Dar vienas žingsnis kovoje prieš žiaurų elgesį su gyvūnais: siūlo drausti elektrinius, dygliuotus ir smaugiamuosius antkaklius

Lietuvos socialdemokratų frakcijos Seime narys Linas Jonauskas įregistravo Gyvūnų gerovės ir apsaugos bei Administracinių nusižengimų kodekso pataisas, kuriomis siekia aiškiau reglamentuoti, kokios priemonės ir veiksmai gyvūnų dresūroje būtų laikomi žiauriu elgesiu su gyvūnais. Siūloma uždrausti šunų mokymui bei dresūrai naudoti dygliuotus, smaugiamuosius ir elektrinius antkaklius.

Šunų dresūroje siekiama uždrausti naudoti elektrinius ir kitus žalojančius antkaklius.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Šunų dresūroje siekiama uždrausti naudoti elektrinius ir kitus žalojančius antkaklius.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Šunų dresūroje siekiama uždrausti naudoti elektrinius ir kitus žalojančius antkaklius.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Šunų dresūroje siekiama uždrausti naudoti elektrinius ir kitus žalojančius antkaklius.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-06-02 08:27

Įsigaliojus siūlomoms pataisoms, už tokių atkaklių pardavinėjimą bei naudojimą grėstų baudos, rašoma Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pranešime spaudai.

Pasak Lino Jonausko, nors skausmo ir baimės sukėlimas dresūros metu pagal šiandien galiojančius teisės aktus, traktuojamas kaip žiaurus elgesys su gyvūnu, tačiau tai sukeliančias priemones ir metodus aktyviai naudoja daugelis Lietuvoje veikiančių dresuotojų bei gyvūnų šeimininkų.

„Dygliuoti (kai dygliai nukreipti į vidų), smaugiamieji ir elektrošoko antkakliai yra paplitę ne tik dresūros mokyklose, bet taip pat ir asmeniniame naudojime. Dažniausiai jie naudojami suvaldyti didelių veislių šunims. Tarptautinės veterinarų organizacijos rekomenduoja atsisakyti dresūroje naudoti tokio pobūdžio antkaklius, nes jie šunims sukelia ne tik fizinį skausmą, bet dažnai sužaloja ir gyvūno psichiką. Siūlau ne tik drausti šių priemonių naudojimą, pardavimą, bet taip pat ir patikslinti, koks elgesys su gyvūnais jų mokymų ir dresūros metu yra laikomas žiauriu elgesiu. Manau, kad tai būtų didelis postūmis daugeliui dresuotojų pereiti prie pozityvios dresūros praktikų“, – sakė L. Jonauskas.

Įstatymo projekte numatyta, kad šias priemones galėtų išimtiniais atvejais naudoti tik Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministro valdymo srities statutinėse įstaigose ir Krašto apsaugos ministerijai pavaldžiose įstaigos, kurios pagal joms priskirtas funkcijas naudoja ir ruošia tarnybai specialios paskirties tarnybinius šunis.

„Profesionalūs kinologai stengiasi nebenaudoti žalojančių antkaklių. Jų imamasi išimtiniais atvejais, kai norima atplėšti šunį nuo sulaikyto pažeidėjo (pavyzdžiui, sulaikius kontrabandą gabenantį asmenį). Todėl įstatymo pataisoje paliekama galimybė išimtiniais atvejais naudoti tokias priemones tik tarnybinių šunų rengimui bei valstybės funkcijų įgyvendinimui“, – sakė L. Jonauskas.

Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisose numatoma, kad išimtinius atvejus, kada leidžiama prekiauti ir disponuoti dygliuotais, elektriniais ir smaugiamaisiais antkakliais pagal Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro patvirtintas prekybos specialiosiomis tarnybinių šunų dresavimo priemonėmis taisykles numatytų Žemės ūkio ministerija, suderinusi su Vidaus reikalų ministerija, Krašto apsaugos ministerija, Finansų ministerija bei Teisingumo ministerija.

Įsigaliojus įstatymo pataisoms už dygliuotų, smaugiamųjų, elektrošoko antkaklių naudojimą ir prekybą asmeniui grėstų nuo 50 iki 150 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1200 eurų iki 2200 eurų. Nusižengus pakartotinai asmenys susilauktų 150-300 eurų, o juridinių asmenų vadovai ar kiti atsakingi asmenys – nuo 2200-3200 eurų baudos.

Lietuva nebūtų pirmoji valstybė draudžianti naudoti tokio pobūdžio antkaklius dresūroje. Elektriniai antkakliai su elektrošoku yra uždrausti Danijoje, Norvegijoje, Švedijoje, Austrijoje, Šveicarijoje, Slovėnijoje, Vokietijoje. Griežti, dygliuoti antkakliai taip pat draudžiami Norvegijoje, Danijoje, Švedijoje, kai kuriuose Ispanijos regionuose.

Žiauriu elgesiu su gyvūnais dresūros ar mokymu metu taip pat siūloma laikyti ir stresą sukeliančių veiksmų atlikimą judesiais, gestais, garso priemonėmis ir kitais būdais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.