Automobilis iš neegzistuojančios šalies – išsigelbėjimas nuo baudų? (papildyta)

„Būsite visada paslaptingi, nes mašinos numeriai – ne mūsiški ir niekas nežinos, iš kokios šalies jūs atvykot“, - skelbime žada automobilio „Buick Rendezvous“ pardavėjas.

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Aug 27, 2013, 6:53 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:22 PM

„Jums nereikės važinėti į techninę apžiūrą ir jūsų nevargins kelyje statomos videokameros, nes nebus aišku, į kokią šalį jums siųsti nuotrauką“, - toliau vilioja vairuotojus jis.

Kas nenorėtų išvengti visokių problemų? Tačiau nusipirkus tokį automobilį nutiktų priešingai – vietoje ramybės, jo savininkui tektų drebėti kiekvieną kartą išvažiavus į gatvę.

Žaisliniai numeriai

Atidžiau pažvelgus į automobilių skelbimų portaluose patalpintas „Buick Rendezvous“ nuotraukas krinta į akis, kad automobilis pažymėtas nepažįstamais numeriais, nematytais nė vienoje aplinkinėje Europos valstybėje. Paskambinus nurodytu numeriu pardavėjas Saulius paaiškino: „Šalis – Pridnestrovija. Ji yra Europoje, tarp Ukrainos ir Moldovos. Su ta šalimi prekiauju.“

Pardavėjas patikino, kad šiuo automobiliu buvo važinėjama po visą Europą, automobilis naudotas ir Lietuvoje, bet 11 metų amžiaus „Buick“ rida, siekianti tik 147 tūkst. km, yra tikra.

Lietuviškai šis regionas vadinamas Padnestre – tai maža Moldovos dalis, pasiskelbusi nepriklausoma respublika, bet oficialiai jos nepripažįsta nė viena valstybė. Taigi, padnestrietiški automobilio numeriai Lietuvoje ne daugiau teisėti, nei flomasteriu nupiešti ant popieriaus.

Garantuotos problemos

Tokia mašina mūsų šalyje ne tik negalima važinėti, bet ir registruoti būtų gana sudėtinga. Automobilius registruojančios įmonės „Regitra“ Transporto priemonių identifikavimo skyriaus vadovas Mamertas Kulakauskas neslėpė tik šiandien pirmą kartą išgirdęs apie Padnestrės valstybę.

„Pasitaiko, kad žmonės nori užregistruoti automobilius iš egzotiškų valstybių, bet registruoti mašinos iš neegzistuojančios šalies dar neteko“, - tvirtino jis.

Pašnekovas patvirtino, kad tokį automobilį įsigijęs pirkėjas turėtų nemažai problemų. Neegzistuojančios valstybės numeriais pažymėtas automobilis laikomas neregistruotu, o neregistruota transporto priemone draudžiama išvažiuoti į gatvę.

Gali lakstyti

Tokį automobilį pastebėjus policijos pareigūnams, vairuotojas būtų išlaipintas, o mašina išvežta į uždarą aikštelę. Jeigu pirkėjas vis tik nuspręstų „Buick“ registruoti Lietuvoje, jam reikėtų atlikti atitikties įvertinimą ir sumokėti muito mokestį.

Tačiau padnestrietiško „Buick Rendezvous“ pardavėjo pažadai nėra visiškai laužti iš piršto. Jei žmogus su šiuo automobiliu nepakliūtų į patruliuojančių pareigūnų akiratį, bet dideliu greičiu praskrietų pro greičio matuoklį, jis liktų nenubaustas.

„Neturime galimybės nustatyti vairuotojo tapatybę. Kad galėtume juos nubausti, reikia, kad jie grįžtų į Lietuvą ir nusižengtų, nes Administracinių teisės pažeidimų kodeksas galioja tik Lietuvos teritorijoje“, – anksčiau lrytas.lt sakė Lietuvos policijos Eismo priežiūros tarnybos Administracinės veiklos skyriaus viršininkas Dainius Šalomskas.

Vilniaus kriminalinės policijos pirmojo poskyrio viršininkas Andžejaus Jankevičiaus komentaras:

"Skelbimas labiau panašus į pokštą. Šitie numeriai visada sukels patrulių bei degalinių operatorių dėmesį. Jį stabdys ant kiekvieno kampo. Kadangi numeriai nelietuviški, policijos pareigūnai mėgins patikrinti, ar automobilis nėra paieškomas.

Lietuvos piliečiai, įsigiję automobilį, privalo registruoti jį savo vardu. Jei pirkėjas neregistruos automobilio savo vardu, joks draudimas jo nedraus.

Galbūt kurį laiką vairuotojas galės ignoruoti greičio matuoklius, bet po kelių kartų policijos pareigūnai atkreips dėmesį ir atkreips patruliuojančiųjų dėmesį. Vieną kartą jį sulaikys ir teks atsakyti už visas padarytas nuodėmes. Tai tik laiko klausimas.

Mes žmonėms nesiūlome susigundyti tokiais skelbimais."

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.