Tikėjusiems, kad rusai grįš į Lietuvą pirkti automobilių, teks nusivilti

Rusija jau daugiau nei metus taiko milžiniškus utilizacijos mokesčius iš Europos Sąjungos įvežamiems automobiliais. Todėl ir Lietuvos automobilių turguose nebematyti anksčiau aktyviai mašinas pirkusių rusų.

Jei Rusija būtų atsisakiusi utilizacijos mokesčio, Lietuvoje vėl būtų pagyvėjusi naudotų automobilių prekyba.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jei Rusija būtų atsisakiusi utilizacijos mokesčio, Lietuvoje vėl būtų pagyvėjusi naudotų automobilių prekyba.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 29, 2013, 3:09 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:22 PM

Europos Sąjunga buvo pateikusi skundą dėl šių mokesčių Pasaulio prekybos organizacijai (PPO) ir sukėlusi vilčių, kad diskriminuojantis utilizacijos mokestis bus atšauktas ar bent sumažintas. Tačiau Rusija šią problemą išsprendė kitaip.

Kaimyninės šalies politikai pakeitė utilizacijos mokesčio galiojimą, tačiau ne taip, kaip tikėjosi Europos automobilių gamintojai. Rusija šio mokesčio neatšaukė, o priešingai – pritaikė jį ir Rusijos transporto priemonių gamintojams. Apie tai praneša „RIA Novosti“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą, pagal kurį Rusijos automobilių gamintojams nuo 2014 m. sausio 1 d. bus taikoma rinkliava už senų automobilių utilizaciją pagal tas pačias nuostatas kaip ir ES.

Kaip rašė lrytas.lt, utilizacijos mokestį Rusija įvedė 2012 metų rugsėjį, praėjus vos keletui dienų po įstojimo į Pasaulinę prekybos organizaciją. Mokestis taikomas visoms motorinėms transporto priemonėms, į Rusiją įvežamoms iš ES valstybių.

Už naują ar apynaujį automobilį tenka mokėti nuo 1 tūkst. 470 iki 9 tūkst. 315 litų, o jei mašina senesnė, nei trejų metų, mokestis pakyla iki 8 tūkst. 970 – 59 tūkst. 340 litų.

Kai kurioms transporto priemonėms, kaip galingiausiems kasyklose naudojamiems sunkvežimiams, mokestis gali siekti net iki pusės milijono litų.

Tačiau automobiliams, pagamintiems Rusijoje ar įvežamiems iš Kazachstano bei Baltarusijos, šis mokestis buvo netaikomas, taigi ES manymu, taip Rusija sudarė nesąžiningą konkurenciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu