Įspėja dėl kelionių su augintiniu: priminė skaudžią istoriją, apie šuniuko kelionę į Norvegiją iš Lietuvos

Visiems keliaujantiems į užsienį gana dažnai tenka sukti galvą, ar kartu pasiimti ir savo augintinį. Besidomintiems, kaip tam tinkamai pasiruošti, kokius dokumentus svarbu turėti, kad augintinio kelionė būtų saugi ir maloni, kad jos metu nekiltų nenumatytų problemų, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pataria pirmiausia iš anksto tam ruoštis bei susipažinti ne tik su šalies, į kurią vykstate, bet ir šalių, per kurias ketinate vykti, gyvūnų sveikatos reikalavimais.

 Įspėja dėl kelionių su augintiniu: priminė skaudžią istoriją, apie šuniuko kelionę į Norvegiją iš Lietuvos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Įspėja dėl kelionių su augintiniu: priminė skaudžią istoriją, apie šuniuko kelionę į Norvegiją iš Lietuvos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2021, 7:26 AM

Kelionei ruoškitės iš anksto

Gyvūną pratinti prie artėjančios kelionės patariama iki jos likus bent keletui savaičių. Svarbu pasirūpinti tinkamu specialiu gyvūnui transportuoti pritaikytu konteineriu, kad jam pakaktų vietos judėti ir atsigulti. Galima įdėti guolį, kad augintinis jaustųsi patogiai, be to, jis ramesnis bus kelionėje turėdamas mėgstamą žaislą. Katėms ir šunims reikia turėti antkaklį, ant kurio būtų nurodoma visa reikalinga informacija, jei gyvūnas pasimestų. Rekomenduojama pasiimti pakankamą kiekį vandens bei sauso pašaro.

Augintinio dokumentai

Kaip ir visiems keliautojams, augintiniui taip pat reikalingas jo tapatybę patvirtinantis dokumentas. Jei keliausite po Europos Sąjungos (ES) valstybes, gyvūno augintinio savininkas privalo turėti teisingai užpildytą ES Gyvūno augintinio pasą. Augintinis turi būti paženklintas poodine mikroschema ir vakcinuotas nuo pasiutligės.

Svarbu žinoti, kad kai kurios ES valstybės (kaimyninės Latvija, Lenkija, Vokietija ir kt.) draudžia įvežti arba važiuoti tranzitu per šių valstybių teritorijas gyvūnams nepraėjus 21 dienų laikotarpiui po jų vakcinacijos nuo pasiutligės, kuria skirtas imunitetui prieš pasiutligę susidaryti. Tad prieš numatomą kelionę pravartu išsiaiškinti, ar suplanuotu maršrutu nebus valstybių, kuriose taikomi tokie draudimai. Kelionė bus kur kas saugesnė, jei po vakcinacijos nuo pasiutligės iki kelionės pradžios bus praėjusi 21 diena. Be to, keliaujant su šunimis į ES valstybes Airiją, Maltą, Kiprą ir ne ES valstybes Jungtinę Karalystę, Norvegiją, iki kelionės likus ne daugiau kaip 120 val. ir ne mažiau 24 val., šunims reikia suduoti veterinarinius vaistus prieš echinokokozę ir apie tai privatus veterinarijos gydytojas turi pažymėti Gyvūno augintinio pase.

Keliaujantis gyvūnas augintinis turi būti sveikas, be ligų klinikinių požymių. Jeigu iš anksto prieš kelionę kreipsitės į veterinarijos gydytojus, jie suteiks ir kitų naudingų patarimų, pavyzdžiui, patars, kaip pratinti gyvūną skrydžiui, nes tokios kelionės metu augintiniai dažnai patiria stresą.

Planuojant keliones po ne ES šalis, privalu gerokai iš anksto sužinoti kelionės galutinės šalies ir tų šalių, per kurias numatoma kelionė, taikomus reikalavimus. Įprastai tokioms gyvūnų kelionėms reikalingas VMVT teritorinio departamento, pagal gyvūno laikymo vietą, valstybinio veterinarijos gydytojo išduotas atitinkamos formos veterinarijos sertifikatas (veterinarijos sertifikate nurodomi gyvūno paskirties šalies reikalavimai). Vertėtų iš anksto žinoti, kad kai kurios šalys, pvz. Australija, Izraelis ir kt., taiko labai griežtus gyvūnų įvežimo reikalavimus ir visų jų įgyvendinimui (tyrimams, vakcinacijai nuo užkrečiamųjų ligų, veterinarinių vaistų sudavimui ir kitoms procedūroms) reikalingas atitinkamas laikotarpis.

