Šimtus benamių Lietuvos šunų priglaudę suomiai kuria jiems rojų

Lietuvoje išmesti ir niekam nereikalingi keturkojai šiltus namus randa beveik už tūkstančio kilometrų. Pamestinukų iš Lietuvos išskėstomis rankomis laukia suomiai. Jie negaili ne vieno šimto eurų už gyvūno paruošimą ir jo kelionę. Į Suomiją išvežama šimtai beglobių keturkojų. 

Į Suomiją keliauja ir neįgalūs, ir seni šunys. Būsimiesiems globėjams nerūpi ir jų kilmė. <br> 123rf nuotr.
Į Suomiją keliauja ir neįgalūs, ir seni šunys. Būsimiesiems globėjams nerūpi ir jų kilmė. <br> 123rf nuotr.
Į Suomiją keliauja ir neįgalūs, ir seni šunys. Būsimiesiems globėjams nerūpi ir jų kilmė. <br> 123rf nuotr.
Į Suomiją keliauja ir neįgalūs, ir seni šunys. Būsimiesiems globėjams nerūpi ir jų kilmė. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 10, 2019, 11:13 AM, atnaujinta Feb 10, 2019, 11:14 AM

Klusniai komandas vykdantį mišrūną Diką biržietė Agnė išgelbėjo nuo mirties. Priklydusio šuns žmonės nenorėjo laikyti,  planavo užmigdyti. Savanorė Agnė keturkojį priglaudė, kol jam bus rasti nauji namai. 

Pasak savanorės, judriam mišrūnui namus rasti Lietuvoje labai sunku. Tačiau juo domisi žmonės iš Suomijos. 

„Suomijoje žmonės atsakingai žiūri į gyvūnus, todėl visada labai džiaugiamės sulaukę žinios, kad kuris nors keturkojis išvyksta į Suomiją. Beveik visi mano turėti globotiniai ir išvyko į Suomiją“, – pasakojo Agnė. 

Kelionė į Suomiją laukia ir mišrūnės Belos. Pas veterinarijos gydytoją ji atvežama apžiūrėti prieš kelionę.

„Apžiūrim dantis, ausis, akis, pasveriame, išmatuojame. Suomiai, laukiantys gyvūnų, juos pasitinka paruošę apykaklę, drabužius – laukia kaip kūdikių“, – pasakojo veterinarijos gydytoja Gitana Latvėnaitė.

Gyvūnus laikinai priglaudžiančios ir jiems naujų namų ieškančios viešosios įstaigos „Mažas draugas“ įkūrėja Anželika Jaškuvienė sako, kad draugystė su suomiais užsimezgė prieš kelerius metus. 

„Kartą paskelbiau feisbuke apie beglobę kalytę Pasvalio rajone –  ji buvo tokia liūdna, baikšti, maniau, kad bus tikrai sunku surasti jai namus. Tačiau sulaukiau skambučio iš suomių organizacijos – paaiškėjo, kad viena suomių šeima išsirinko tą kalytę. Taip užsimezgė mūsų draugystė“, – pasakojo A.Jaškuvienė.

Per kelerius metus į Suomiją išvežti keli šimtai pamestinukų. 

Prieš kelionę į naujus namus Suomijoje keturkojai paskiepijami, pasveriami ir pamatuojami, įvertinama jų sveikata. 

„Suomijoje narvai tušti, per metus vienoje prieglaudoje paliekama 30 šuniukų, kai pas mus per mėnesį tiek prašo“, – palygino A.Jaškuvienė.

Pasak veterinarijos gydytojos, į Suomiją keliauja toli gražu ne kilmingi šunys. Užsieniečiai mielai priglaudžia ir neįgalius, senus keturkojus. 

Dažniausiai išvežami pamestinukai, kurie atsiduria gatvėje. Būna  globėjų, kurie augintiniui paskiria net atskirą kambarį. „Ir guli tas gyvūnėlis ant baltos sofos, nes priima jį kaip šeimos narį, ne kaip augintinį“, – pasakojo G.Latvėnaitė.

„Suomiai gali nusipirkti bet kokį šunį, bet jie nori priglausti, padaryti gera. Priglaudžia vieną, po to sugalvoja dar vieną“, – kalbėjo A.Jaškuvienė. 

Pamestinukų kelionė į naujus namus iš Lietuvos trunka maždaug 8 valandas. Jie vežami specialia transporto priemone tam skirtuose narvuose. Už keturkojo paruošimą ir kelionę moka šuniuko laukiantys suomiai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.