Gerumo pavyzdys: skaudūs murklių likimai ištirpdė žmonių širdis

Meilė gyvūnams skatina geraširdiškumą ir norą padėti. Būrys kauniečių susivienijo ir įkūrė vien katėms skirtą prieglaudą „Katino svajonė“. Joje pastogę randa šimtai benamių murklių. Nesvarbu, ar jos aklos, kurčios, sužeistos. Visos mylimos vienodai.

Prieglaudos savanorė S.Gelevičienė benamėmis katėmis rūpinasi trečius metus ir pati yra priglaudusi bedalių švelniakailių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prieglaudos savanorė S.Gelevičienė benamėmis katėmis rūpinasi trečius metus ir pati yra priglaudusi bedalių švelniakailių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Po šeimininkės mirties niekam nereikalingas tapo 15 metų mišrūnas Kisa.<br>M.Patašiaus nuotr.
Po šeimininkės mirties niekam nereikalingas tapo 15 metų mišrūnas Kisa.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nedidelėje prieglaudoje šiuo metu gyvena apie šešiasdešimt kačių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nedidelėje prieglaudoje šiuo metu gyvena apie šešiasdešimt kačių.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Katino svajonės“ prieglaudoje yra kačių, kurioms buvo sužalotos kojos, akys.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Katino svajonės“ prieglaudoje yra kačių, kurioms buvo sužalotos kojos, akys.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 15, 2018, 12:01 PM

Kaune veikia vienintelė mieste tik katėms skirta prieglauda „Katino svajonė“. Čia laikinus namus randa ir naujų šeimininkų laukia sužalotos ar šeimininkų išmestos katės.

Nedidelėje prieglaudoje šiuo metu gyvena apie 60 murklių. Jomis savanoriškais pagrindais rūpinasi pulkas kauniečių. Visos moterys turi kitus darbus, bet laisvalaikiu lankosi prieglaudoje, slaugo, šeria, glosto kates, valo jų namus.

Viena „Katino svajonės“ įkūrėjų Laima Buragienė sakė, kad kauniečiai mieliausiai renkasi jaunas pilkas ar raudonplaukes kates. Nepopuliarios juodos ar juodos su balta keturkojės.

Per metus vien į šią prieglaudą patenka apie pusę tūkstančio kačių. Toms keturkojėms, kurios yra sveikos, galima gyventi ir be šeimininkų, bet žmonės sulaukėjusiomis katėmis taip pat turi pasirūpinti pasinaudodami programa „Pagauk – sterilizuok – paleisk“.

Nutarė įkurti prieglaudą

Kauno klinikose vienos laboratorijos administratore dirbanti L.Buragienė pasakojo, kad pati myli kates ir jas augina ne vienus metus. Moteris neretai pastebėdavo, kad benamės katės būna sužeistos arba žiemą vargsta, šlaistosi ieškodamos ėdalo, eina prie žmonių.

„Tokiomis katėmis žmonės turi pasirūpinti. Tačiau visose gyvūnų prieglaudose vietų paprastai stinga, o visų benamių, kurioms reikia pagalbos, priglausti namuose neįmanoma“, – sakė kaunietė.

Taip prieš kelerius metus internete susibūrė pulkas bendraminčių. Įvairiausių profesijų moterys nusprendė, kad turi įkurti prieglaudą, kurioje pastogę rastų tik katės.

Partizanų gatvėje, garažų masyve, kačių gelbėtojos išsinuomojo nedidelį 2 aukštų pastatą ir įkūrė „Katino svajonę“.

„Gyvenime nesibičiuliaujame, tačiau dėl benamių kačių susiburiame lyg vienas kumštis. Tik drauge joms galime padėti“, – sakė L.Buragienė.

Katei teko nupjauti koją

Viename prieglaudos narve gyventi pratinasi trikojis katinas. Jį žmonės rado jau sužeista koja. Gyvūnas, matyt, buvo įkliuvęs į kilpą ir bandė išsivaduoti. Veterinarijos gydytojams galūnės išgelbėti nepavyko. Prieglaudos prižiūrėtojos tikisi, kad katinui pavyks prisitaikyti ir toliau visavertiškai gyventi.

Kitame narve įkurdinta Šančiuose gatvėje aptikta akla katė. Jeigu ji rastų tikrus namus, galėtų juose normaliai gyventi, nes priprastų prie aplinkos.

