Ar galima dresuoti katę kaip šunį? Bandantys tai daryti – specialistės patarimai

Visame pasaulyje gausu mokyklų, kuriose šeimininkai tiek individualiai, tiek ir grupinėse treniruotėse padeda lavinti savo keturkojų draugų uoslę, sekimo įgūdžius, paklusnumą ar vikrumą. Vis dėlto ką daryti, jei dresuoti ir išmokyti kokių gudrybių norisi ne šunį, o savo katę? Ar apskritai katės gali būti mokomos naujų komandų? Į šiuos bei kitus klausimus apie kačių elgseną atsako „Dr. VET“ kačių specialistė ir zoopsichologė Svetlana Katkauskienė.

Katė ir šuo.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Katė ir šuo.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2023, 11:02 AM

Ar įmanoma treniruoti kates ir pakeisti jų elgesį

Gal katės nėra pakankamai protingos, norint jas dresuoti? O gal priešingai – jos tiesiog pernelyg protingos ir nepasiduoda dresūrai specialiai, nes nori, kad šeimininkai vykdytų jų užgaidas?.. Tokie klausimai kyla ne vienam kačių mylėtojui, o zoopsichologė S. Katkauskienė pažymi, kad vienareikšmiško atsakymo į šiuos klausimus nėra.

„Katės gali būti dresuojamos ir mokomos naujų komandų ir gudrybių, kaip ir šunys, tačiau tai paprastai nėra daroma dėl kelių priežasčių“, – sako kačių specialistė ir zoopsichologė.

Viena iš priežasčių, pasak specialistės, yra ta, kad, priešingai nei šunų, kačių dresūra yra nepraktiška dėl jų gyvenimo būdo.

„Šunis dresuojame, kad galėtume su jais bendrauti, išmokytume ramiai sėdėti vietoje, nešokti ant žmonių ir pan. Taip pat yra svarbi tinkama socializacija su kitais šunimis, todėl šuo turi turėti kontaktą su kitais šunimis ir taisykles, kaip su jais „susitvarkyti“. Tuo tarpu su katėmis yra kitaip.

Jos retai išeina pasivaikščioti, todėl teisingas elgesys su pavadėliu katėms neduoda naudos. Ryšys su kitais gyvūnais taip pat yra ribotas. Katės nesiruošia į žaidimų aikštelę, neina kartu pasivaikščioti, todėl ir jų socializacija yra labiau apribota. Dėl šios priežasties treniruotės katėms būtų mažai prasmingos“, – žiniomis dalijasi S. Katkauskienė.

Antroji priežastis – skirtingai nei šunims, dresavimo metu katėms fizinės bausmės asocijuojasi su gynyba, kuri gali paskatinti jų agresiją.

„Dauguma šeimininkų puikiai žino, kas nutinka, kai norime priversti katę ką nors padaryti. Fizinės bausmės ar prievarta asocijuojasi su greita ir ryžtinga katės reakcija, ji pradeda gintis, kandžiotis, elgtis agresyviai, o kai tik turi galimybę, pabėga ir dar daug laiko turės praeiti, kol katė vėl priartės prie žmogaus“, – sako zoopsichologė.

Ir trečioji priežastis, kodėl nėra prasminga treniruoti kates ir siekti pakeisti jų elgesį, – katės nepasiduoda tol, kol pasiekia savo tikslų.

„Katės gamtoje atlieka dvejopą vaidmenį: jos vienu metu yra ir plėšrūnai, ir grobis. Kaip plėšrūnai, katės turi apsisaugoti nuo nusivylimo dėl nesėkmės – juk kol pavyksta sumedžioti grobį, jis gali būti prarastas kelis ar net keliolika kartų. Jei dėl to gyvūnas lengvai pasiduotų, mirtų iš bado. Dėl šios priežasties labai sunku išmokyti katę, pvz., nešokinėti ant stalviršio. Nors po kiekvieno bandymo nutempsime katę ant grindų ir kartosime „ne“, katė bandys ir toliau.

Katės žino, jog neverta pasiduoti, nes vienas iš bandymų gali baigtis sėkme. Šunys pasiduoda daug greičiau, todėl užtenka kelių pakartojimų, kad jie nebeitų į virtuvę ar neužšoktų ant lovos, nors ir tarp šunų pasitaiko išskirtinai užsispyrusių pavyzdžių“, – akcentuoja S. Katkauskienė.

Ar apskritai verta bandyti dresuoti kates?

Nors katėms nereikia mokytis vaikščioti su pavadėliu ar sutarti su kitais savo rūšies atstovais, S. Katkauskienė pažymi, kad dresuoti jas tikrai verta. Vis dėlto kačių dresavimo būdai gerokai skiriasi nuo šunų.

„Turiu omenyje ne gudrybių mokymą, o naudingų dalykų mokymąsi kačių šeimininkams. Kiekvienas, kuris bent kartą bandė įkišti katę į nešioklę, pavyzdžiui, prieš apsilankydamas pas veterinarijos gydytoją, puikiai žino, koks tai gali būti iššūkis. Bandymas panešioti katę ant rankų ar nukirpti jai nagus taip pat gali būti labai skausminga patirtis. Todėl katės dresavimas pirmiausia yra skirtas padėti kasdien prižiūrėti gyvūną, kad ir katė, ir jos šeimininkas gyventų geriau“, – tvirtina ekspertė.

„Dar viena priežastis – psichinė stimuliacija, kuri yra labai naudinga bet kuriam gyvūnui. Komandų vykdymas, dėmesio sutelkimas, naujų veiklų mokymasis katę veikia labai gerai. Be to, psichinė stimuliacija vargina katę, todėl užuot nuobodžiavusi ir medžiojusi mūsų kojas, ji mieliau rinksis poilsį, tad taip galime paįvairinti savo kasdienybę. Toks kontaktas su gyvūnu keičia ir šeimininko bei gyvūno santykius“, – priduria S. Katkauskienė.

Taip pat, pasak specialistės, verta išmokyti savo katę nešioti drabužius, diržus ar antkaklius.

„Tai yra traumuojanti patirtis naminiams gyvūnams, su kuria anksčiau ar vėliau teks susidurti, todėl geriau išmokyti katę kuo greičiau priimti daiktus ant savo kūno. Nelaukite operacijos ar sužalojimo, kai tuoj pat reikės užsidėti drabužį ar apykaklę“, – pataria „Dr. VET“ specialistė.

Dresūra reikalinga ir dėl intelekto ugdymo

Kačių specialistė ir zoopsichologė taip pat pažymi, kad treniruočių metu katė taip pat pradeda naudoti naujus įgūdžius kitoms problemoms spręsti, pavyzdžiui, atidaryti duris paspaudus rankeną.

„Katės geba apibendrinti ir panaudoti išmoktus įgūdžius kasdieniame gyvenime“, – sako specialistė bei priduria, kad ugdyti katės intelektą ir ją pradėti mokyti galima bet kuriame amžiuje.

„Tačiau lengviau, kai katė dar mažai žino apie mus ir supantį pasaulį. Geriausias amžius pradėti mokytis yra 6–10 savaičių, tačiau visada verta pradėti tuomet, kai tik katė atkeliauja į mūsų namus“, – pažymi S. Katkauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.