Vyriausybė pritarė techninės apžiūros naikinimo naujovėms

Susisiekimo ministerija Vyriausybei pateikė svarstyti Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisas, numatančias muitinės pareigūnams teisę naikinti techninę apžiūrą tų transporto priemonių, kurių konstrukcija yra pakeista ir pritaikyta kontrabandai gabenti.

Planuojama, kad techninę apžiūrą galės panaikinti ir muitininkai.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Planuojama, kad techninę apžiūrą galės panaikinti ir muitininkai.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 11, 2015, 3:40 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 11:48 AM

Vyriausybė šiam siūlymui pritarė.

„Šiuo metu įstatymas nenurodo, kada ir kokių institucijų pareigūnai turi teisę panaikinti privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimą.

Kad nekiltų nesusipratimų, privalome aiškiai apibrėžti ne tik šių dokumentų panaikinimo tvarką, bet ir galimus atvejus“, – sako susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

Įstatymo projektu siekiama, kad muitinės įstaigų pareigūnai Susisiekimo ministerijos arba jos įgaliotos institucijos nustatytais atvejais ir tvarka galėtų panaikinti motorinių transporto priemonių ir (ar) priekabų, kurios perdirbtos kontrabandai vežti, privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimą. Taip pat ketinama nustatyti ne tik techniškai netvarkingų ir grėsmę saugiam eismui keliančių motorinių transporto priemonių ir (ar) priekabų techninės apžiūros panaikinimo tvarką, bet ir konkrečius neatitikimų techniniams reikalavimams atvejus.

Vyriausybė posėdyje trečiadienį nusprendė teikti Seimui svarstyti Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisas, numatančias muitinės pareigūnams teisę naikinti privalomąją techninę apžiūrą tų transporto priemonių, kurių konstrukcija yra pakeista ir pritaikyta kontrabandai gabenti.

Pataisose taip pat reglamentuojama, kokie pareigūnai galės naikinti privalomąją techninę apžiūrą transporto priemonėms bei priekaboms, kurios neatitinka techninių reikalavimų ir kelia grėsmę eismo saugumui.

Pagal pataisas, tai galės padaryti policijos pareigūnai. Jeigu transporto priemonės didžiausia leistina masė yra didesnė nei 3,5 tonos arba ji turi daugiau nei 9 sėdimąsias vietas, techninę apžiūrą toms transporto priemonėms galės panaikinti Valstybinės kelių transporto inspekcijos pareigūnai.

Pataisose nurodoma, kad jos turėtų įsigalioti nuo šių metų liepos.

Kaip jau rašė lrytas.lt, transporto priemonės privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimas šiuo metu naikinamas, jei:

1. neveikia pagrindinis stabdys (vairuotojas juo negali sustabdyti transporto priemonės);

2. neveikia vairo mechanizmas (vairuotojas negali juo valdyti transporto priemonės);

3. netvarkingas transporto priemonės ir priekabos sukabinimo įtaisas;

4. lyjant, sningant arba esant rūkui vairuotojo pusėje neveikia stiklo valytuvas;

5. tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui nedega joks (artimosios, rūko, tolimosios šviesos) priekinis kairysis žibintas, o sugedus bent vienam galiniam gabarito žibintui neveikia avarinė šviesos signalizacija arba transporto priemonės gale nėra pritvirtinto avarinio sustojimo ženklo;

6. transporto priemonės stiklų, patenkančių į priekinį 180 laipsnių vairuotojo matymo lauką, šviesos laidumas mažesnis negu nustatyta techniniuose reikalavimuose;

7. žiemos sezono metu automobilis, kurio bendroji masė ne didesnė kaip 3,5 t, ir (ar) jo priekaba (jei priekaboje įrengti stabdžiai) eksploatuojamas su padangomis, kurios neskirtos važiuoti žiemą, transporto priemonė vasaros sezono metu eksploatuojama su dygliuotomis padangomis arba protektoriaus rašto gylis mažesnis nei nustatyta techniniuose reikalavimuose;

8. transporto priemonės žibinte panaudotas transporto priemonės gamintojo nenumatytas šviesos šaltinis;

9. stovinčios motorinės transporto priemonės su dirbančiu varikliu skleidžiamo triukšmo lygis viršija Kelių transporto priemonių variklių triukšmo ribinių dydžių ir jų nustatymo tvarkos apraše nurodytus dydžius.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.