Vienas perspektyviausių šalies lenktynininkų J. Adomavičius sėkmingai pasirodė Portugalijoje

Vienu perspektyviausių Lietuvos lenktynininkų vadinamas kaunietis Julius Adomavičius žengė svarbų žingsnį savo karjeroje – pirmą kartą pasirodė Portugalijoje, Algarvės trasoje, vykusiose „European Le Mans“ serijos lenktynėse.

J.Adomavičius laikomas vienu perspektyviausių Lietuvos lenktynininkų.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo.
J.Adomavičius laikomas vienu perspektyviausių Lietuvos lenktynininkų.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo.
J.Adomavičiui įsiminė kalvota „European Le Mans“ varžybų trasa, kurioje varžėsi lenktynininkai.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo.
J.Adomavičiui įsiminė kalvota „European Le Mans“ varžybų trasa, kurioje varžėsi lenktynininkai.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 20, 2020, 2:39 PM

Startuoti šiose lenktynėse J.Adomavičius planavo dar metų pradžioje, tačiau pandemija sugriovė vaikino planus. Proga tai padaryti atsirado rudenį ir kaunietis ja pasinaudojo.

Jungtinės Karalystės komandos „BHK Motorsport“ gretose lenktyniavęs kaunietis negailėjo puikių atsiliepimų tiek pačiai organizacijai, tiek komandos draugams ir „Autodromo Internacional do Algarve“ lenktynių trasai.

„BHK Motorsport“ šiame etape dalyvavo dviejose klasėse – „LM P2“ ir „LM P3“. Būtent pastarojoje „Ligier“ gamintojo bolidu varžėsi J.Adomavičius su dviem komandos draugais – Belgijos atstovu Tomu Cloet ir graikų kilmės Šveicarijos piliečiu Alexu Fontana. Iš viso šioje klasėje varžėsi 12 komandų.

Pagal „European Le Mans“ serijos taisykles, šiose keturių valandų lenktynėse kiekvienai komandai turi atstovauti bent vienas bronzinės kategorijos lenktynininko licenciją turintis sportininkas, kuris lenktynėse turi važiuoti 1 valandą ir 45 minutes.

„BHK Motorsport“ komandoje tai T.Cloet, kuris ir pradėjo lenktynes iš 6 vietos. Ji galėjo būti ir aukštesnė, tačiau kvalifikacijoje važiavęs A.Fontana trasoje susilietė su kitu automobiliu.

Lenktynes pradėjusį T.Cloet keitė J.Adomavičius, o finišo liniją kirto A.Fontana. „BHK Motorsport“ komanda finišą kirto būdama aštuntoje „LM P3“ įskaitos vietoje.

Šįkart lenktynėse tikrai netrūko veiksmo – sportininkų kovos vyko iki pat finišo, automobiliai daug laiko praleido už trasos ribų įstrigę saugos zonose. Tai lėmė saugos automobilio pasirodymą, greičio ribojimus ir intrigą iki pat finišo.

– Kaip pavyko prisijungti prie „BHK Motorsport“ komandos? – „Laikinoji sostinė“ pasiteiravo 19-mečio J.Adomavičiaus.

– Vis pagalvodavau, kad būtų įdomu išbandyti jėgas šiose lenktynėse, todėl net septynioms komandoms parašiau elektroninius laiškus, kuriuose pranešiau apie savo ketinimus.

Gavau kelis atsakymus, tačiau „BHK Motorsport“ komandos pasiūlytos sąlygos buvo itin patrauklios. Viskas įvyko labai greitai – per kelias dienas.

– Kokį įspūdį paliko lenktynės Portugalijoje?

– Domėjausi šiomis lenktynėmis ir numaniau, kas manęs laukia, tačiau tikrovė buvo kiek kitokia – viskas jose vyksta gerokai greičiau negu kitose varžybose.

Įsiminė komandos darbo etiketas automobilių priežiūros zonoje ir už jos ribų – visi darbuotojai griežtai laikosi taisyklių.

Lenktynių trasa taip pat labai neįprasta – kalvota ir vingiuota.

– Kaip komandos senbuviai reagavo į naują lenktynininką?

– Jie puikiai suprato, kad debiutuoju tokiose varžybose. Kritikos neišgirdau, tačiau gavau vertingų patarimų, susipažinau su labai patyrusiais sportininkais. Komandos nariai tikrai buvo labai draugiški, o įgyta patirtis – itin vertinga.

– Kokiu pažymiu įvertintumėte šį debiutą?

– Galėčiau skirti 8 balus. (Juokiasi.) Pirmą kartą startavus „European Le Mans“ lenktynėse stebuklų nereikėtų tikėtis. Svarbiausius uždavinius įvykdžiau – išsaugojau sveiką bolidą ir nekirtau trasos kraštų, mat už tai komandai skiriama bauda.

Norėjau važiuoti greičiau ir žinau, ką galėjau padaryti geriau, tačiau dabar jau per vėlu kalbėti.

Prireikė šiek tiek laiko treniruočių metu perprasti bolido valdymą, tačiau kiek anksčiau įgijau patirties dalyvaudamas Estijoje vykusiose varžybose.

– Kokių minčių ir norų kyla kalbant apie kitą sezoną?

– Esant dabartinei situacijai visame pasaulyje dėl pandemijos labai sunku ką nors planuoti, tačiau esant galimybei labai norėčiau sugrįžti tiek į „European Le Mans“ lenktynes, tiek į „BHK Motorsport“ komandą.

– Anksčiau itin daug dėmesio skyrėte tenisui. Ar dabar automobilių sportas svarbesnis už tenisą?

– Dabar svarbiausia – mokslai. (Juokiasi.) Pradėjau studijuoti Kauno technologijos universitete, pasirinkau verslo ir antreprenerystės programą.

Teniso neatsisakiau, jį žaidžiu labiau savo malonumui laisvalaikiu, tačiau jo nėra labai daug, nes dar dirbu tėčio įmonėje.

Sportininkas išsiskiria tarp bendraamžių

Saulius Girdauskas

Lenktynininkas

„Julius Adomavičius iškart išsiskyrė iš savo bendraamžių ir vos per porą sezonų sugebėjo atlikti labai didelį šuolį į priekį.

Vaikinas sugeba važiuoti ne tik greitai, bet ir kokybiškai, trasoje nedaro klaidų.

Šį jaunuolį galėčiau pavadinti labai perspektyviu ir įdomiu sportininku, jis galėtų išbandyti jėgas ne tik žiedinėse lenktynėse.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.