Vandens ir sausumos vėžliai: kurį pasirinkti?

Vėžliukai – ilgaamžiai augintiniai, simbolizuojantys ne tik ilgaamžiškumą, bet ir išmintį bei stabilumą. Nusprendus įsigyti ir namuose auginti vėžlį, įprastai renkamasi tarp dviejų pagrindinių alternatyvų: sausumos arba vandens vėžliukų.

Vėžlių auginimas namuose.<br>D.Umbraso nuotr.
Vėžlių auginimas namuose.<br>D.Umbraso nuotr.
Vėžlių auginimas namuose.<br>D.Umbraso nuotr.
Vėžlių auginimas namuose.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 14, 2018, 11:14 AM

Vandens vėžliai

Šios rūšies vėžliukus patariama auginti specialiuose akvariuminiuose terariumuose. Akvariumo talpa priklauso nuo vėžliuko dydžio ir auginamų vėžliukų skaičiaus.

Labai svarbu, kad akvariuminiuose terariumuose būtų įrengta sausumos salelė ar net keletas salelių. Virš salelės rekomenduojama įrengti specialią lempą. Šios lempos padeda sustiprinti augintinio šarvą.

Auginant vandens vėžlį, labai svarbu palaikyti ne tik tinkamą vandens, bet ir tinkamą oro temperatūrą. Vanduo turi atitikti higienos normas, jis taip pat privalo būti periodiškai filtruojamas.

Uolienas ir akmenis, kurie bus patalpinti vėžliuko „namuose“, geriausia pirkti gyvūnų prekių parduotuvėse – tai užtikrins, kad uolienos ir akmenys nebus užkrėsti kenksmingais mikroorganizmais.

Nors šie vėžliai yra visaėdžiai, peršėrimas kenksmingas jų sveikatai, o saugiausia vis tik rinktis specializuotose gyvūnų parduotuvėse parduodamus pašarus.

Vandens vėžlio racioną patartina paįvairinti žalumynais, žalia mėsa ir žalia žuvimi. Nusprendus paįvairinti vėžliukų mitybą, rekomenduojama pasitarti su veterinarijos specialistu.

Beje, labai svarbu, kad su maistu vandens vėžliai gautų pakankamai kalcio.

Sausumos vėžliai

Šiuos augintinius patariama apgyvendinti specialiose plastmasinėse dėžėse, akvariumuose arba specialiuose terariumuose. Labai svarbu palaikyti tinkamą aplinkos temperatūrą: įprastai aplinkos temperatūra dieną turėtų siekti 28 – 30° C, o naktį – 24 – 25° C.

Dėl konkrečios sausumos vandens vėžlių rūšies poreikių, susijusių su aplinkos temperatūra, vertėtų pasikonsultuoti su veterinarais.

Speciali lempa šarvui stiprinti reikalinga ir sausumos vėžliukams. Taip pat galima įrengti specialią dėžutę, kurioje augintinis galės pasislėpti ir pailsėti.

Jei vėžliukas laikomas saulėtoje vietoje, būtina užtikrinti, kad jis visada ras kur pasislėpti nuo tiesioginių saulės spindulių.

Sausumos vėžliai yra augalinio maisto mėgėjai. Jų mitybai rekomenduojama rinktis specialius paruoštus granuliuotus pašarus. Mitybą patariama paįvairinti daržovėmis, vaisiais, kiaulpienėmis, dobilais. Neretai sausumos vėžliai noriai ėda varškę, tačiau ėsdami varškę vėžliukai gali užspringti.

Vėžliukas taip pat turėtų gauti ne tik maisto: kasdien jam turi būti prieinamas ir švarus, nuolat keičiamas vanduo.

Kurį pasirinkti?

Renkantis sausumos ar vandens vėžlį, lemiami kriterijai dažnai būna asmeniniai norai ir simpatijos. Abi veislės turi priežiūros ypatumų. Todėl būtina atsižvelgti ir į savo galimybes, užtikrinant augintiniui tinkamas gyvenimo ir mitybos sąlygas.

Vertėtų atsižvelgti į tai, kad įranga, reikalinga vandens vėžliui, kiek sudėtingesnė ir brangesnė. Šiuos gyvūnus Lietuvoje neretai renkasi egzotinių gyvūnų augintojai ir mylėtojai. Įprastai namuose dažniau laikomi sausumos vėžliai.

Taip pat svarbu įvertinti, kad nors vėžliukai yra mieli gyvūnėliai, jie nėra itin įdomūs vaikams. Vėžliukų nepaglostysi, jie yra lėti ir netinkami žaidimų partneriai, todėl vaikams gali greitai atsibosti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.