2008-2012 m. Seimo nariai ir jų automobiliai: avarijos, baudos, apgavystės

Čekiški, korėjietiški, vokiški, japoniški, prancūziški, švediški - kadenciją baigiančio Seimo nariai naudojosi pačiais įvairiausiais automobiliais. „Išskirti labiausiai mėgiamas markes ar modelius tikrai sunku, nes jų įvairovė – pati didžiausia“, - portalui lrytas.lt aiškino Algimantas Salamakinas, buvęs Seimo etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas.

Originalumu iš kitų Seimo narių akivaizdžiai išsiskyrė A. Nedzinskas, važinėjantis trispalviu mikroautobusu.<br>R. Neverbickas
Originalumu iš kitų Seimo narių akivaizdžiai išsiskyrė A. Nedzinskas, važinėjantis trispalviu mikroautobusu.<br>R. Neverbickas
Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Grinius

Oct 12, 2012, 6:23 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:52 AM

Panašios nuomonės laikosi ir Seimo transporto skyriaus vedėjas Česlovas Selemonas: „Kiekvienas automobilį rinkosi pagal savo poreikius, kainą bei kitus tik jiems patiems žinomus kriterijus.“

A. Salamakino skaičiavimu, net 102 iš 141 buvusių Seimo narių nuomojosi automobilius už parlamentinei veiklai skirtas lėšas, tam galėdami skirti vieno vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio (apie 2150 litų) sumą per mėnesį.

Originaliausias - A. Nedzinskas

Audi“, BMW, „Kia“, „Mercedes-Benz“, „Peugeot“, „Škoda“, „Volvo“, „Barkas“ - į atmintį labiausiai įstrigusias parlamentarų mašinų markes bėrė A. Salamakinas.

„Kiekvienas rinkosi automobilį pagal savo individualius poreikius, supratimą ir kainą, be to, kai kurie parlamentarai nuomojosi naudotus automobilius, todėl jokių bendrų tendencijų išskirti tikrai negaliu“, - kalbėjo A. Salamakinas. Originaliausiais automobiliais važinėjo buvęs realybės šou dalyvis Antanas Nedzinskas, į posėdžius atvykdavęs tai sena „Volga“, tai trispalviu mikroautobusu „Volkswagen“, menančiu hipių laikus. 

Ištikimu BMW gerbėju galima vadinti šiaulietį Andrių Šedžių, kuris kadencijos metu nuolat keitė savo ar savo draugės vardu registruotus šios markės automobilius: 5 serijos BMW sedaną, BMW X3, BMW X6.

Nuomojo pats iš savęs

Skandalingasis Petras Gražulis naudojosi Latvijoje registruotu BMW X5 visureigiu, kuriuo leistiną greitį viršijo iš viso apie 30 kartų. Beje, šių metų rugpjūčio 16 dieną jis pakliuvo į nedidelę avariją.

Daugiau nei trisdešimt buvusių Seimo narių deklaravo turį didesnį nei milijono litų vertės turtą, todėl nenuostabu, kad brangiausiais „Mercedes-Benz“ ir BMW automobiliais važinėjo turtingiausi parlamentarai Valdemaras Valkiūnas, Bronius Bradauskas, Jonas Jagminas.

Nors jie deklaravo turį dešimtis milijonų litų turto, vis tiek sugebėdavo įsipainioti į nemalonias istorijas, susijusias su parlamentinei veiklai skirtais pinigais. 

Dar 2009 metais paaiškėjo, kad B. Bradauskas savo prabangų „Mercedes-Benz“ nuomojosi iš jam pačiam priklausančios bendrovės „Lamantinas“ ir per 9 mėnesius už mašinos nuomą paklojo 13,7 tūkstančio litų.

J. Jagminas turėjo aiškintis etikos sargams už tai, kad pirko net keliolika padangų savo BMW automobiliui.

L. Karalius - įžūliausias?

Tačiau šiems Seimo senbuviams savo įžūlumu nosį nušluostė politikos naujokas Linas Karalius. Pasirodo, už biudžeto lėšas nuomojamu „Mini Cooper“ automobiliu dažniau važinėjo jo gyvenimo draugė Gintarė Gurevičiūtė. Negana to, mergina pati ir išsirinko šį automobilį.

