Tarp automobilių pardavėjų – būriai linksmų plaučių beraščių

„Puiki priemonė gabenti vištas, ožkas, uošvienę ar kitus gyvulius“, „Salionas irgi geras, tik yra senatvės kvapas“, „Važiuoklė nėra labai dabelsta, bet variklis jau į pabaigą“, „Tinka ant dalių arba kaip paskutinė pramoga“, „Su kvailais klausimais patarčiau neskambinti“, „Neužsiveda. Kodėl? Nežinau“ - tai tik kelios ištraukos iš internete publikuojamų parduodamų automobilių skelbimų. Vieni - parašyti norint pajuokauti, kiti – klausantis sąžinės balso, treti – piktinantis dėl kvailų klausimų. Panaršius po tokius skelbimus, tampa akivaizdu - norint parduoti mašiną galimos visos priemonės.

Visų transporto priemonių skelbimų karaliumi būtų galima tituluoti šį skelbimą, kurio autorius turi puikų humoro jausmą ir geba pasijuokti pats iš savęs.<br>Autoplius.lt
Visų transporto priemonių skelbimų karaliumi būtų galima tituluoti šį skelbimą, kurio autorius turi puikų humoro jausmą ir geba pasijuokti pats iš savęs.<br>Autoplius.lt
Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Žirlienė

Jan 13, 2013, 5:00 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:51 PM

Tad už šiame straipsnyje sąmoningai įsivėlusias klaidas teatleidžia kalbos sergėtojai.

Daugelis automobilių pardavėjų nesivargina ir nosinių prie balsių nekabina. Šios gramatinės klaidos dar būtų menkniekis (kiekvienas pirmokas tokių padaro), tačiau vengti lietuviškų rašmenų internete jau tampa tradicija, kurią panorus išgyvendinti prireiktų ne vienų metų.

Barbarizmai bado akis

Jeigu automobilio ieškantis žmogus rinkoje yra neapsiplunksnavęs naujokas, kai kurie skelbimai jam turėtų atrodyti lyg parašyti Brailio raštu.

„Recaro“ sėdynė, „lietnikai“ (lengvo lydinio ratlankiai), „niaukti“ (tamsinti) langai, „irklai“ (langų rankenėlės), „salnikai“ (riebokšliai), „pelekas“ (antena), „angelo akys“ (žibintai), „prikūrkė“ (cigarečių degiklis), „babina“ (elektros ritė), „bėškė“, „kosmosas“ (naujas BMW), „stipras“ (stiprintuvas), „štorkė“ (užuolaidėlės), žeminta „padvėska“ (pakaba) - apie lietuviškus tokių žodžių atitikmenis automobilių pardavėjai net girdėti nenori.

Maža to, daug informacijos pateikta taip pat netaisyklinga rusų kalba.

Štai, vienas pardavėjas nuoširdžiai prisipažįsta, kad jo parduodamas automobilis „neužsyveda“, tačiau kodėl – nežino. Ir rusiškai priduria: kaina galutinė, kvailais klausimais neskambinti.

Turi ir humoro jausmą

Visų transporto priemonių skelbimų karaliumi būtų galima tituluoti šį skelbimą, kurio autorius turi puikų humoro jausmą ir geba pasijuokti pats iš savęs (kalba netaisyta):

Paprastas, bet patikimas automobilis, kurio detalės kainuoja beveik pigiau nei dviračio, o kitas variklis kainuoja tiek pat, kiek pilnas bakas degalų.

Apautas beveik visai naujomis MS tipo padangomis, su kuriomis nuvažiavau nepilnus 800 km.

Tamsinti galiniai langai. Privalumas, kai reikia gabent slaptus keleivius, nedidelę kontrabandą ar šiaip nuo kažko pasislėpti.

Dugnas nė trupučio nesupuvęs, skylių nėra, tad galima drąsiai važinėt per balas.

Motoriukas dirba puikiai. Niekada negirdytas nei baltarusišku, nei kaliningradiniu benzinu.

Važiuoklė tvarkinga, nebarška. Tik duslintuvo gumos skaičiuoja paskutines gyvenimo akimirkas. Jas nupirkau, bet per žiemą nutukau ir nebepalendu po apačia pakeist.

Puiki priemonė ne tik pačiam važiuoti iš taško A į tašką B, bet ir gabenti vištas, ožkas, uošvienę ar kitus gyvulius. Ožką vežiau tik kartą, tad salonas tikrai nepridergtas ir neapleistas.

Garantuoja ramų šeimininko miegą, nes niekas šio automobilio nevogs. Visgi, vardan papildomos ramybės jame įrengta signalizacija.

Priešingai nuo kitų automobilių, nuvertėti gali vos keliais šimtais litų.

Automobilis su apsauga nuo barakudų. Jei moteris/mergina sutinka važiuot kartu, vadinas, jūs ją sužavėjot tikrai ne savo turtais.“

Įvardijo ir trūkumus

Trūkumėliai:

Kartą temstant į kelią išbėgo atšvaitų nedėvintis, manoma, neblaivus šernas. Stabdžiau, skersavau, kliudžiau. Dėl šios priežasties kiek įlenktos keleivio durelės ir nėra plastikinės apdailos. Šernieną valgiau visą žiemą.