Skirtingos pasaulio šalys gali taikyti ir specifinius reikalavimus į jų šalį įvežamiems gyvūnams (pvz. draudžia įvežti atitinkamų veislių šunis ar jų mišrūnus), tad iš anksto reikėtų pasidomėti ir nacionaliniais tos šalies reikalavimais, kad kelionės neapkartintų galimi nesklandumai. Be to, vertėtų iš anksto sužinoti, kokias sąlygas kelionėms su gyvūnais augintiniais taiko laivų, lėktuvų ar autobusų transporto kompanijos.

Tuo tarpu gyvūnų augintinių veisimu ir jų prekyba užsiimantiems asmenims VMVT specialistai primena, kad parduodant ar perkant gyvūną kitoje šalyje, jį turi lydėti atitinkamos formos gyvūno identifikavimo dokumentas: jeigu gyvūnais prekiaujama tarp ES valstybių – gyvūną turi lydėti Vidaus prekybos sertifikatas ir ES Gyvūno augintinio pasas (angl. Pet passport), jeigu gyvūnas įsigyjamas iš ne ES šalies – Gyvūno sveikatos sertifikatas. Tik su šiais dokumentais gyvūnas augintinis galės be jokių trukdžių pasiekti savo naujuosius namus ir užregistruotas paskirties šalies nacionaliniame gyvūnų augintinių registre.

Nerizikuokite elgtis neatsakingai

Nustačius nelegalius gyvūnų augintinių vežimo atvejus, šalių kompetentingos institucijos gali priimti sprendimą gyvūną grąžinti į jų kilmės šalis, gyvūnai gali būti ir sulaikomi, karantinuojami, vakcinuojami nuo pasiutligės, atliekamos kitos privalomos veterinarinės procedūros, o praėjus nustatytam karantino laikui ir savininkams nepasiėmus augintinių, gyvūnas, atsižvelgiant į šalių teisinę bazę, gali būti netgi nugaišintas.

Pamokanti situacija nutiko Norvegijoje, kai kovo mėnesio pabaigoje Norvegijos pasienio pareigūnai sulaikė šunį, kuris Norvegijoje gyvenančiam asmeniui buvo vežamas tik su ES Gyvūno augintinio pasu. Kontrolės metu Norvegijos veterinarijos pareigūnai nustatę, kad gyvūną į šią šalį bandyta įvežti be veterinarijos sertifikato (būtino dokumento vykdant prekybą gyvūnais, kai keičiasi gyvūno savininkas ar nuosavybė į gyvūną), jo nebegrąžino šeimininkui.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad tautietis nuvyko į Latviją ir ten įsigijo šuniuką, kurį tik su Gyvūno augintinio pasu (tokiu atveju privalomas gyvūno kilmės šalies valstybinio veterinarijos gydytojo išduotas Vidaus prekybos sertifikatas, nes keitėsi gyvūno savininkas) atsivežė į Lietuvą ir gyvūno neužregistravęs Gyvūnų augintinių registre (privalomas veiksmas į šalį įvežtiems gyvūnams) jį įdavė siuntas vežančiam vežėjui, kad gyvūną pristatytų kitam asmeniui Norvegijoje.

Norvegijos veterinarijos pareigūnai įžvelgė nelegalios prekybos gyvūnais faktų, mūsų tautiečiui pasiūlė keletą išeičių: vieną iš jų – grąžinti augintinį į jo kilmės šalį, t. y. Latviją, nes Latvijos veterinarijos gydytojo išduotame ES Gyvūno augintinio pase nurodytas savininkas gyvena Latvijoje, kitas sprendimas buvo vakcinuoti nuo pasiutligės ir 21 d. laikyti karantine Norvegijoje, atitinkamai už gyvūno karantinavimo paslaugas iš anksto susimokant, arba kraštutinis sprendimas – gyvūną konfiskuoti. Latvijos kompetentingai institucijai atsisakius priimti iš Lietuvos išvežto gyvūno, o savininkui nesutikus mokėti brangiai kainuojančių karantinavimo Norvegijoje paslaugų, gyvūnas buvo konfiskuotas.

Ši situacija išties skaudžiai pamokanti ir išvada viena – neatsakingas gyvūno laikytojo elgesys ir privalomų reikalavimų nepaisymas privedė prie gyvūno netekimo.

Kilus klausimų – kreipkitės į VMVT

Veterinarijos specialistai ragina norinčius keliauti su augintiniais pasiruošti kelionėms dar Lietuvoje. Išsamią informaciją apie reikalavimus keliaujant su gyvūnais augintiniais galima rasti VMVT interneto svetainėje. O kilus papildomų klausimų ar neaiškumų, visada galima pasikonsultuoti su atsakingais specialistais el. paštu klausimai@vmvt.lt, nemokamu telefonu 8 800 40 403 ar užpildant šią formą internete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.