Itin uolus kontrolierius rado dar vieną auką

Ar tai atsitiktinumas, kai Panevėžyje vienas po kito nubaudžiami mašinas mokamose vietose pastatę, bet ne taip, kaip kontrolieriai reikalauja, padėję kvitus vairuotojai?

Daugiau nuotraukų (1)

Vijolė Kasinskienė (panskliautas.lt)

Oct 24, 2014, 9:45 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 6:07 PM

Parodą į Aukštaitijos sostinę atvežęs ir netikėtai nukentėjęs vilnietis teigia, kad sostinėje kontrolieriai neapsėsti vien tik manijos bausti, jie sugeba pamatyti kad ir šone padėtą kvitą.

Nubaudė tas pats kontrolierius

Jau antras Panevėžyje kontrolierių nubaustas žmogus kreipėsi į „Panevėžio ryto“ redakciją dėl, jo įsitikinimu, nesąžiningai skirtos nuobaudos.

Abu nubaustieji buvo sumokėję už automobilio stovėjimą, bet vis tiek nubausti, nes kontrolieriai nematė ar nesivargino ieškoti prie langelio padėto kvito.

Gal tai ir ne atsitiktinumas – abu žmones nubaudė tas pats kontrolierius. Jį, kaip aukoms dabar atrodo, greičiausiai apsėdusi paranojiška tvarkos manija. Jei tik mokesčio kvitas bus padėtas ne taip, kaip pageidauja kontrolierius, bauda bus įsūdyta neabejotinai.

Už netvarką ir nepagarbą kontrolieriui.

Tai kontrolierius, kuris baudos dokumente pasirašo numeriu 179.

Negalėjo patikėti

„Skaičiau jūsų straipsnį apie panevėžietei neteisingai išrašytą baudą už automobilio stovėjimą. Taip nutiko ir man.

Negalėjau patikėti radęs baudos kvitą, juk apmokėjimo čekį specialiai palikau prie lango iš keleivio pusės, kad kontrolierius nuo šaligatvio jį lengvai pamatytų“, – stebėjosi redakcijai laišką parašęs Aidonas Valkiūnas.

Kontrolieriams užkliuvęs vyras Panevėžyje buvo tik svečias. A.Valkiūnas yra „Senosios kartografijos“ įmonės direktorius, į Panevėžį jis buvo atvykęs iš Vilniaus – Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje pristatė senųjų žemėlapių parodą. Būtent šalia bibliotekos ir stovėjo jo automobilis. Čia jis ir rado baudos kvitą.

Nenorėjo pamatyti?

„Kvitas Respublikos gatvėje stovinčiame automobilyje buvo paliktas ant skydelio priekinės dalies, kad nenuslystų į automobilio ventiliacijos angas. Kvitas turėjo aiškiai matytis šonu, nuo šaligatvio, kuriuo kontrolierius atėjo, pusės.

Jame buvo galima įskaityti visus įrašus. Tačiau kontrolierius ieškojo kvito tik priekinio stiklo matomumo zonoje. Mašinų gatvėje tuomet buvo vos kelios, juk, atrodo, nesunku žengti porą žingsnių ir pamatyti tą kvitą, kai esi to specialistas, tokį darbą dirbi“, – stebėjosi nubaustasis.

Vilniuje kvitą už automobilio stovėjimą jis visuomet palieka taip pat, kaip ir Panevėžyje, tačiau ten kontrolieriai kažkaip sugeba pamatyti popierėlį, nesikabinėja, kad jo nemato.

Principo reikalas

Vos tik išvydęs baudos kvitą, vilnietis kreipėsi į „Panevėžio būsto“ direktoriaus pavaduotoją Renaldą Janušką.

Bendros kalbos jie nerado. R.Januška pareiškė, kad kontrolieriaus užfiksuotoje nuotraukoje kvito nesimato, tad jis ir nubaustas teisėtai.

Vis dėlto Panevėžio svečias baudos nemokėjo. Jis jaučiasi teisus – juk buvo sąžiningas, nenorėjo apgauti valstybės, išsisukti nuo mokesčio. Vyras pasiryžęs eiti į komisijos posėdį, kai bus svarstomas jo baudos klausimas.

„Aišku, daugelis sakytų: „Pamanykite, gavau viso labo 20 litų baudą.“ Tačiau tai yra garbės reikalas, esu pažemintas. Be to, 20 litų yra uždirbami nemažomis pastangomis, todėl mane piktina toks „Panevėžio būsto“ darbuotojų akivaizdžiai piktybinis požiūris į miesto svečius ir gyventojus, jie verčia sąžiningus žmones jaustis pažeidėjais“, – nuomonę išrėžė A.Valkiūnas.

O kam dairytis plačiau?

Direktoriaus pavaduotojas ir korespondentei sakė, kad čia pasikartojo toks pat atvejis, kaip ir nubaustos moters, kuri taip pat skundėsi redakcijai. Pasidairyti plačiau ir pamatyti kiek toliau nuo stiklo palikto kvito kontrolierius esą neprivalėjęs.

Koks tas kontrolierius Nr. 179 – ar ilgametis, ar geras darbuotojas, „Panevėžio būsto“ direktoriaus pavaduotojas neatskleidė. Jis sakė nepažįstantis kontrolierių pagal jų pažymėjimo numerius, ir galop esą nesvarbu, kas jis toks.

Paklausus pavaduotojo, ką gi daryti tiems piliečiams, kurie susidūrė su kontrolieriumi Nr. 179 ir gavo baudą, nors už stovėjimo vietą buvo sumokėję, R.Januška patarė kvitą palikti tvarkingai, kaip ir reikalaujama.

„Jeigu žmogus atvažiuos į „Panevėžio būstą“ ir rodys kvitą, iš kur mes žinosime, kad tai jo, o ne kito žmogaus?“ – klausė bendrovės vadovas. Jam toks triukas neatrodė galintis būti tik iš fantastikos srities.

Gauna premijas už „dūšią“?

Anksčiau rašėme apie Aleksandros Š. atvejį – moteris sumokėjo baudą už tai, kad naują kvitą paliko šalia senųjų, prie priekinio stiklo, bet jis esą buvo neįskaitomas kontrolieriui.

Neįgalų vaiką auginančiai moteriai irgi buvo skausminga tai, kad ji palaikyta nusikaltėle, nors pinigus buvo sumokėjusi. Nors ir nedideli baudos pinigai, sunkiai besiverčiančiai panevėžietei taip pat buvo svarbūs.

Korespondentė klausė R.Januškos, ar tik už pagautas „dūšeles“ kontrolieriai negauna premijų. Šis į klausimą tiesiai neatsakė, tik pavadino tai „žurnalistiniais išvedžiojimais“.

„Kontrolierių tikslas – ne bausti, o siekti, kad žmonės sąžiningai mokėtų už stovėjimo vietas“, – pokalbį baigė pavaduotojas.

Tai, kad jis pats sau prieštaravo (juk aprašytose situacijose buvo siekta ne sąžiningo mokėjimo, o fanatiškos tvarkos), pavaduotojo nejaudino.

Klausimų kelia ir kontrolierių darbo metodai: baudos lapus jie tiesiog užkiša už automobilio valytuvų. Kas būtų, jeigu baudos lapą nugriebtų ir pradangintų koks nors valiūkiškas praeivis?

Ar žmogaus tada neužpultų jau teismo antstoliai, negirdintys jokių pasiaiškinimų?

R.Januška atsakė, kad tai spręstų ne „Panevėžio būstas“, o nuostatus patvirtinusi savivaldybės komisija. Iki šiol tokių nesusipratimų dar nepasitaikę.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.