Siekia padaryti galą eksperimentams su gyvūnais: prašo veiksmų plano, kuris sumažintų kančias

Europos Parlamentas ketvirtadienį paprašė Europos Sąjungos suintensyvinti pastangas, kad gyvūnai nebebūtų naudojami moksliniams tyrimams.

 Siekia padaryti galą eksperimentams su gyvūnais: prašo veiksmų plano, su ambicingais tikslai.<br> 123rf.com nuotr.
 Siekia padaryti galą eksperimentams su gyvūnais: prašo veiksmų plano, su ambicingais tikslai.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2021, 5:00 PM

Neįpareigojančią rezoliuciją, kuriai pritarė dauguma įstatymų leidėjų, palankiai įvertino gyvūnų teisių aktyvistai.

„Europarlamentarai prašo veiksmų plano, kuriame būtų numatyti ambicingi ir pasiekiami tikslai, taip pat terminai, kad visoje Europos Sąjungoje palaipsniui būtų atsisakyta naudoti gyvūnus tyrimams ir bandymams, – sakoma pareiškime. – Jie nori, kad būtų suteiktas pakankamas vidutinės trukmės ir ilgalaikis finansavimas siekiant garantuoti spartų alternatyvių testavimo metodų kūrimą, patvirtinimą ir įdiegimą“.

ES nuo 2009 m. draudžia eksperimentus su gyvūnais kosmetikos reikmėms ir turi taisykles, kuriomis siekiama apsaugoti gyvūnus, vis dar naudojamus laikomiems būtinais moksliniams tyrimams.

Daugiau nei 12 milijonų gyvūnų, iš kurių 90 proc. yra pelės, buvo išauginti ir nužudyti 2017 m. mokslinių tyrimų tikslais, daugelis jų galiausiai nebuvo panaudoti eksperimentams, sakoma Europos Komisijos ataskaitoje.

ES įstatymų leidėjai teigė supratę, kad „yra atvejų, kai eksperimentai su gyvūnais vis dar reikalingi siekiant įgyti mokslinių įžvalgų apie tam tikras ligas, nes šiuo metu nėra kitų metodų be gyvūnų“. „Tačiau jie pabrėžia, kad šie bandymų režimai turi būti vykdomi tik tada, kai sąlygos optimizuotos taip, kad skausmas, baimė ir kančios būtų kuo mažesnės“, – sakoma pareiškime.

Gyvūnų teisių organizacija „Humane Society International“ pavadino rezoliuciją „istorine galimybe išbraukti iš lygties gyvūnų kančias ir sutelkti dėmesį į šiuolaikiškus, pažangiausius, žmogui svarbius tyrimus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.