Persižiūrėjęs filmų apie Džeimsą Bondą ėmiau tobulinti automobilį ir ruoštis kovai su blogio imperijos atstovais. Tam tikslui priekinėse grotelėse išpjoviau angą lazeriniam ginklui, o įlenkęs kairį galinį kampą toje vietoje pamėginau įtaisyti slaptą rūgšties purškiklį. Deja, niekur taip ir neradau pirkt lazerinio ginklo, tad grotelėse liko anga, o dėl purškiklio broko rūgštis nutekėjo ant mašinos kampo ir jį nugraužė.

Kartą naktį, matyt, blogio imperijos vadų atsiųstas smogikas nindzė norėjo sunaikinti mano automobilį, tačiau tesugebėjo sulaužyti tik šoninį vairuotojo pusės veidrodėlį.

Pastaruoju metu ėmė strigti starteris ir variklis užsikuria tik vos stumtelėjus. Realiai tai nelabai didelis trūkumas, nes automobilis tapo puikia priemone užmegzti naujas pažintis – atsirado papildoma proga užkalbint merginas bei moteris ir paprašyt pastumti.

Kita informacija:

Maždaug prieš metus keisti abu galiniai ir priekinis dešinys guolis, sutvarkyta sankaba.

Kaip priedą padovanosiu naujus dirželius.

P. S. Skelbimas tikras, ožka į komplektą neįeina.

Papildymas:

Automobilis jau rezervuotas, o ožkos tikrai neparduosiu, nes pats geriu jos pieną. Sako, sveika ir atitolina senatvę.

Papildymas nr 2:

Sandoris baigtas. Bondmobilis parduotas.“

Nevartoja lietuviškų raidžių

Kitas antikvarinį automobilį parduodantis žmogus taip pat gana sąžiningai apibūdina savo prekę (kalba netaisyta):

Stovejusi garaze, ilga laika nevaziavusi, lietuvisku ziemu nemaciusi. Seni lietuviski dokumentai, tech nera Kaina 1100. Puikus auto suprantantiem. Salionas irgi geras (yra senatves kvapas). Laikyciau pats, bet neturiu garazo. Kebulas nesupuves. Rudeliu puses nago dydzio yra keliatas, automobiliui 30 metu, priminsiu. Dugnas purkstas smala.“

Kas dešimtame skelbime galima rasti viską nusakantį apibūdinimą: „automobilis - ledas“. Suprask, labai geras ir viskas tuo pasakyta.

Kai kurie pardavėjai, lyg kokie diplomuoti rinkodaros specialistai, galimiems pirkėjams surašo pasiūlymus, ką su ta mašina būtų galima nuveikti. Tiesa, šis skelbimas skamba lyg J. Joyce'o pasąmonės srautas (kalba netaisyta):

Parduodu Jetta dar vaziuokle nera labai dabelsta bet variklis jau i pabaiga gal dar uzves ir galima nera starterio kaina 600 lt tinka tik ant daliu arba koki projakta arba paskutine pramoga bet galima bandyt ir tehnikine varyt varikly patvarkius dar bako nera nes jis jau blogas kaina nera jau didele nes uz ja i lauza pardavus gaunu 550 bet gaila nes nera dabelsta.

Yra ir tokių pardavėjų, kurie per daug nesivargina ir gražiausiais žodžiais savo automobilių neapibūdina: „Variklis ir deze OK, trukumai supuves kuzavas, be tecnikines.

Kitas skelbia: „Geras daiktas kam reikia variklio arba detaliu. Tehnikinis dar virs metu. Bilda gale kazkas, variklis dirba graziai.“

Važinėjo tik moteriškė?

Kai kurie parduodantieji savo automobilį užbėga už akių, ir į visus galimus komentarus atsako jau skelbime: „sw parduodu audi 80 nebera degimo reiketu dar pasikeisti sankabos diska dugnas tikrai nesupuves dujos tvarkingos vaziavo ant benzino tiek ant duju gerai kaina galutine o i lauzina as ir pac moku parsiduoti.“

Atskiro dėmesio nusipelno ir skelbimai apie moterų ir garbaus amžiaus vyrų vairuotus automobilius.

Ir vieni, ir kiti, suprask, automobilį labai saugo, prižiūri, ant sėdynių netrupina ir vištos kulšies prie vairo negraužia.

Todėl toks automobilis, tikėtina, tarnaus ilgiau nei kokio jaunuolio „išjodinėtas“ mustangas (reikia suprasti, jog kalbama apie „Volkswagen Golf“ ir BMW markės mašinas).

Kita vertus, štai toks skelbimas pasitikėjimo potencialiam pirkėjui tikrai neturėtų kelti:

Automobilis dauztas i priekine dali, vazinejo garbaus amziaus moteriske, variklis nepaliestas, kuriasi vaziuoja, tiltas galinis geros bukles, vaziuokle perrinkta, elektros paketas, signalizacija, centrinis, kablys, stiklai sveiki.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.