„Microsoft Lietuva“ generalinis direktorius K. Kaikaris hobiui negaili ir bemiegių naktų

Kristijono Kaikario ir Arūno Volungevičiaus balso tembrai „Formulės-1” lenktynių gerbėjams yra puikiai pažįstami. Prieš dar vieną naują čempionatą ar etapą žiūrovai yra ramūs: jiems lenktynes stebėti padės šių vyrų duetas. Ir taip jau net 17 metų iš eilės.

K. Kaikariui „Formulės-1” lenktynių komentavimas yra savaitgalio hobis, kuris kartais atima ir bemieges savaitgalio valandas.<br>J. Stacevičius
K. Kaikariui „Formulės-1” lenktynių komentavimas yra savaitgalio hobis, kuris kartais atima ir bemieges savaitgalio valandas.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 23, 2013, 8:56 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 10:44 AM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

Pačiam K. Kaikariui, „Microsoft Lietuva“ generaliniam direktoriui, „Formulės-1” lenktynių komentavimas yra savaitgalio hobis, kuris kartais atima ir bemieges savaitgalio valandas.

Čempionato geografija apima skirtingus žemynus, kartais dėl laiko juostų skirtumo komentuoti lenktynes tenka naktį ar paryčiais. Šį sekmadienį Malaizijoje vyksiančios lenktynės prasidės 10 valandą ryto.

Įtemptoje savaitės darbotvarkėje „Microsoft Lietuva“ generaliniam direktoriui K. Kaikariui laiko rasti „Formulės-1” naujienoms nelengva, tiesa, prieš lenktynes būtinai peržvelgia aktualiausias ir naujausias žinias.

- Kaip atsidūrėte „Formulės-1” komentatoriaus kėdėje? - K. Kaikario paklausė portalas lrytas.lt.

- Aš 1996-aisiais, buvau Vilniaus universiteto studentas, studijavau Medicinos fakultete. „Formule-1“ pradėjau domėtis nuo 1991 metų, o nuo 1992-ųjų nepraleidau nė vienų lenktynių. Žiūrėdavome su kurso draugais per „Eurosport“, savo draugams pakomentuodavau, kas vyksta. Puikiai prisimenu tą dieną, kai po sesijos vienoje iš Vilniaus kavinių šventėme puikius mokslo baigimo rezultatus, ir vienas draugas man pasakė: „Lietuvos televizija nupirko „Formulės-1“ lenktynių transliacijas. Eik komentuoti.“ Pagalvojau: „Tikrai, reikia eiti“ (juokiasi). Susiradau Alfredo Pliadžio (tuomečio Lietuvos radijo ir televizijos Sporto redakcijos vyriausiojo redaktoriaus. - Red.) telefoną, nuėjau į Lietuvos televiziją ir sakau: „Čia aš, noriu komentuoti.“ Alfredas sako: „Ok.“ Taip ir atsiradau.

- Reikėjo specialiai mokytis komentavimo? Turit savo mokytojus ar esate savamoksliai?

- Kadangi anksčiau lenktynes komentuodavau tik draugams namų aplinkoje prie alaus buteliuko, netrūkdavo juokelių ir įvairių žodelių, kai pradėjau komentuoti televizijoje, iš karto pajutau, kad man žodyno trūksta.

Kai reikėjo komentuoti pirmąsias lenktynes, šiek tiek pabūgau. Tiesa, kaip tik 1996 metais lenktynių etapas Australijoje iš Adelaidės persikėlė į Melburną. Lenktynės vykdavo 4 val. ryto, todėl Lietuvos televizija jų tiesiogiai netransliuodavo. Mus pakvietė komentuoti įrašo, taigi mes galėdavome suklysti - tada sustabdydavo, atsukdavo juostelę atgal ir pataisydavo.

Vien dėl mano klaidų kokius penkis kartus stabdėme įrašą, atsukome atgal ir keitėme žodžius. Iš tikrųjų, kai esi tiesioginiame eteryje, vienu metu turi laikyti aktyvius smegenų centrus, o tai vyrams yra sudėtingiau (šypsosi).

Turi stebėti, kas vyksta ekrane, taip pat - kalbėti, pats savęs klausytis, nes jeigu nebeklausai, ką pats kalbi, neaišku, ką gali paleisti į eterį. Be to, turi klausyti, ką kalba kolega, ir mąstyti, kaip tu įsiterpsi į pokalbį ar tęsi jo mintį.

Būna, kad komentuodamas supainioji lenktynininkus – kartais jų nesimato, o kartais savęs jau nebeklausai ir įsijungęs įrašą pats stebiesi, kaip galėjai suklysti ir tris kartus kartoti, kad čia važiuoja ne tas lenktynininkas. Nežinau, gal čia smegenyse kažkas slypi, o gal reikia, kad kažkas trečias už mūsų nugarų su plaktuku sėdėtų (juokiasi).

- Ar specialiai ruošiatės kiekvienoms lenktynėms?

- Informaciją reikia nuolat sekti, nes naujienos keičiasi, srautas didžiulis. Ir jeigu atėjęs sekmadienį komentuoti lenktynių nežinosi, kas vyko atvirosiose treniruotėse, kvalifikacijose ar kas įvyko prieš keletą savaičių, gali būti labai juokinga.

Komentavimas man taip pat yra hobis. Sudėtinga savaitės kalendoriuje susidėlioti darbus taip, kad pakaktų laiko daugiau pasidomėti lenktynėmis. Kai ateina lenktynių savaitgalis, stengiuosi atrasti bent valandą prieš lenktynių komentavimą ir greitai perbėgti per naujienas - jų daug, dažnai jos viena kitai prieštaraujančios. Neturime galimybės tiesiogiai susirinkti informacijos, todėl dažniausiai atspindime kitą nuomonę. Aišku, vertinimus darome ir patys.

- Įsimintiniausios lenktynės, kurias yra tekę matyti?

- Nežinau, ar prie šių lenktynių tinka žodis „įspūdingiausios“, bet įstrigo 1994-ųjų lenktynės Imoloje – visas lenktynių savaitgalis... Per treniruotę – Rubenso Barrichello avarija, po to – Rolando Ratzenbergerio žūtis šeštadienį, o sekmadienį – A. Sennos mirtina avarija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.