Briaras

Veislė: Briaras (Briard)

Kilmės šalis: Prancūzija

Grupė: Aviganiai ir ganymo šunys (Išskyrus Šveicarų ganymo šunis)

Dydis: Maxi (26-44 kg)

Tipas: lupoidinė (panaši į vilko)

Organizacijos, patvirtinusios veislę: FCI, AKC, KC

Priežiūros poreikis: 3 iš 4

Ar žinai

Briarai priklauso vienai iš nedaugelio veislių su dvigubais pridėtiniais pirštais ant užpakalinių kojų. Jie turėtų būti sudaryti iš dviejų kaulinių dalių, su nagais, kuo arčiau prie padų, siekiant užtikrinti, kad koja yra teisingai padėta ant žemės.

Trumpai

Briarai yra ištvermingi, miklūs, raumeningi ir gerų proporcijų šunys. Niekada nebūna baikštūs ar agresyvūs. Šie gerai subalansuoti, aktyvūs, budrūs šunys yra labai dinamiški, niekada nebūna vangūs ar nerangūs. Po to, kai 1990-aisiais atsirado dėmesio centre, briarų paklausa visame pasaulyje išaugo iki neregėto lygio ir dabar yra labiausiai paplitę prancūzų aviganiai. Briarai rado namus pas daug šeimų, kaip kompanionai ir sarginiai šunys.

Aprašymas

Ši veislė oficialiai buvo pripažinta 18-ojo amžiaus pabaigoje, norint ją atskirti nuo jos trumpaplaukio pusbrolio boserono. Iš tikrųjų savo dabartinį pavadinimą gavo tik 1809 metais, išsamiame žemės ūkio kurse, kurį parašė Abatas Rozier`as. Jie buvo veisiami ir atrinkti dėl jų polinkio ganyti ir saugoti, tačiau taip pat juos naudojo ir Prancūzijos kariuomenė, per abu pasaulinius karus kartu su sargybiniais ir greitosios pagalbos brigadų nariais, ieškant sužeistų kareivių. Gelsvai ruda spalva buvo labiau paplitusi ilgus dešimtmečius, kol atėjo juoda spalva. Pilkos ir mėlynos spalvos veislės taip pat randamos. Keisčiausia, kad šuniukai, gimę pilki, užaugę tampa mėlyni, o pilka veislė atsiranda iš gimusių juodos spalvos.

Kūnas

Turėtų būti ilgesnis, negu jo aukštis.

Galva

Stipri ir ilga su linkiu per vidury, tarp pakaušio ir nosies galiuko. Ji yra padengta plaukais, formuojančiais barzdą ir ūsus, ir dar šiek tiek aplink akis.

Ausys

Aukštai išaugusios ir gana trumpos, jei paliktos natūraliai.

Uodega

Visa uodega yra labai gauruota, formuojanti kablį iš uodegos galo. Ji laikoma žemai, ištįsusi iki kulno ar net keletą centimetrų žemiau.

Kailis

Plaukai gali būti apibūdinti kaip banguoti. Jie yra ilgi ir sausi (kaip ožkos plaukai), su nežymia pavilne.

Spalva

Visos vientisos spalvos yra leidžiamos, išskyrus balti atspalviai, ruda ir raudonmedžio spalva. Dvi spalvos - nepriimtinos.

Patino ūgis

62-68 cm

Patelės ūgis

56-64 cm

Briaras<br>lrytas.lt
Briaras<br>lrytas.lt
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 1, 2014, 1:04 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:33 AM

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.