Šeštadienį prasidedančiame Dakaro ralyje Lietuvos ekipažams prognozuojamos aukštos vietos: net ir pirma

Šį šeštadienį, paskutinę metų dieną, Saudo Arabijoje startuoja vienas prestižiškiausių automobilių ir motociklų sporto renginys – 45-asis Dakaro ralis. Jo nugalėtojai paaiškės 2023 m. sausio 15 d., tačiau lažybų dalyviai už nugalėtojus linkę statyti dar prieš startą. Vienam iš Lietuvos atstovų jie prognozuoja pergalę, o dar kelis mato geriausiųjų dešimtukuose.

Dakaro ralis.<br>B.Vanago komandos nuotr.
Dakaro ralis.<br>B.Vanago komandos nuotr.
V.Paškevičiaus ekipažas.<br>V.Dranginio nuotr.
V.Paškevičiaus ekipažas.<br>V.Dranginio nuotr.
V.Žala.<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Žala.<br>V.Skaraičio nuotr.
R.Baciuška.<br>R.Baciuškos komandos nuotr.
R.Baciuška.<br>R.Baciuškos komandos nuotr.
B.Vanagas.<br>A.Lauciaus nuotr.
B.Vanagas.<br>A.Lauciaus nuotr.
G.Petrus.<br>G.Petraus komandos nuotr.
G.Petrus.<br>G.Petraus komandos nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 30, 2022, 11:44 AM

Lietuvoje veikiančios tarptautinės lažybų bendrovės lažybų ekspertas Vytautas Smilga atkreipia dėmesį, kad Dakaro ralyje lažybininkai prognozuoja nugalėtojus keliose kategorijose: visureigių, sunkvežimių, keturračių, bagių, lengvųjų bagių ir motociklų.

Dakaru besidominčių lažybų dalyvių nuomone, geriausiai iš lietuvių pasirodyti gali lengvuoju bagiu (klasė T4) lenktyniaujančio Roko Baciuškos ir Oriol Vidal Montijan ekipažas.

Lažybų ekspertas V. Smilga teigia, kad R. Baciuška yra laikomas favoritu šioje klasėje ir jam prognozuojama pirmoji vieta. Toks optimizmas yra pagrįstas. 2022 m. R. Baciuška laimėjo du Dakaro etapus ir galiausiai liko trečias, nuo nugalėtojų atsilikę vos 15 min. O šiemet jis lenktyniauja gamyklinėje „Red Bull Can-am Factory Team“ komandoje ir neslepia, kad tikslas yra kilti aukščiau. 23-ejų metų lenktynininkas 2022 m. tapo Pasaulio ralio reidų čempionu T4 motobagių kategorijoje. Šioje klasėje taip pat lenktyniaus ir Tomo Jančio bei Irmanto Bražiūno ekipažas, kuriuos lažybininkai mato antrajame dešimtuke.

Aukšta vieta prognozuojama ir sunkvežimiu (T5.1) lenktyniaujančiam Vaidoto Paškevičiaus ekipažui. Jam su kitais įgulos nariais – Tomu Gužausku ir Slavomiru Volkovu – lažybininkai skiria 10 vietą. Toks optimizmas taip pat turi pagrindą. 2022 m. tai buvo pirmoji Lietuvos komanda Dakare lenktyniavusi sunkvežimiu. Specialistų nuomone, kaip debiutantai jie užėmė labai aukštą 12-ą vietą. Tad šiemet V. Paškevičiaus vairuojamam sunkvežimiui „Tatra Jamal“, pavadintam „Mamba“, prognozuojama aukštesnė vieta. Šioje klasėje lažybų dalyviai pergalę prognozuoja čeko Martin Macik ekipažui, lenktyniaujančiam „Iveco Powerstar“ sunkvežimiu.

Pasak V. Smilgos, panaši pozicija savo klasėje galutinėje įskaitoje prognozuojama ir keturračiu (Quad) „Yamaha Raptor 700“ važiuojančiam Laisvydui Kanciui. Jis Dakare startuos trečią kartą: 2021 m. debiutavęs keturračių klasėje užėmė 7 vietą, o pernai turėjo pasitraukti dėl keturračio techninių problemų. Tarp keturračiais lenktyniaujančių sportininkų pirma vieta prognozuojama taip pat su „Yamaha Raptor 700“ važiuosiančiam prancūzui Alexander Giroud, kuris laimėjo ir 2022 m. Dakarą.

„Daugeliui Lietuvoje geriausiai žinomų visureigiais (T1+) lenktyniaujančių Benedikto Vanago ir Vaidoto Žalos ekipažams šiemet matomos gana kuklios vietos – tik trečiojo dešimtuko pradžioje“, – statymus apžvelgia V. Smilga.

B. Vanagas Dakare lenktyniauja nuo 2013 m. ir dabar važiuos 11-ą kartą, o aukščiausią – 11-ą – vietą jis užėmė 2019 m. Šiemet ralis lenktynininkui baigėsi anksčiau, kai jo visureigis atliko įsimintiną skrydį nuo kopos ir kelis kartus vertėsi. V. Žalos ekipažas šiemet visureigių įskaitoje pasirodė gana sėkmingai – atvažiavęs 11-as nugalėtojui nusileido vos tris su puse valandos. Šioje klasėje 2022 m. nugalėjo katarietis Nasser Saleh Al-Attiyah, kuriam lažybininkai pergalę prognozuoja ir 2023 m.

Pirmuose dešimtukuose lažybininkai nemato ir bagiu (T1.2) lenktyniausiančio Ginto Petraus ir Jose Marques ekipažo. G. Petrus pirmą kartą Dakaro ralyje dalyvavo 2002 m., o šiemet prasidedantis Dakaras jam bus septintas. Geriausią rezultatą jis pasiekė 2021 m. – 36 vieta.

Gruodžio 31 d. startuosiančiame Dakare nebus motociklininkų iš Lietuvos. Šioje klasėje pergalė prognozuojama britui Sam Sunderland, kuris Dakarą yra laimėjęs 2022 ir 2017 m.

Per 16 dienų truksiantį 2023 m. Dakaro ralį sportininkai vienoje didžiausių pasaulyje Rub al Chalis dykumoje turės įveikti apie 8,5 tūkst. km. Saudo Arabijoje šios lenktynės vyksta ketvirtą kartą. Nugalėtojai paaiškės 2023 m. sausio 15 d. Dakaro lenktynių transliacijas kviečia stebėti ir savo favoritus palaikyti „OlyBet sporto baras ir grilis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.