Po gyvūnų gerovės skandalo – baudos kėdainiečiams

Dar praėjusių metų rudenį visą Lietuvą supurtęs gyvūnų gerovės skandalas neaplenkė ir Kėdainių. Aktyvūs kraštiečiai būrėsi į grupes, kurios ir per naktį budėjo prie vietų, kuriose galimai netinkamomis sąlygomis laikyti gyvūnai.

Po gyvūnų daugintojų skandalo Pilionių gyventojui skirta 625 eurų bauda. Iš 35 laikytų šunų paimta ir perduoda gyvūnų globėjams per tuziną keturkojų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Po gyvūnų daugintojų skandalo Pilionių gyventojui skirta 625 eurų bauda. Iš 35 laikytų šunų paimta ir perduoda gyvūnų globėjams per tuziną keturkojų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Kuktienė, „Rinkos aikštė“

2021-02-27 11:40

Didžiausias skandalas kilo Pilionyse, kur iš asmens ne tik paimta tuzinas šunų, bet ir buvo apgadinti automobiliai. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba praneša, kad tų įvykių pasekmė – baudos ne vienam kraštiečiui.

Budėjo per naktį

Dotnuvos seniūnijoje Pilionių kaime vykusi gyvūnų sergėjimo operacija buvo sekama visos Lietuvos gyvūnų mylėtojų.

Čia pirmiausia įvyko konfliktas tarp savanorių ir vietos gyventojų, o jo metu buvo apgadinti keli automobiliai. Asmuo, užpuolęs savanorius, buvo sulaikytas ir išvežtas į policijos komisariatą.

Vėliau, tarpininkaujant pareigūnams ir veterinarijos tarnybos atstovams, buvo priimtas sprendimas keletą šunų išvežti į šunų prieglaudą. Sodybos šeimininkas raštu patvirtino, kad leidžia šunis perimti gyvūnų globėjams.

Pagalbos ranką tuomet ištiesė ir Kauno gyvūnų gerovės namai – prieglauda „Nojus“, kuri priglaudė ir ėmėsi gydyti 3 šuniukus. Dar keletą šunų perėmė savanoriai.

Gyvūnų gerovės tarnybos teigimu, iš asmens paimta 12 gyvūnų, dar apie 20 šunų liko sodyboje.

Įvykio vietoje pats dalyvavęs tuometinis Dotnuvos seniūnas Vytautas Grigas paaiškino, kad asmuo yra žinomas ir ne kartą baustas.

Po gyvūnų daugintojų skandalo Pilionių gyventojui skirta 625 eurų bauda. Iš 35 laikytų šunų paimta ir perduoda gyvūnų globėjams per tuziną keturkojų.Aut. past.

Skyrė baudą

„Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai nustatė, kad asmuo gyvūnų augintinių veisimo veiklą Kėdainių rajone vykdo jos nustatyta tvarka neregistravęs VMVT.

Gyvūnai augintiniai nebuvo paskiepyti nuo pasiutligės, kitiems asmenims buvo perduoti neženklinti.

Augintiniai buvo laikomi gyvūnams nesaugiose konstrukcijose, pastatytose šlapioje, molingoje vietoje, nesilaikyta ir minimalių gyvūnų augintinių laikymo įrangos ploto normų reikalavimų.

Gyvūnai augintiniai buvo pririšti per trumpomis grandinėmis, šeriami gyvūniniais produktais, kurie buvo laikomi netinkamoje temperatūroje, pasenę.

Už nustatytus pažeidimus pagal Administracinių nusižengimų kodekso 346 straipsnio 1 ir 16 dalis asmeniui skirta 625 eurų bauda“, – informavo VMVT Kauno departamento vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Indrė Kukanauskaitė.

Veisia nelegaliai

Skandalas lėmė ir tai, kad VMVT išaiškino dar dvi nelegalias daugyklas – vienoje jų veisiami šunys, kitoje – katės. Tačiau jose tyrimą baigti ketinama pasibaigus karantinui.

Dar vienam kačių veislynui skirta bauda už veiklos vykdymą jos neįregistravus.

„VMVT inspektoriams nustačius, kad prekyba veislinėmis katėmis Kėdainiuose buvo vykdoma jos neįregistravus, už nustatytą pažeidimą pagal Administracinių nusižengimų kodekso 127 straipsnio 1 dalį skirta 195 eurų bauda“, – informavo VMVT atstovė.

Tikrina skelbimus

VMVT specialistai ėmėsi iniciatyvos ir nebelaukia, kol gaus skundą iš gyventojų dėl nelegaliai dauginamų gyvūnų. Jie ėmėsi daryti vieną akivaizdžiausių darbų – tikrinti skelbimus, pasirodančius internete įvairiose platformose.

„Šalia planinių ir tikslinių veisėjų, patikrų VMVT, inspektoriai įgyvendina nemažai įvairių papildomų priemonių, skirtų nustatyti pažeidimus darančius asmenis, kurie galimai neteisėtai veisia, o vėliau ir nelegaliai mėgina parduoti gyvūnus augintinius.

Viena iš jų – interneto skelbimų tikrinimas.

Taip pat kuo skubiau reaguojama ir tikrinami gauti gyventojų pranešimai apie galimą nelegalų gyvūnų augintinių veisimą ar gyvūnų gerovės pažeidimus“, – sakė I. Kukanauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.