„Škoda Octavia“ bandymas: kas čia geriausias? (video)

Koks automobilis yra pats geriausias galima ginčytis iki nukritimo ir vis tiek nerasti vieno teisingo atsakymo. Vienam geriausias automobilis yra talpus vienatūris, o kitas neįsivaizduoja geresnės mašinos nei nuo galios sprogstanti kupė.

"Škoda Octavia" išsiskiria daugybe protingų ir racionalių sprendimų.<br>Gamintojo nuotr.
"Škoda Octavia" išsiskiria daugybe protingų ir racionalių sprendimų.<br>Gamintojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Dec 11, 2013, 10:49 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:23 PM

Bet galvojant apie daugumos poreikius vis tiek tenka sudėti įvairiausius, kartais net besikertančius reikalavimus ir rasti automobilį, kuris geriausiai atitinka kuo ilgesnį reikalavimų sąrašą. Taip šįmet „Metų automobilio“ titulą gavo naujoji „Škoda Octavia“.

Daugiau erdvės kojoms ir lagaminams

Trečiosios karto modelio dizainas pasikeitė nežymiai. Tiesą sakant, jis mažai keitėsi nuo pat 1996-ųjų, kai į gatves išriedėjo pirmosios „Octavia“. Bet stačiakampiai žibintai ir lakoniškos juodos grotelės maskuoja gerokai didesnius pokyčius, nei galima pagalvoti iš pirmo žvilgsnio.

Metų viduryje Lietuvoje pasirodžiusi trečiosios kartos „Škoda Octavia“ gerokai didesnė už ankstesnį modelį.

Prie D segmento modelių priartėjęs 4,66 m ilgio, 1,81 m pločio ir 1,46 m aukščio automobilis už antrosios kartos „Octavia“ yra 9 cm ilgesnis ir 4 cm platesnis.

Šią erdvę dizaineriai išnaudojo padidinti vietai kojoms už priekinės sėdynės ir bagažinei. Todėl naujosios „Octavia“ bagažinės talpa išaugo iki 590 litrų ir yra didžiausia tarp C klasės modelių, o atlenkus galines sėdynes galima vežti ir didesnius krovinius.

Naujienos slepiasi giliau

Tačiau didžiausios automobilio naujovės slepiasi giliau. Naujoji „Octavia“ iš esmės neturi nieko bendro su su savo pirmtaku ir sprendžiantys apie modelio gerumą iš to, ką galima rasti Lietuvos automobilių turguose, labai stipriai klysta.

Pirma užuomina apie viduje slypintį perversmą yra drastiškai sumažėjęs modelio svoris. Didesnė už pirmtaką „Octavia“ sveria net apie 100 kg mažiau, priklausomai nuo komplektacijos.

Iš pagrindų naujas automobilis gaminamas ant itin sėkmingos „Volkswagen MBQ“ platformos, nuo kurios rieda ir „Audi A3”, „Volkswagen Golf“ bei „Seat Leon“.

Kaina pagal poreikį

Padalinęs technologiją keliems modeliams koncernas sutaupo apie 30 proc. laiko, reikalingo kiekvienam modeliui surinkti, ir nemažai pinigų, todėl „Škoda Octavia“ kaina nepakilo į aukštumas.

Pagal poreikius jį galima sukomplektuoti nuo paprastos, pigios ir kokybiškos darbinės versijos iki tikrą vairavimo malonumą teikiančio komfortiško automobilio.

Bandyta „Škoda Octavia“ buvo arti brangiausios galimos versijos. Galingiausias gamoje 1,8 litro darbo tūrio 180 AG benzininis variklis sukimo momentu nenusileido dyzeliniams varikliams ir maksimalius 250 Nm pasiekė labai plačiame diapazone - nuo 1250 iki 5 tūkst. aps/min.

Tai reiškia, kad net judant iš vietos vos spustelėjus akceleratorių variklis pasiekdavo didžiausią trauką ir be jokio delsimo pajudindavo automobilį iš vietos. Vairavimo malonumą dar labiau sustiprino tiksliai ir prognozuojamai veikianti 7 laipsnių automatinė pavarų dėžė.

Paprasčiausiai gera

Papildomos įrangos gausa „Škoda Octavia“ tikrai neišsiskiria, bet joje yra viskas, ko reikia, o esamos funkcijos itin paprastai valdomos.

Tiesą sakant, nesitikėjau, kad naujoji „Octavia“ man patiks. Prieš sėsdama prie vairo galvojau, kad tai bus dar vienas neblogas, tačiau neypatingas „darbinis arkliukas“. Bet po pasivažinėjimo siaurais, vingiuotais užmiesčio keliais, negalėjau išmesti iš galvos „Škoda“ šūkio „Simply clever“ (angl. „paprasčiausiai protinga“).

Bandyto „Škoda Octavia“ skaičiai:

Kaina: 81 tūkst. 460 litų.

Bazinė kaina: 47 tūkst. 960 litų.

Variklis: 1798 cm3 180 AG benzininis.

Pavarų dėžė: 7 laipsnių automatinė.

Išmatavimai (ilgis/plotis/aukštis, mm.): 4659/1814/1461

Ratų bazė, mm.: 2686

Bagažinės talpa, l.: 590-1580

Svoris: 1335 kg.

Įsibėgėjimas iki 100 km: 7,4 sek.

Didžiausias greitis: 231 km/val.

Vidutinės deklaruojamos degalų sąnaudos: 5,7 litro.

Gamybos vieta: Mlada Boleslavas, Čekija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.