Sodininkai grasina išnuodyti kates: gyvūnų gynėjai pakraupę, o policija įspėja, kas gresia

Kėdainių rajono Vilainių seniūnijos Vasariškių soduose – kačių krizė. Nereguliuojant kačių populiacijos čia jų priviso tiek, kad jos kelia galvos skausmą ir vietos sodininkams, ir gyvūnų gynėjams. Sodininkai susisiekė su gyvūnų gynėjais ir liepė jiems susirinkti kates, kitaip jas pagrasino imsiantys nuodyti. Tuo metu gyvūnų gynėjai ragina problemą spręsti humanišku keliu, o policijos pareigūnai primena, kad už žiaurų elgesį su gyvūnais yra baudžiama.

 Grasina išnuodyti sulaukėjusias kates: pakraupę gyvūnų gynėjai pakraupę prašo nesiimti jokių savavališkų veiksmų.<br> rinkosaikste.lt nuotr.
 Grasina išnuodyti sulaukėjusias kates: pakraupę gyvūnų gynėjai pakraupę prašo nesiimti jokių savavališkų veiksmų.<br> rinkosaikste.lt nuotr.
 Net ir patyrusiems gyvūnų globos specialistams sunku sugauti sulaukėjusias kates.<br> G.Linkės nuotr.
 Net ir patyrusiems gyvūnų globos specialistams sunku sugauti sulaukėjusias kates.<br> G.Linkės nuotr.
 Vasariškių soduose šiuo metu laksto apie tris dešimtis sulaukėjusių kačių.<br> A.Surkevičiaus nuotr.
 Vasariškių soduose šiuo metu laksto apie tris dešimtis sulaukėjusių kačių.<br> A.Surkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Dimitrijus Kuprijanovas, rinkosaikste.lt

Jul 7, 2021, 6:26 AM, atnaujinta Jul 7, 2021, 8:44 AM

Trys dešimtys

Vasariškių soduose šiuo metu laksto apie tris dešimtis sulaukėjusių kačių.

Vietos gyventojai skundžiasi, kad katės lipa į vaikų vežimėlius, laižo veidus kūdikiams, eina į sodų namelius. Žmonės jau kreipėsi į gyvūnų gerovės tarnybą prašydami išspręsti problemą.

„Vasariškių soduose yra daug sulaukėjusių kačių. Jų prisidaugino ne viena dešimtis, kadangi nebuvo laiku kreiptasi į mus pagalbos dėl „Sugauk. Sterilizuok. Paleisk“ programos.

Jei būtų laiku kreiptasi, mes būtume sukontroliavę kačių dauginimąsi, o dabar tai padaryti labai sunku. Kas kaltas? Ogi patys sodininkai, kurie nesprendė problemos, kai buvo tam laikas.

Šios katės nenukrito tiesiog iš dangaus, jos yra visų mūsų… Visi mes privalome pasirūpinti gyvybe“, – sako gyvūnų gerovės tarnybos „Pifas“ globos koordinatorė Greta Linkė.

Grasina išnuodyti

Specialistė baiminasi, kad žmonės nepultų skriausti sulaukėjusių kačių. Ji įsitikinusi, kad problemą galima išspręsti humanišku keliu.

„Mus atakuoja Vasariškių sodininkai su grasinimais nunuodyti kates. Skambinantys reikalauja paimti į globą šiuos gyvūnus arba sugavus užmigdyti. Jei to nepadarysime – nuodys.

Šiuo metu yra per 30 kačių sterilizuotų, vakcinuotų vien šiemet. Dar prieš metus buvo sterilizuotos 36 katės. Patys vykstame kas kelias dienas jų maitinti. Katės visiškai sulaukėjusios“, – dėsto gyvūnų gynėja.

Vienintelis būdas

Gyvūnų gynėjai sako, kad laukinių kačių populiacijai sumažinti yra vienintelis būdas, kuris naudojamas visoje Europos Sąjungoje, tai – „Sugauk. Sterilizuok. Paleisk“ programa.

„Pirma – Vasariškėse yra daug kačių. Net ir turint geriausius norus nebūtų įmanoma jų visų paimti globai. Antra – tai sulaukėjusios katės, kurios visiškai neprisileidžia žmonių. Tokios katės be galo stresuoja, naujų namų joms rasti neįmanoma, todėl ir vykdoma programa, kuri užkerta kelią jų dauginimuisi.

Ši programa vykdoma visoje Europoje ir yra efektyviausias būdas mažinti beglobių gyvūnų skaičių. Sterilizuotą katę atskirsite iš pakirpto ausies galiuko“, – paaiškino G. Linkė.

Kankinti negalima

Tuo metu policijos pareigūnai primena, kad žiaurus elgesys su gyvūnais, jų žalojimas užtraukia baudžiamą atsakomybę.

Baudžiamajame kodekse numatyta, kad tas, kas žiauriai elgėsi su gyvūnu, jį kankino, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.