Suteikite šansą – ypatingi augintiniai: atsineša ne mažesnę meilę ir turi savų privalumų

Jei augintinis turi specialiųjų poreikių, tam tikrų kūno deformacijų ar kitų negalių, tai nereiškia, jog šis gyvūnas jūsų šeimai gali atnešti mažiau meilės ar šilumos. Spalvų bei emocijų įvairovė, kurią šie gyvūnai atsineša kartu su savimi – nei kiek ne menkesnė.

 Suteikite šansą – specialiųjų poreikių turintys augintiniai.<br> 123rf.com nuotr.
 Suteikite šansą – specialiųjų poreikių turintys augintiniai.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 28, 2021, 10:04 AM

Specialiųjų poreikių turintys gyvūnai – savotiškai ypatingi bei turintys savų privalumų. Tokių augintinių priimti į savo šeimą bijoti nereikėtų, tą puikiai pagrindžia galybė laimingų istorijų aprašytų „neBrisius“ projekte.

Visuomenėje gana įprasta augintinius įsigyti jiems būnant jauno amžiaus bei nepriekaištingos būklės. Šeimos augintinių paieška gyvūnų prieglaudose, kur glaudžiasi benamiai ar specialaus dėmesio reikalaujantys augintiniai – retesnis atvejis. Dalis žmonių baiminasi, kad augintiniai būdami vyresnio amžiaus sudėtingiau pripranta prie naujų šeimininkų. Būsimi šeimininkai dažnai pabūgsta atsakomybės jausmo, kurį kartu atsineša specialiųjų poreikių turintys augintiniai.

Apmaudu, tačiau dažnai atsiranda šeimininkų, kurie savo senstelėjusius ar pasiligojusius augintinius sugeba negailestingai išmesti gatvėn. Tokių gyvūnų galima rasti daugumoje Lietuvos gyvūnų prieglaudų, kur augintiniai yra išgelbėjami nuo užmigdymo bei turi antrą šansą rasti naujus atsakingus šeimininkus.

Visuomenėje gausu susidarusių stereotipų, teigiančių jog ligoti garbaus amžiaus augintiniai su savimi neatneša pakankamai laimės bei spalvų – tai išgalvotas mitas. Vyresni augintiniai turi savų privalumų, kurie gyvūnų ieškantiems turėtų būti išties aktualūs.

Pavyzdžiui, vyresnio amžiaus šunys ir katės yra gerokai ramesnio charakterio. Tokie augintiniai ypač tinka gausiai šeimai, turinčiai mažamečių vaikų. Vyresni augintiniai nereikalauja tiek daug dėmesio bei pastangų prižiūrint, tad supažindinimas su namų taisyklėmis – paprastesnis nei auginant jauniklius. Dar vienas pagyvenusių augintinių ypatumas – susiformavusi asmenybė, tad priglaudžiant aiškiai žinosite, ar augintinis atitinka jūsų norus ir galimybes bei nesulauksite netikėtumų.

Gyvūnai su negaliomis: prarastu regėjimu, klausa, amputuotomis ar prarastomis galūnėmis, sugeba džiaugtis kokybišku gyvenimu ne mažiau nei sveiki augintiniai. Žinoma, šalia reikalingas atsakingas bei mylintis šeimininkas, kuris priimtų augintinį tokį, koks šis yra.

Svarbu paminėti, kad tokia negalia kaip regos praradimas nereiškia, kad specialiųjų poreikių turintys augintiniai nesugebės orientuotis aplinkoje bei taps šeimininkams našta. Pavyzdžiui, katės ir šunys turi ypač gerą uoslę bei yra jautrūs aplinkai, gerai adaptuojasi prie patiriamų traumų, ar jutiklinių organų netekties.

Dažnu atveju, matant augintinį naviguojantį savoje aplinkoje, būtų sudėtinga atskirti, jog šis yra aklas. Patyrę praradimą jutiklio, tokio kaip uoslė ar kiti, gyvūnai tampa jautresni regos bei kitose jutiklių srityse. Pavyzdžiui, kalbant apie klausą, augintiniai pradeda gebėti geriau skaityti kūno kalbą; praradę regą – ima geriau girdėti bei užuosti.

Gyvūnai su prarastomis galūnėmis gali nustebinti savo gebėjimu prisitaikyti bei sugebėjimu puikiai judėti, nepaisant patirtų traumų ar deformacijų. Kai kurie juda geriau nei visiškai sveiki, pavyzdžiui, šunims, kuriems trūksta dviejų galūnių alternatyva – specialūs vežimėliai, prie kurių daugelis augintinių lengvai bei greitai prisitaiko.

Specialios priežiūros gyvūnai – ypatingi, su savimi atnešantys pamokymų bei motyvacijos, jog vertėtų mėgautis gyvenimu, labiau vertinti tai, ką turime, bei mus supančią aplinką. Patys gyvūnai savo negalios ar trūkumų nesureikšmina, kol ši jiems nesukelia fizinio skausmo.

Keletas niuansų augintinių išvaizdoje ar sveikatoje nereiškia, kad augintiniai atneš mažiau meilės ar šilumos. Tikėtina, kad augintinis priglaustas iš prieglaudos ar išgelbėtas nelaimėje, jaučia jam tiesiamą ranką bei atsilygina šeimininkui parodydamas didžiulę empatiją.

Ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ (toliau – GGI) vykdomame projekte „neBrisius.lt“ supažindinama su šiltomis istorijomis apie ypatingus gyvūnus bei jų šeimininkus. GGI maloniai kviečia užpildyti anketą www.nebrisius.lt bei pasidalinti savo istorija. Jei priglaudėte gyvūną, išgelbėjote jį iš nelaimės ar sunkiai kamuojamų sveikatos negalavimų, suteikėte jam pagalbą, šilumą bei namus, kurie kardinaliai pakeitė augintinio bei jūsų gyvenimą į teigiamą pusę – pasidalinkite savo istorija su visais.

„Evitos ir Valės“ istorija – puikus pavyzdys, kad aklas augintinis gali gyventi turiningą bei laimės kupiną gyvenimą ir tą patį suteikti šeimininkui. „Eugenija ir Rika“ istorija pasakoja apie naują gyvenimo džiaugsmą atnešusią šunelę Riką, kuri yra vyresnio amžiaus bei praradusi klausą, tačiau mėgaujasi gyvenimu bei šeimininkės teikiama šiluma. Projekto skiltyje „Ypatingi gyvūnai“ galima rasti daugiau straipsnių apie laimingus, panašias negalias ar specialiuosius poreikius turinčius gyvūnus, kurie kartu su šeimininkais gyvena laimingą bei pilnavertį gyvenimą.

GGI bei gyvūnų prieglaudos skatina nediskriminuoti specialiųjų poreikių turinčių augintinių bei suteikti jiems šansą naujuose namuose. Gyvūnų prieglaudose yra gausu naujų namų laukiančių gyvūnų, kurie jūsų namams atneš naujų spalvų bei trūkstamos šilumos.

Informacija paruošta Arno Mackonio iš VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“, siekiant skatinti žmones saugoti savo augintinius bei rūpintis gyvūnų gerove.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.