Mudis

Veislė: Mudis (Mudi)

Kilmės šalis: Vengrija

Grupė: Aviganiai ir ganymo šunys (Išskyrus Šveicarų ganymo šunis)

Dydis: Mini (1-10 kg)

Tipas: lupoidinė (panaši į vilko)

Organizacijos, patvirtinusios veislę: FCI

Priežiūros poreikis: 2 iš 4

Ar žinai

Visi mylėtojai giria mudžius už jų nepaprastą darbštumą ir gyvą, drąsų, dėmesingą, budrų ir paslaugų temperamentą.

Trumpai

Vidutinio dydžio ganymo veislė su pleišto formos galva, stačiomis ausimis ir aiškiai nuožulnia viršutine linija. Galva ir kojos yra padengtos trumpais, glotniais plaukais, o likusios kūno dalies plaukai yra ilgesni, labai banguoti, šiek tiek garbanoti. Yra keleto spalvų kailis.

Aprašymas

Mudis buvo išvestas 18-ame ir 19-ame amžiuje, sukryžminus Vengrijos ganymo šunis, labiausiai tikėtina su įvairiomis smaliaausėmis Vokietijos ganymo veislėmis. Šių labai lengvai pritaikomų šunų drąsus temperamentas paskatino piemenis naudoti juos valdant didelius, sudėtingus gyvulius. Jie taip pat naudojami varyti šernus link medžiotojų. Nepaprastai judrūs, o taip pat atliekantys prižiūrėtojo ir informuotojo pareigas, jie labai gerai užuodžia narkotikus. Jų gana trumpas kailis reiškia, kad jie gali būti laikomi uždarose patalpose be problemų, be to, jie yra mieli šeimos šunys.

Kūnas

Viršutinė linija aiškiai nuožulni link strėnų, paryškinta ketera ilga ir raumeninga. Nugara tiesi, trumpa, o juosmuo yra vidutinio ilgio ir tvirtas. Strėnos yra trumpos ir šiek tiek nuožulnios.

Galva

Tikrai patraukliausias aspektas, kalbant apie dėmesingą, dinamišką, linksmą ir protingą šunį, be bailumo ar agresijos pėdsakų. Pleišto formos ir smailėjanti link nosies.

Ausys

Ausys yra išaugusios aukštai ir stačios, sudarančios apverstą V raidę ir padengtos gausiais plaukais, kurie tęsiasi net ir už ausies kaušelio.

Uodega

Auga vidutiniame aukštyje. Ramybės būsenoje ji kabo, apatinis trečdalis beveik horizontalus.

Kailis

Galva ir priekinė kojų dalis yra padengtos trumpais, tiesiais, glotniais plaukais, o likusios kūno dalies plaukai yra labai banguoti ar šiek tiek garbanoti, tankūs ir visada švytintys, auga maždaug iki 2,5 – 7 cm.

Spalva

Gelsvai rudas, juodas, melsvas, melsvai marmurinis (juodai raibas, dryžuotas, margas ar taškuotas ant šviesiai arba tamsiai melsvai pilko kailio), pelenų (pilkai mėlynas) ir rudas.

Patino masė

11-13 kg

Patelės masė

8-11 kg

Patino ūgis

40,5-47 cm, idealiai 43-45 cm

Patelės ūgis

38-44 cm, idealiai 40-42 cm

Mudis<br>lrytas.lt
Mudis<br>lrytas.lt
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 1, 2014, 1:03 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:34 AM

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.