Mirė legendinis „Formulės 1“ lenktynininkas Niki Lauda

Eidamas 71-uosius metus mirė legendinis „Formulės 1“ lenktynininkas austras Niki Lauda, rašoma jo šeimos pareiškime, antradienį anksti ryte išplatintame Austrijos žiniasklaidos.

Mirė buvęs „Formulės 1“ lenktynininkas Niki Lauda.
Mirė buvęs „Formulės 1“ lenktynininkas Niki Lauda.
Mirė buvęs „Formulės 1“ lenktynininkas Niki Lauda.
Mirė buvęs „Formulės 1“ lenktynininkas Niki Lauda.
Mirė buvęs „Formulės 1“ lenktynininkas Niki Lauda.<br>„Scanpix” nuotr.
Mirė buvęs „Formulės 1“ lenktynininkas Niki Lauda.<br>„Scanpix” nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 21, 2019, 7:59 AM, atnaujinta May 21, 2019, 8:30 AM

„Su didžiu liūdesiu pranešame, kad mūsų mylimas Niki pirmadienį ramiai užgeso apsuptas savo šeimos“, – rašoma pareiškime.

Prieš aštuonis mėnesius N. Laudai buvo atlikta plaučių transplantacija.

„Jo neprilygstami pasiekimai sporte ir versle nepamiršti ir bus atmenami; jo nenuilstamas noras veikti, jo nuoširdumas ir drąsa neišblėso“, – rašoma N. Laudos artimųjų pareiškime.

„Šeimoje jis buvo mylintis ir rūpestingas tėvas bei senelis, pavyzdys ir etalonas mums visiems. Ilgėsimės jo“, – priduriama pareiškime.

N. Lauda tris kartus laimėjo „Formulės 1“ čempionatą – 1975-aisiais ir 1977-aisiais, kai atstovavo „Ferrari“ komandai, bei 1984 metais – kaip „McLaren“ pilotas.

„Visi „McLaren“ komandoje labai nuliūdo išgirdę, kad mūsų draugas, kolega ir 1984-ųjų „Formulės 1“ pasaulio čempionas Niki Lauda mirė. Niki visuomet liks mūsų širdyse ir istorijoje. #RIPNiki“, – savo oficialioje „Twitter“ paskyroje parašė buvusi lenktynių žvaigždės komanda.

2012 metais N. Lauda tapo „Mercedes“ F-1 komandos valdybos nevykdomuoju pirmininku ir padėjo į ekipą ateiti Lewisui Hamiltonui, penkis kartus su šia komanda tapusiam pasaulio čempionu.

„Mus paliko legenda. Ilsėkis ramybėje, Niki, #nikilauda“, – tviteryje parašė 2009-ųjų pasaulio čempionas, buvęs „McLaren“ lenktynininkas Jensonas Buttonas.

Buvęs motociklų lenktynių pasaulio čempionas Casey Stoneris (Keisis Stouneris) tviteryje rašė: „Ilsėkis ramybėje, Niki Lauda. Esi tikra ikona ir motosporto legenda.“

1976 metų rugpjūčio 1 dieną N. Lauda, jau laimėjęs penkis to lenktynių sezono etapus, buvo sunkiai sužeistas, kai Niūrburgo trasoje Vokietijoje užsiliepsnojo jo bolidas.

Legendinį lenktynininką iš mirties nagų vadavo žmona

Dar pernai buvęs „Formulės 1“ lenktynininkas įsivėlė į lenktynes su laiku. Liepos pabaigoje jam liovėsi funkcionuoti buvusio sportininko plautis. Dėl neatidėliotinos pagalbos iš Ispanijos, Ibisos salos, kur atostogavo, jis atsidūrė Austrijos sostinės Vienos bendrojoje ligoninėje.

Garsiojo austro gyvenimas visada buvo tarsi įspūdinga teatro pjesė be laimingos pabaigos garantijos. Šį kartą N.Lauda gavo donoro plautį. Bet didžiausia jo pastarųjų metų parama, trimis dešimtmečiais jaunesnė antroji žmona Birgit (40 m.), jau yra padovanojusi sutuoktiniui inkstą.

Kai 1976 metų rugpjūčio 1-ąją „Nurburgring“ per Vokietijos didžiojo prizo lenktynes austras pateko į didelę avariją ir užsiliepsnojo jo „Ferrari“, jis tik per stebuklą buvo ištrauktas iš ugnies. Per avariją lenktynininkas apdegė galvą, o dėl sužalojimų ir toksiškų dūmų vėliau paniro į komą.

Gydytojai net spėliojo, ar jis gyvens. N.Lauda ne tik atsigavo, bet ir po šešių savaičių, praleidęs dvejas Didžiojo prizo lenktynes, vėl grįžo į trasą. Nuo to laiko pradėjo nešioti raudoną kepuraitę. Ji tapo neatsiejama N.Laudos įvaizdžio dalimi. Bet skaudžios šios avarijos pasekmės austrą, įtrauktą į tarptautinę automobilių sporto šlovės alėją, pasivijo.

Kai liepos pabaigoje nustojo funkcionuoti N.Laudos plautis, jo brolis gydytojas Florianas nenustebo. Medikas tai jau seniai numatė: „Mačiau Niki per televiziją. Kalbėdamas brolis kažkaip keistai kosėjo. Paskambinau jam ir perspėjau: „Nežaisk su tuo.“ Aš prieš pusę metų Maljorkoje buvau pasičiupęs panašų gripo virusą. Daug mėnesių jaučiausi nusilpęs, turėjau vartoti antibiotikus.

Su tokiomis ligomis nevalia juokauti. Tačiau mano brolis nuskrido ilsėtis į Ibisą.“ Pasak Floriano, jo brolis manė, kad liga sušvelnės dėl tenykščio šilto klimato. „Ir iš Ibisos jis išskrido pats, žinoma, su antruoju pilotu. Su Niki susitikau, kai jis automobiliu atvyko į Vienos bendrąją ligoninę.

Dėl bronchito, plaučių uždegimo taip stipriai pablogėjo jo sveikata, kad jam nedelsiant reikėjo plaučio transplantacijos“, – pasakojo Florianas. Plaučių uždegimas buvo pernelyg sunkus – 20 dienų užsitęsęs gripas tapo kone mirtinas. Legendinio „Formulės 1“ lenktynininko, kuris prieš tai patyrė širdies infarktą ir kuriam buvo įstatytas stentas, gyvybė atsidūrė pavojuje.

Iki plaučio persodinimo operacijos N.Lauda buvo prijungtas prie dirbtinės širdies ir plaučių aparato, iš kurio deguonis pumpuojamas į kraujotaką ir širdį. Didelėmis pastangomis N.Lauda dar galėjo kalbėti, bet kvėpuoti – ne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.