja jūsų akis, į kurias neretai katės mėgsta žiūrėti savo žmogui.

Tai yra kažkas naujo ant jūsų veido, ką katė gali priimti kaip grėsmę. Tačiau vos akiniai dings nuo veido – katė akimirksniu bus rami.

Dulkių siurbliai. Gerai, ši baimė nėra visiškai neracionali. Bet kuriai katei pėdutę gali kliudyti pavojingas monstras, skleidžiantis milžinišką triukšmą. Tačiau dėl nežinomų priežasčių daugelis kačių yra bebaimės kai susiduria su fejerverkais ar važiuojančiomis transporto priemonėmis, tačiau išdrįskite išsiurbti namus ir jūs – priešas numeris vienas.

O robotai siurbliai, nors tylesni, nė kiek ne geresnis: tai pavojingi dalykai, kurie be šeimininko valios keliauja po namus. Tai – grynas blogis.

Šluotos. Atsižvelgiantį kačių nepasitikėjimą tiek dulkių siurbliais, tiek šluostėms, galėtume padaryti išvadą, kad kai kurios katės tiesiog nevalos. Tiek plaunančios, tiek paprastos šluotos nenuspėjamai juda ir kartais palieka daiktus šlapius.

Tikrai gudri katė nekenčia visų rūšių šluotų. Kam vis dėlto reikalingos švarios grindys?

Grindys. Kalbant apie grindis, katėms gana dažnai kyla neracionali tam tikrų grindų rūšių baimė. Minkštas kilimas gali tapti ypač nerimą keliančiu dalyku, o kai kurios katės turi kažką prieš plyteles. Jei atrodo, kad jūsų katė bijo grindų, pirmiausia turėtumėte įsitikinti, kad ji tam neturi rimtu medicininių priežasčių.

Kartais vaikščiojimas kietomis grindimis gali būti skausmingas letenėlėms, o kačiuko nagai lengvai gali įstrigti kilimo pluoštuose. Tačiau daugeliu atvejų kačių baimė vienai ar kitai grindų medžiagai išlieka nepaaiškinama.

Antkakliai. Antkakliai yra vertingi tuo, kad gali apsaugoti mūsų kates, jei jos kada nors pasiklys. Bet pabandykite tai paaiškinti savo baikščiai murklei. Viskas, ką jos mato, yra tai, kad jūs bandote joms aplink kaklą apvynioti mirtiną ginklą.

Kai kurios katės nekenčia antkaklių vien dėl to, kad nėra prie jų įpratusios, tačiau yra ir tokių, kurios bijo tik tam tikrų rūšių antkaklių. Pigūs nailoniniai daiktai gali būti joms priimtini, bet bandant pakeisti jį į gražią odinę apykaklę katė gali nebeatlaikyti – jai tokių pokyčių gali būti per daug.

Statulos, statulėlės ir pliušiniai gyvūnai. Kuo gyvybiškesnė statula, statulėlė ar pliušinis gyvūnėlis, tuo didesnė tikimybė, kad jūsų katė jos bijos. Turite pripažinti, kad kai kurios statulos atrodo klaikiai tikros. Tikėtina, kad katė nesusiduria su daugybe tokių daiktų, todėl tai jai gali sukelti baimę (ką daro kai kurie žmonės!).

Tačiau gyvūnėliai gali būti dar baisesni – tos mažos it sagutės akys sekioja po kambarį, o katės neapgauna jų ramumas – tai labai pavojinga.

Televizija. Kai kurios katės mėgaujasi televizija prisiglaudusios prie savo žmonių. Bet jei jūsų katė nėra įpratusi prie televizoriaus, tie judantys paveikslėliai ir stulbinantys garsai gali jas tikrai sujaudinti. Ypač buvusiems benamiams ir beglobiams televizija yra visiškai nauja ir bauginanti patirtis.

Net ir išlepinti namų augintiniai gali būti apgauti, atsižvelgiant į tai, kas rodoma ekrane. Parodos su lojančiu šunimi gali pakakti, kad net pati tikriausia katė-namų šeimininkė atsidurtų po sofa.

Parengta pagal cattitudedaily.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.