Prokurorai tokią išvadą padarė remdamiesi G. Gurevičiūtės pasakojimais žiniasklaidai, taip pat prie nuomos sutarties pridėtu „p. Gintarei“ adresuotu „Krasta Auto“ komerciniu pasiūlymu rinktis ją sudominusį „Mini Cooper“.

Pozuodama prie šio automobilio pernai G. Gurevičiūtė viešai aiškino „Mini Cooper“ pasirinkusi todėl, kad šis modelis atitiko visus jos reikalavimus. „Man, kaip estetei, labai svarbi išorė, o šis automobiliukas yra be galo stilingas ir labai gražus, jo techniniai duomenys - taip pat superiniai“, - už mokesčių mokėtojų pinigus išsinuomotą automobilį liaupsino parlamentaro gyvenimo draugė.

Tiesa, mergina įžvelgė ir trūkumų: „Vienintelis minusas - norėjau su automatine pavarų dėže, o gavau su mechanine.“

Mergina taip pat neslėpė, kad „jos miniukas“ per mėnesį nuriedėjo jau 1000 kilometrų: „Tiesa, ne visus juos įveikiau pati. Kai tenka važiuoti didesnį atstumą, prie vairo sėda Linas, o dar dažniau važiuojame Lino automobiliu „Toyota Prius“. G. Gurevičiūtė pabrėžė, jog automobilį ji įsigijo pati: „Jo man niekas nenupirko ir nepadovanojo.“

Bet prokurorai atskleidė, kad Seimo nario gyvenimo draugės liaupsinamas automobilis - ne jos nuosavybė. „Mini Cooper“ už parlamentinei veiklai skirtas lėšas nuomojasi L. Karalius. Pagal sutartį, šios mašinos savininku L. Karalius turėjo tapti jau 2011 metų kovą. Parlamentaro ir banko sudarytoje sutartyje numatyta, kad 63 tūkst. litų vertės automobilį L. Karalius po dvejų metų gali atpirkti už likutinę vertę - bemaž 6 tūkst. litų.

L. Karalius neigė, kad nuomojamą mašiną rinkosi ne jis, o jo gyvenimo draugė. Kaip matyti iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų naudojimo ataskaitų, 2009 metais L. Karaliaus ar jo mylimosios vairuojamų automobilių nuoma bei eksploatacija mokesčių mokėtojams atsiėjo bemaž 40 tūkst. litų. 

Nevairuos ketverius metus

Skirtingų markių ir modelių automobiliais ankstesnės kadencijos Seimo nariai yra patekę į įvairius nutikimus.

Plačiai nuskambėjo šių metų kovo 19-osios vakarą sostinės Laisvės prospekto ir J. Baltrušaičio gatvės sankryžoje įvykusi avarija, kurioje Vinco Babiliaus vairuojamas visureigis „Volkswagen Touareg“ atsitrenkė į automobilio „Mazda“ galą, po to rėžėsi į šviesoforą ir nuvažiavo toliau. Jis sustojo netoliese esančio automobilių salono stovėjimo aikštelėje.

Automobilį „Mazda 6“ vairavęs Mykolo Romerio universiteto studentas Mindaugas Novikovas neabejojo, kad V. Babilius buvo neblaivus. Tai esą išdavė jo judesiai ir žvilgsnis, be to, nuo vairuotojo sklido stiprus alkoholio kvapas.

Teismas pripažino V. Babilių kaltu, skyrė 3,5 tūkst. litų baudą ir 4 metams atėmė teisę vairuoti automobilį.

Išgelbėjo oro pagalvės

Naujausias su politikais ir jų mašinomis susijęs įvykis nutiko vėlyvą rugsėjo 22-osios vakarą - kelyje Panevėžys-Vilnius parlamentaro Vytenio Povilo Andriukaičio vairuojama „Škoda Oktavia“ susidūrė su į kelią iššokusiu briedžiu. Smūgis buvo toks galingas, kad Seimo nario automobilis tris kartus vertėsi ir atsidūrė griovyje.

„Smūgis buvo didžiulis. Iš mašinos nieko neliko, tik košė. Negaliu patikėti, kad likau gyvas. Po tokios avarijos patirti sužalojimai yra menkniekis. Saugos diržai ir oro pagalvės atliko lemiamą vaidmenį“, - lrytas.lt sakė V. P. Andriukaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.