Kas nutiks, jei šuo nuo šventinio stalo suės kiaušinių?

Per šventes vis dar esame linkę persivalgyti. Kai ant stalo tiek gardžių patiekalų, o šone sėdinti močiutė ragina dar pavalgyti, numoji ranka ir ragauji, tikėdamasis, kad po Velykų labiau susiimsi.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 19, 2014, 10:14 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:54 PM

Tomis šventinėmis dienomis atlaidesni tampame ir savo augintiniams. Tačiau mūsų atlaidumas gyvūnų sveikatai gali pridaryti nemažai žalos. Kas nutiks, jei šuo ims ėsti nuo stalo šventinius kiaušinius?

Tiek katėms, tiek šunims kiaušinis – tinkamas baltymų šaltinis. Patartina duoti virtų kiaušinių, nes žalių kiaušinių baltymo sudėtyje yra avidino, skaidančio vitaminą biotiną. Tiesa, virto kiaušinio baltymą šunys virškina sunkiau, tad geriau duoti kiaušinio trynį.

Daug jų duoti nepatartina. Specialistai rekomenduoja apsiriboti 1 ar 2 per savaitę.

Kiaušinio lukšto, kaip kalcio šaltinio, nauda gana menka. Juo neverta šerti savo augintinio.

Melionai ir arbūzai – geras pasirinkimas, norintiems duoti gaivinančio gardėsio kąsnelį katei ar šuniui. Nepamirškite gerai nuplauti vaisių ir išimti sėklas.

Žemės riešutai ir žemės riešutų sviestas šunims nesukelia alergijos. Priešingai nei žmonės, net ir labai alergiški šunys šiuos riešutus ėsti gali.

Šaldytos ir šviežios šilauogės, gervuogės, braškės, žemuogės, mėlynės ar avietės puikiai tiks jūsų katės ar šuns organizmui. Kaip ir žmonėms šios uogos gerina sveikatos būklę: turi daug vitaminų ir antioksidantų. Be to, daugelis šunų labai mėgsta šaldytas uogas, jomis atsigaivina.

Nebijokite savo šuniui ar katei duoti vištienos. Tinka ir virta, ir kepta. Sveikiems šunims galima duoti ir prieskoniais įtrintos vištienos, tačiau svarbu, kad prieskonių mišinyje nebūtų svogūnų ir česnakų.

Vienas kitas kąsnelis sūrio – saugus užkandis. Sūrį galima duoti ir šuniui, ir katei. Tik nepamirškite, kad kaip ir žmonės, gyvūnai gali netoleruoti laktozės, todėl būtina stebėti, kaip sūris veikia augintinio organizmą. Kad gyvūno skrandis neapsunktų, geriau duokite neriebaus sūrio.

Bananai ir kiti vaisiai turi fitonutrientų. Tai augalinės maisto medžiagos, kurios naudingos ne tik mūsų, bet ir naminių keturkojų organizmui.

Obuoliai ir kriaušės turi daug vitaminų ir mineralinių medžiagų, tad jūsų augintiniui – tai puikus ir sveikas gardėsis. Prieš duodami obuolių ar kriaušių, išimkite sėklas, kurios jiems yra nuodingos.

Morkos, kaip ir žmonėms, padeda išsivalyti šuns dantims. Morkose gausu vitamino A, jos nekaloringos, tad šuns skrandis nuo jų neapsunks.

Mėsa ir mėsos subproduktai turi baltymų. Daugelis šunų ir kačių geriau ėda virtą mėsą, tad patartina vengti termiškai neapdorotos mėsos.

Žuvyje gausu baltymų, kalcio ir fosforo. Žuvį vertėtų termiškai apdoroti, kad būtų sunaikinti kenksmingi mikroorganizmai. Prieš duodami savo augintiniui žuvies, įsitikinkite, kad joje nebūtų didelių kaulų ir ašakų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.