LED žibintai automobiliams - ne tik dėl grožio, bet ir dėl taupumo

Vairuotojai surado naują žaislą – tai dienos šviesos žibintai, kurie puošia net prieš porą dešimtmečių nuo konvejerio nuriedėjusius automobilius, tačiau juos įrengus galima sutaupyti šiek tiek pinigų.

Kokybiško LED žibinto vienoje vietoje turi būti nurodytas paskirties žymėjimas, patvirtinimo ženklas ir patvirtinimo numeris.<br>Gamintojo nuotr.
Kokybiško LED žibinto vienoje vietoje turi būti nurodytas paskirties žymėjimas, patvirtinimo ženklas ir patvirtinimo numeris.<br>Gamintojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Vartai")

2013-02-24 20:07, atnaujinta 2018-03-11 04:13

100–150 litų užteks norint įsigyti ir sumontuoti priekinius dienos šviesos žibintus, gaminamus naudojant šviesos diodų technologiją (LED).

Ar tai tik kai kurių vairuotojų noras išsiskirti transporto priemonių sraute? Juk prieš kelerius metus vairuotojai lyg pamišę pirko šviečiančius priekinio lango purkštukus.

Ne tik. Sunku apskaičiuoti ekonominę naudą, tačiau dienos šviesos žibintai naudoja gerokai mažiau energijos, o šviesiuoju paros metu nereikia jungti jokių kitų automobilio žibintų.

Teko keisti taisykles

Vairuotojų susidomėjimas LED žibintais prieš kelerius metus privertė politikus net keisti šalies Kelių eismo taisykles.

Jose atsirado nauja nuostata, kad šviesiuoju paros metu turi degti automobilio artimųjų šviesų arba kiti specialiai tokiam paros metui skirti žibintai.

„Dienos šviesos žibintai skirti eismo dalyvių dėmesiui atkreipti, o ne keliui apšviesti”, – aiškino Lietuvos kelių policijos tarnybos patrulių kuopos vadas Arturas Belianas.

Jis priminė, kad tokio šviesos šaltinio negalima naudoti vietoj rūko ar tolimųjų šviesų žibintų, o dieną įjungus LED žibintus reikia išjungti trumpųjų šviesų žibintus.

Patruliai kelyje gali tik pamatuoti, ar LED žibintai įrengti pagal patvirtintus matmenis. Nors žibintus nesunkiai gali prijungti elektros įrangos ypatumus išmanantis vairuotojas, geriau tokį darbą patikėti specialistams.

Policijos patruliai pastebi, kad Lietuvos keliuose sparčiai daugėja LED žibintais papuoštų automobilių.

Įpareigojo naudoti gamintojus

Nuo 2011-ųjų pradžios visi gamintojai įpareigoti Europos Sąjungos šalyse parduodamuose naujo modelio automobiliuose įrengti LED žibintus.

„Tokie pakeitimai susiję su visuotiniu aplinkos taršos mažinimu”, – paaiškino ekspertizes atliekančios bendrovės „Transporto studijos” direktoriaus pavaduotojas, saugaus eismo ekspertas Ramūnas Vėlavičius.

Šiuo siekiu galima paaiškinti ir reikalavimą artimųjų šviesų žibintus dieną išjungti, jeigu dega LED žibintai.

Šviesiuoju paros metu jų visiškai užtenka.

Dienos šviesos apšvietimą naudojantys vairuotojai nepajunta smarkiai sumažėjusių degalų sąnaudų, tačiau visi patvirtino, kad gerokai pailgėja ksenono lempučių naudojimo laikas.

Kaip nenusipirkti šlamšto?

Šalies turgavietėse LED žibintų komplektą galima nusipirkti už 30–50 litų. R.Vėlavičius mano, kad tiek gali kainuoti tik falsifikatai, kurie dažniausiai atkeliauja iš Kinijos.

Pasak eksperto, ant kokybiško žibinto vienoje vietoje turi būti nurodytas paskirties žymėjimas, patvirtinimo ženklas ir patvirtinimo numeris.

Nors egzistuoja teorinė tikimybė, kad klastotojai gali nukopijuoti ir tinkamą LED žibintų žymėjimą, R.Vėlavičius su tokias atvejais Lietuvoje dar nesusidūrė.

Techninės apžiūros centruose kontrolieriai pirmiausia tikrina LED žibintų išdėstymą ant automobilio. Privalu jiems įrengti atskirą nuo kitų žibintų įjungimą.

„Jeigu kontrolieriams kyla abejonių dėl pernelyg silpnai šviečiančių žibintų, jie taip pat gali patikrinti žymėjimą”, – aiškino R.Vėlavičius.

Falsifikuotus žibintus įsigiję vairuotojai prieš važiuodami į techninės apžiūros centrą juos nuima, nes senesniuose automobiliuose jie nėra privalomi.

Naujovė greitai prigijo

Pirmieji LED žibintus serijinės gamybos automobiliuose pradėjo naudoti „Volkswagen” grupės inžinieriai.

Tokie žibintai 2006-aisiais papuošė prabangųjį „Volkswagen Phaeton”, o netrukus naujove susidomėjo ir kiti gamintojai.

Dienos šviesos žibintai visiškai tinka naudoti dieną, tačiau naktį neatstoja artimųjų ir tolimųjų šviesų žibintų dėl pernelyg silpnos šviesos.

Pačiuose prabangiausiuose kai kurių gamintojų modeliuose įrengti tik LED žibintai.

Specialistai apskaičiavo, kad iki 10 tūkstančių valandų šviečiantys LED žibintai sunaudoja mažiausiai 5 kartus mažiau energijos negu įprasti ksenono žibintai.

Tokiu atveju mažiau apkraunamas automobilio generatorius, ilgėja akumuliatoriaus ir visų lempučių naudojimo laikas.

Reikalavimai – nesudėtingi

Techniniai reikalavimai numato, kad dienos žibintai turi įsijungti ir veikti automatiškai paleidus variklį.

Šie žibintai taip pat turi išsijungti automatiškai, kai įjungti priekiniai rūko arba gabaritiniai, priekiniai artimųjų ir tolimųjų šviesų žibintai.

Lengvajame automobilyje dienos žibintai turi būti montuojami mažiausiai 250 mm ir ne didesniame kaip 1500 mm aukštyje nuo žemės.

Nuo transporto priemonės krašto atstumas privalo būti ne didesnis kaip 400 mm.

Atstumas tarp žibintų, matuojant nuo vidinių kraštų, turi būti ne mažesnis kaip 600 mm.

Šis atstumas gali būti sumažintas iki 400 mm, kai bendras transporto priemonės plotis yra mažesnis kaip 1300 mm.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.