Pasaulinę pasiutligės dieną kviečia paskiepyti savo augintinį nemokamai

Rugsėjo 28-ąją, Pasaulinę pasiutligės dieną, šunų, kačių ir šeškų augintojai kviečiami paskiepyti savo keturkojus nuo pasiutligės. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) kartu su Lietuvos veterinarijos gydytojų ir Lietuvos smulkiųjų gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacijomis pasirūpino, kad virš 1000 vakcinų dozių atkeliautų į skirtingus Lietuvos regionus. Augintinių savininkams belieka tik pasinaudoti suteikiama galimybe vakcinuoti savo augintinį labai palankiomis sąlygomis.

Piktas šuo.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Piktas šuo.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Pikta katė.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Pikta katė.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 28, 2021, 6:09 AM

Šį antradienį daugelis veterinarijos gydytojų ir veterinarinių klinikų vakcinacijos akcijas pasiutligei imliems gyvūnams augintiniams, šunims, katėms bei šeškams, atliks visiškai nemokamai arba už labai simbolinį mokestį.

Daugiau nei 20-yje šalies savivaldybių pasiutligės prevencijai skirta socialinė akcija įsibėgės rugsėjo 28 dieną ir vyks iki pat Pasaulinės gyvūnijos ir švento Pranciškaus Asyžiečio, gyvūnų globėjo, dienos, spalio 4-osios.

Apie rastus pasiutlige sergančius gyvūnus – gyvus ar jau nugaišusius girdima vis rečiau, tačiau pasak VMVT veterinarijos specialistų, ši mirtina liga niekur nedingo iš pasaulio žemėlapio. Pasiutligė tarp naminių gyvūnų ir laukinėje faunoje paplitusi kaiminystėje Baltarusijoje, Rusijoje, Ukrainoje ir Lenkijoje užfiksuojama užsikrėtusių gyvūnų, tad rizika kad jie atkeliaus ir į Lietuvą visuomet išlieka.

Pasiutlige, mirtina virusine liga, užkrečiama per seiles, taigi ja nuo sergančio gyvūno galima apsikrėsti ne tik šiam įkandus, bet ir lyžtelėjus. Žmogui šis pavojingas užkratas gali patekti per mažiausias odos žaizdeles.

„Nepaisant to, kad pasiutligę kontroliuoti pavyksta, šios ligos grėsmė visada išlieka. Vienintelis patikimas būdas pasiutligės išvengti ir apsaugoti šiai ligai jautrius augintinius – juos vakcinuoti. Mūsų siekis, kuo daugiau šalyje gyvenančių keturkojų įgytų imunitetą pasiutligei, džiaugiamės, kad žmonės saugo savo augintinius ir kasmet vakcinuojančiųjų nuo pasiutligės yra daug, tik pavieniais atvejais tai nėra atliekama, todėl kartu su veterinarijos gydytojų asociacijomis matome prasmę socialinę akciją tęsti. Labai tikimės, kad žmonės pasinaudos suteikta galimybe, nes vis daugiau miestų ir veterinarijos gydytojų jungiasi prie šios iniciatyvos. Visų tikslas bendras – sveiki gyvūnai“, – sako VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

Siekiant efektyvios pasiutligės prevencijos, pasak M. Staškevičiaus, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kiekvienais metais rūpinasi ir šalyje gyvenančių laukinių gyvūnų vakcinacija, kurios teigiami rezultatai stebimi kasmet ir pasiutligės atvejų beveik nebepasitaiko. Lietuvoje pasiutligė paskutinį kartą buvo nustatyta 2018 metais pasienyje su Baltarusija nugaišusiai lapei, dar anksčiau – 2015 m. pasienyje su Baltarusija (pasiutligė nustatyta lapei ir usūriniam šuniui, turėjusiems kontaktų su nevakcinuotais šunimis).

VMVT atkreipia dėmesį, kad skiepų pagalba valdyti užkrečiamąsias ligas galima lengviau, prie to daug prisideda ir gyvūnų augintinių ženklinimas bei jų registravimas valstybiniame Gyvūnų augintinių registre.

„Labai norime dar kartą visus pakviesti ženklinti ir registruoti savo gyvūnus augintinius, jeigu to dar nepadarėte. Ši privaloma procedūra atliekama gyvūnui vieną kartą gyvenime, tai be galo svarbu tiek rūpinantis jo paties sveikata, tiek apskritai bendra gyvūnų užkrečiamųjų ligų prevencija bei efektyvia kontrole. Iki šiol tuo dar nesuspėjusiems pasirūpinti augintinių savininkams nebereikėtų ilgiau delsti ir atidėlioti, juolab, kad jiems tereikia kreiptis į privačius veterinarijos gydytojus, išreikšti norą paženklinti ir užregistruoti gyvūnus augintinius ir šias paslaugas atliks šios srities profesionalai“, – pabrėžia M. Staškevičius.

Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas numato, kad auginantys vyresnius nei 4 mėn. dar nepaženklintus gyvūnus, paženklinti juos privalo vėliausiai iki kitų metų gegužės 1 d., tad laiko tam lieka labai nedaug. Pasirinkti arčiausiai dirbantį ir geriausią kainą siūlantį šios paslaugos teikėją galima apsilankius interneto svetainėje www.pazenklinkmane.lt.

Detalūs vakcinavimo nuo pasiutligės savivaldybėse kontaktai skelbiami ČIA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.