Netinkama gyvūnų priežiūra vasarą gali sukelti net mirtį: patarimai, kaip to išvengti

Vis labiau šylantys ir daugumą džiuginantys vasaros orai gali sukelti rūpesčių augintiniams. Karštą vasaros dieną storas kailis ne tik kelia nepatogumų, bet gali tapti ir rimtesnių sveikatos sutrikimų priežastimis. Specialistai pataria, kaip vasarą tinkamai pasirūpinti savo augintiniais, kad jie liktų sveiki ir gyvybingi.

 Jei šunims karšta, rekomenduojama pagalvoti ir apie vėsinančių rūbų įsigijimą.<br> Pranešimo nuotr. 
 Jei šunims karšta, rekomenduojama pagalvoti ir apie vėsinančių rūbų įsigijimą.<br> Pranešimo nuotr. 
 Karštos vasaros dienos vidurdienį kelio danga ir smėlis labai įkaista, o tai gali lemti augintinio letenų nudegimą.<br> Pranešimo nuotr. 
 Karštos vasaros dienos vidurdienį kelio danga ir smėlis labai įkaista, o tai gali lemti augintinio letenų nudegimą.<br> Pranešimo nuotr. 
Ištverti karštas dienas augintiniams padeda pavėsis ir geriamasis vanduo.<br> Pranešimo nuotr. 
Ištverti karštas dienas augintiniams padeda pavėsis ir geriamasis vanduo.<br> Pranešimo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 15, 2021, 2:09 PM

Šunų priežiūros pagrindas – apsauga nuo karščio

Vasarą šunis rekomenduojama vedžioti ryte iki 8 valandos arba vakare po 17 valandos. Taip apsaugosite juos nuo perkaitimo vidurdienio saulėje. Vasarai galima pasirūpinti ir nauju antkakliu, petnešomis, paprastu pavadėliu. Jei šunims vis tiek per karšta, rekomenduojama pagalvoti ir apie vėsinančių rūbų įsigijimą.

Karštos vasaros dienos vidurdienį kelio danga ir smėlis labai įkaista, o tai gali lemti augintinio letenų nudegimą. Prieš vedant šunis į lauką, reikia patikrinti grindinio temperatūrą savo ranka – jei palietus yra per karšta, kad būtų galima išlaikyti ranką 5 sekundes, šuniui taip pat bus per karšta.

Prekybos centro internete „Varlė.lt“ prekių gyvūnams ekspertas Aleksandras Četyrkinas tikina, kad karštis gali sukelti ir dar didesnių problemų, netgi mirtį. „Niekada nepalikite šuns įkaitusiame automobilyje, nes tai gali būti mirtina“, – įspėja A. Četyrkinas. Karštame automobilyje negalima palikti ir kačių – šios taip pat lengvai perkaista.

Namie nuo karščio šunis gali apsaugoti pavėsyje patiestas vėsinantis kilimėlis ar guolis, kurį taip pat galima pasiimti ir į kelionę. Šunų atvėsinimui karštomis dienomis siūloma pagalvoti ir apie baseiną. Baseinai šunims paprastai yra tinkami naudoti tiek lauke, tiek viduje, todėl tai gana praktiška investicija, kurią galima panaudoti augintinio atvėsinimui vasarą ir įprastoms maudynėms.

Kiti svarbūs šunų priežiūros elementai – mityba ir saugumas. Svarbu pasirūpinti, kad augintinis gautų daug vandens ir sultingų skanėstų. Kelionių metu galima naudotis gertuvėmis, o namuose dažniau keisti vandenį dubenėliuose ar vandens fontanėliuose.

Į kelionę kartu vežantis šunį svarbu įsitikinti, kad šuo automobilyje būtų saugus. Geriausia laikyti jį transportavimo narve ar prisegtą pavadėliu, neleisti jam lįsti pro langą, nes kelyje pasitaikę smulkūs akmenys gali sužeisti šuns nosį ar akis. Taip pat augintinis gali iškristi ar susižeisti.

Ištverti karštas dienas augintiniams padeda pavėsis ir geriamasis vanduo

Daugumos kitų naminių gyvūnėlių – kačių, triušių, jūros kiaulyčių, mažų graužikų ir paukščių – priežiūra yra labai panaši. Visų šių augintinių nerekomenduojama palikti saulės atokaitoje ir kitose saulėtose vietoje, kur jiems bus per karšta – tiesioginiai saulės spinduliai gali nulemti gyvūnėlių perkaitimą.

Triušių ir jūrų kiaulyčių negalima laikyti šiltnamyje ar oranžerijoje, nes ten jie gali lengvai perkaisti. Vasarą gyvūnai privalo turėti prieigą prie pavėsio.

Perkaisti negali ir gyvūnėlių narveliai, tad jų taip pat negalima laikyti stipriai kaitinamose vietose. Mažiems graužikams vėsą užtikrinti padeda ant narvo stogo padėtas užšalusio vandens buteliukas. Svarbu jokiais būdais nedėti jo tiesiai į narvą, nes gyvūnėliai gali peršalti. Triušių ir jūrų kiaulyčių namelio stogas turėtų būti tvirtas ir saugus.

Visiems šiems gyvūnams labai svarbus yra pakankamas geriamojo vandens kiekis. Graužikams labai svarbu, kad vanduo būtų gėlas, švarus. Triušiams ir jūrų kiaulytėms rekomenduojama palikti stiklinį indelį, pripildytą ledo kubelių, kad sukaitus jie turėtų kaip atvėsti. Šiems graužikams vasarą reikia duoti ir daugiau sultingų daržovių. Katėms, kaip ir šunims, itin patinka vandens fontanėliai, nes tai net tik geriamojo vandens šaltinis, bet ir puiki pramoga bei vėsi užimtumo vieta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.