Namų netekęs Ramzis serga akmenlige. Todėl jis šeriamas tik specialiu ėdalu ir naujiems šeimininkams problemų nekeltų.

Prieglaudoje yra ir daugiau kačių, kurioms buvo sužalotos kojos, akys. O štai Rabi Sabi, kurią Šilainiuose partrenkė automobilis, buvo suskaldyta kaukolė.

„Veterinarijos gydytojai pasistengė, operacija pavyko puikiai. Į vietą buvo atstatyta net iš akiduobės išmušta akis. Dabar katė sveika“, – pasakojo L.Buragienė.

Nenori juodų augintinių

Nemažai kačių yra turėjusios namus, bet jų neteko.

Viena gyveno pas socialinio būsto nuomininkus. Kai jie už mokesčių nemokėjimą iš namų buvo išprašyti, katė atsidūrė gatvėje. Kitą buvo priglaudusi močiutė, tačiau aktyvus gyvūnas nustūmė ir sudaužė televizorių, todėl moteris katę grąžino į prieglaudą.

Taip pat „Katino svajonėje“ dienas leidžia ir po šeimininkės mirties niekam nereikalingas tapęs 15 metų Kisa.

„Vasarą, jeigu katės turi ėdalo ir vandens, joms net geriau lauke, gatvėse, kiemuose. O štai sužeistas ar benames, kurios žiemą gali sušalti, priglaudžiame. Vasarą joms naujus namus rasti sunku, rudenį atsiranda daugiau žmonių, kurie nori paimti kates“, – sakė kaunietė.

Priglaudžia ir savo namuose

Visos į „Katino svajonę“ patekusios katės yra skiepijamos, gauna vaistų nuo kirminų, yra kastruojamos ar sterilizuojamos, pažymimos. Vien per 2017 metus laikinuose namuose buvo priglausta beveik 500 kačių, pusė jų rado naujus namus.

Mažus kačiukus laikinai globoti į savo namus paima savanorės. L.Buragienė šiuo metu namuose augina 7 kates. Trims iš jų ieško kitų namų.

Kita prieglaudos savanorė grožio salono darbuotoja Sonata Gelevičienė sakė, kad taip pat augina du šunis, tris savus katinus, o du laikinai globoja.

„Vienas iš katinų taip pat buvo laikinas globotinis, tačiau prisirišo, tad atiduoti kam nors buvo gaila. Kol vyras nesibara, kačiukai vis atkeliauja į namus, kol surandame, kas juos paima. Taip darome visos 12 savanorių“, – pasakojo moteris.

„Katino svajonės“ prieglauda išsilaiko iš geraširdžių paramos. Vieni parūpina ėdalo, kiti – karstyklių, draskyklių, dėžių kraikui, žaislų.

„Jeigu žmonės ketina išmesti seną patalynę ar rankšluosčius, taip pat juos mielai priimame, nes katėms keičiame paklotus. Jų ypač reikia sergančioms“, – sakė L.Buragienė.

Sunkiausia prieglaudai išsilaikyti žiemą, nes patalpos nešildomos ir tam naudojama elektra. Be to, „Katino svajonės“ likimas yra neaiškus. Statinį ateityje planuojama nugriauti.

Programa „Pagauk – sterilizuok – paleisk“

Domas Sirgedas

Kauno savivaldybės Gyvūnų globos ir priežiūros tarybos pirmininkas

„Anksčiau Kaune benamės katės būdavo gaudamos ir atiduodamos į prieglaudas arba naikinamos. Dabar mieste vykdoma programa „Pagauk – sterilizuok – paleisk“.

Gyventojai, norintys rūpintis sulaukėjusiomis katėmis, turi kreiptis į seniūniją, kad ji užregistruotų gyvūnų šėrimo vietą.

Tada galima kreiptis į gyvūnų prieglaudos „Penkta koja“ atstovus. Jų specialistai nemokamai atvyksta, pagauna kates, jas sterilizuoja ar kastruoja, paskiepija nuo pasiutligės ir pažymi – nukerpa 1 centimetrą kairės ausies galiuko.

Gyventojai, besirūpinantys sulaukėjusiomis katėmis, privalo tvarkyti ir jų šėrimo vietas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.