Sportiškiausiojo „Kia pro_cee'd GT“ bandymas: arklių aukcionas (video)

Korėjietiškų automobilių gamintojas „Kia“ dar kartą patvirtino savo planus užkariauti Europą. Senajame žemyne sportiški automobiliai labai populiarūs, čia dirba dauguma garsiausių greitų ir galingų mašinų gamintojų.

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Dec 15, 2013, 7:10 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 7:52 PM

Bet „Kia“ įsitikinusi, kad įmantriai pavadintas „pro_cee'd GT“ gali ne tik įsiterpti į rinką, bet populiarumu aplenkti gerai žinomus vokiškus, prancūziškus ar itališkus modelius. Kad ir kaip neįtikėtinai skambėtų, korėjiečių planai yra visiškai realūs.

Korėjietis iš Europos

Daugelio europietiškų sportinių automobilių problema yra jų kaina. Jei norisi naujo stilingo automobilio, pasiekiančio daugiau nei 200 AG ir turinčio pakankamai tvirtą važiuoklę, reikia bent 100 tūkst. litų.

„Kia“ visa tai siūlo už gerokai prieinamesnę kainą – triduris hečbekas su 204 AG varikliu kainuoja nuo 70 tūkst. litų.

Be to, korėjietišku jį vadinti sunkiai apsiverčia liežuvis - „pro_cee'd GT“ kurtas Frankfurte, Vokietijoje esančiame tyrimų centre, gaminamas Slovakijoje ir skirtas išimtinai Europos rinkai.

Kaina buvo vienas iš svarbiausių kriterijų, patraukusių mano ir kitų kolegų, „Metų automobilio“ komisijos narių, dėmesį. Tačiau sportiškiausio automobilio titulą pelnęs modelis įdomus ne tik tuo.

Paprasti sprendimai

Jis iš esmės kitoks, nei daugelis europietiškų sportinių automobilių. Dauguma „Kia pro_cee'd GT“ sprendimų labai paprasti ir nebrangūs, tačiau nesukuria prastumo įspūdžio. Kaip ir tradiciniame „cee'd“, jame nėra nieko nereikalingo.

Lygiai toną sveriančio modelio kūrėjai apsiėjo be itin brangių svorio mažinimo technologijų – jie tiesiog padarė automobilį mažesnį.

Tiesa, ant galinių sėdynių telpa atsisėsti tik smulkaus sudėjimo keleiviai, tačiau gamintojas įvertino, kad sportiškais automobiliais ir taip beveik visada važinėja vienas ar du žmonės.

Bagažinė taip pat ankšta, čia tilptų tik pora lagaminų.

Aiški paskirtis

Tačiau „pro_cee'd GT“ akivaizdžiai skirtas ne praktiškumo ieškotojams. Automobilis varomas benzininiu 1,6 litro darbo tūrio, 204 AG varikliu su turbina, kuris didžiausią sukimo momentą, 265 Nm, pasiekia prie kiek aukštesnių, 1780-4500 aps./min.

Pirmosios pavaros šešių laipsnių pavarų dėžėje yra labai trumpos, todėl automobilis itin dinamiškai pajuda iš vietos, tačiau paskutinioji pavara leidžia palaikyti stabilų greitį magistralėje „negręžiant“ motoro.

Nors iki 100 km/val. „pro_cee'd GT“ įsibėgėja lėčiau nei „Metų automobiliu“ tapęs „Škoda Octavia“, dinamikos ir greičio jam netrūksta, mat itin standi važiuoklė labai gerai laiko automobilį aštriuose posūkiuose.

Vairas taip pat gerokai „sunkesnis“, nei kasdieniam važiavimui skirtuose modeliuose, o „Kia“ įprastos vairo standumo reguliavimo sistemos šiame modelyje nėra.

Tačiau inžinieriai nepamiršo Šiaurės šalims tiesiog būtinos smulkmenos – modelyje yra ne tik šildomos sėdynės, bet ir šildomas vairas.

Grynakraujis sportininkas

„Kia pro_cee'd GT“ sportišką charakterį atskleidžia ne tik važiuojant, bet ir vien pažvelgus į mašiną matosi, kam ji skirta.

Ryškia raudona linija apvestas žemesnis priekinis buferis papuoštas ledukų formos LED dienos žibintais, žemesnė stogo linija, sportiškas galinis buferis ir juodas salonas su kūną apglėbiančiomis sėdynėmis aiškiai provokuoja išbandyti automobilį lenktynių trasoje.

Prietaisų skydelis taip pat pritaikytas visoms situacijoms. Vienu mygtuko paspaudimu galima įjungti tradicinio spidometro atvaizdą arba sportišką skydelį, matuojantį sukimo momentą ir turbinos darbą.

„Arkliai“ apetitu nesiskundžia

Vienintelis ryškus automobilio minusas – didelis apetitas net ramiai važiuojant. Net gamintojo deklaruojamos degalų sąnaudos prilygsta dažno miesto visureigio duomenims, bet kelyje jos dar labiau išauga. Mažiau 11 l/100km mieste nepavyko pasiekti.

Nepaisant to, Vakarų Europos valstybėse šis modelis greičiausiai bus labai populiarus tarp jaunų vairuotojų.

Tačiau Lietuvoje jiems greičiausiai teks susidurti su problema, kad jauni vairuotojai, teikiantys pirmenybę dinamikai, o ne komfortui, paprastai neturi tiek pinigų, kad galėtų sau leisti naują automobilį, ir perka naudotus galingus modelius, o įmonėms tokių mašinų nereikia.

Bandyto „Kia pro_cee'd GT“ skaičiai:

Kaina: 82 tūkst. 220 litų.

Bazinė kaina: 69 tūkst. 790 litų.

Variklis: 1591 cm3 204 AG benzininis.

Pavarų dėžė: 6 laipsnių mechaninė.

Išmatavimai (ilgis/plotis/aukštis, mm.): 4310/1780/1430

Ratų bazė, mm.: 2650

Bagažinės talpa, l.: 380-1225

Svoris: 1000 kg.

Įsibėgėjimas iki 100 km: 7,7 sek.

Didžiausias greitis: 230 km/val.

Vidutinės deklaruojamos degalų sąnaudos: 7,4 litro.

Gamybos vieta: Žilina, Slovakija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.