M.Schumacherio palatoje – daug baimių ir vilčių

Grenoblio ligoninės medikai toliau bando žadinti Michaelį Schumacherį iš komos, o buvusio „Formulės 1" lenktynininko artimųjų laukia įtemptas ir baugus laikotarpis, stebint jo atsigavimą, rašo bbc.com.

M.Schumacherio budinimas iš komos gali užtrukti ir kelias savaites.<br>AP nuotr. iš archyvo
M.Schumacherio budinimas iš komos gali užtrukti ir kelias savaites.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 5, 2014, 11:12 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:51 PM

Lėtas procesas

M.Schumacherio žmona Corinna jau penkias savaites praleido šalia savo vyro lovos. Iš pradžių ji gyveno netoli Grenoblio ligoninės esančiame viešbutyje, tačiau dabar ji kasdien keliauja iš savo namų, esančių už 175 km, netoli Glano, Šveicarijoje. Kartu su ja – vaikai Gina Marie ir Mickas, taip pat M.Schumacherio brolis Ralfas.

Nors M.Schumacherio gerbėjai, sužinoję apie prasidėjusį jo budinimą iš dirbtinės komos ir teigiamą reakciją į tai, suskubo džiaugtis, tačiau lenktynininko artimieji kaskart, kai medikai bando bendrauti su juo, jaučia didžiulį spaudimą.

„Budinimas iš komos nėra toks, koks vaizduojamas filmuose, – sako Jungtinės Karalystės labdaros fondo, skirto žmonėms, patyrusiems smegenų pažeidimų, atstovas Luke'as Griggsas. – Tai yra procesas, kuris gali užtrukti keletą dieną ar savaičių. O šeimai pirmiausia tai yra baimė, ar jis gyvens, vėliau – nerimas dėl to, kas bus ateityje, koks bus pagijimo lygis.“

Pirmieji žodžiai – po pusmečio

Iš pradžių iš komos budinami pacientai atmerkia akis, vėliau reaguoja į skausmą ir galiausiai reaguoja į juos kalbinančius žmones.

Britai iki šiol aptarinėja neseną įvykį, kai garsaus paramediko Marko Smitho 16-metis sūnus Ryanas po dviračio avarijos 2013-ųjų liepą sunkiai susižeidė ir buvo panardintas į dirbtinę komą. Jis iki šiol gydomas ligoninėje dėl fizinės ir psichinės sveikatos problemų.

„Deja, bet visuomenė klaidingai mano, kad žmonės pabunda iš komos ir jau po kelių dienų gyvena aktyvų gyvenimą. Taip nėra. Viskas vyksta labai lėtai. Tiesiog reikia tikėtis, kad vieną dieną viskas susitvarkys“, – kalbėjo M.Smithas.

Liepą susižeidęs jo sūnus pirmuosius žodžius ištarė prieš pat Kalėdas, o praėjusią savaitę pirmą kartą pats atnaujino savo „Facebook" profilį. Jis paprastai, naudodamas kelis žodžius, pranešė, kad jaučiasi prastai.

Tai, kad praėjus tiek laiko iš komos pažadintas pacientas išreiškia savo jausmus, jau yra didelis laimėjimas.

Smegenų traumų padariniai

L.Griggsas teigia, kad budinimas iš komos ir sveikimo procesas yra labai individualūs.

„Paprastai kalbant, smegenų traumos padariniai gali būti sukrečiantys ir trukti visą gyvenimą. Tai gali pakeisti bet ką – vaikščiojimą, kalbėjimą, mąstymą, emocijas. Tai gali pakeisti ir patį žmogų, ir jo galimybes.

Tačiau taip pat žinome, kad tinkamai gydant ir padedant galima sugrįžti į normalų gyvenimą", – sakė L.Griggsas.

Smegenų traumų padariniai skirstomi į tris kategorijas:

Fizinės problemos – judėjimo, pusiausvyros, koordinacijos. Nuolatinis nuovargis, epilepsija.

Emocinės ir elgesio problemos – nerimas, pykčio priepuoliai, irzlumas, sąmoningumo trūkumas, empatija.

Pažinimo problemos – atminties, koncentracijos stoka, informacijos apdorojimo problemos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.