Jau sukate galvą dėl žieminių padangų? Nėra ko skubėti

Susisiekimo ministerijos siūloma naujovė gali sutrumpinti kasmet nutįstančias eiles prie padangų keitimo dirbtuvių, kai per keletą dienų visi Lietuvos vairuotojai veržiasi pasikeisti vasarines padangas į žiemines.

Jei bus pritarta siūlomai naujovei, padangų keitėjams darbo nesumažės, tačiau grafiką teks gerokai pastumdyti.<br>T.Bauro nuotr.
Jei bus pritarta siūlomai naujovei, padangų keitėjams darbo nesumažės, tačiau grafiką teks gerokai pastumdyti.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė-Steponėnė („Lietuvos rytas“)

2015-10-17 15:00, atnaujinta 2017-10-09 12:15

Susisiekimo ministerija Vyriausybei pateikė siūlymą pakeisti Kelių eismo taisykles (KET) ir leisti vairuotojams naudoti padangas vos tris žiemos mėnesius.

Šiuo metu su žieminėmis padangomis Lietuvoje privalu važinėti beveik penkis mėnesius – nuo lapkričio 10 dienos iki balandžio 1-osios.

Jei Vyriausybė pritars ministerijos siūlymui, vairuotojams vasarines padangas bus draudžiama naudoti tik nuo gruodžio 1-osios iki kovo 1 dienos, o nuo lapkričio 10 dienos ir iki kovo 31-osios draudimas galios, kai važiuojamoji kelio dalis yra apsnigta arba apledėjusi.

Tai reiškia, kad patys vairuotojai turės įvertinti, kada atėjo laikas keisti padangas.

Kaimynai jau išbandė

Ar Lietuvos vairuotojai jau pakankamai tam pribrendo? Susisiekimo ministro patarėjas Ričardas Slapšys įsitikinęs, kad taip.

„Gyventojais būtina pasitikėti. Tokią naujovę ne mes sugalvojome, tokia užsienio šalių patirtis. Reikia įvertinti, kad klimatas šyla.

Lapkritis dar būna gana šiltas, bet vairuotojai, turintys dygliuotas žiemines padangas, priversti jas montuoti. O kai temperatūra aukšta ir danga sausa, automobilis su tokiomis padangomis dar nesaugesnis nei su vasarinėmis“, – aiškino patarėjas.

Tokia tvarka išties jau galioja Latvijoje, Estijoje, Rusijoje ir Baltarusijoje – ten žieminės padangos privalomos gruodžio–vasario mėnesiais. Švedijoje ir Suomijoje vairuotojams taip pat palikta laisvė apsispręsti, kada pradėti žiemos sezoną.

Pokyčiai palengvintų ir užsieniečių keliones į Lietuvą, nes anksčiau padangas pagal savo šalies įstatymus naudojantys kitų šalių piliečiai lapkritį ir kovą vos įvažiavę į Lietuvą iškart tapdavo pažeidėjais.

Laukė motociklininkai

Tačiau labiausiai naujos padangų naudojimo tvarkos laukia motociklininkai.

Pernai spalį įsigaliojus prievolei žiemines padangas šaltuoju sezonu naudoti visoms transporto priemonėms, įskaitant ir motociklus, dauguma entuziastų savo plieninius žirgus uždarė garažuose beveik pusmečiui. Mat žieminės padangos daugumai motociklų tiesiog negaminamos.

„Ir taip aišku, kad niekas sningant motociklu nevažiuoja. Būna, kad keliai iki pat sausio laikosi kaip vasarą, bet ir leidimas važinėti lapkritį bei kovą reikštų labai daug“, – tvirtino motociklu važinėjantis vilnietis Nerijus.

R.Slapšys patvirtino, kad kebli motociklininkų padėtis buvo viena svarbiausių priežasčių keisti galiojančias KET. Naujoji tvarka taip pat bus labai paranki žmonėms, kuriems reikia retkarčiais pasinaudoti priekaba.

Pasitiki sąmoningumu

Nuolat važinėti iki pat gruodžio pirmosios su vasarinėmis padangomis nebūtų itin protinga, nes lapkritį pasitaiko bent kelios snieguotos dienos.

„Vairuotojai turi įvertinti oro sąlygas. Jei pasnigę ar pašalę, su vasarinėmis padangomis važiuoti nebus galima. Bet tai nesunku nuspėti, nes kiekvienas gali pasitikrinti orų prognozę.

Be to, Lietuvoje temperatūrų skirtumai, pavyzdžiui, tarp Biržų ir Klaipėdos, žiemą būna nemaži. Pernai Klaipėdoje sniegas laikėsi vos keletą dienų“, – aiškino R.Slapšys.

Tačiau vertindamas Susisiekimo ministerijos siūlymą Vyriausybės kanceliarijos Ekonomikos pažangos departamento skyrius suabejojo, ar dėl trumpesnio žieminių padangų naudojimo laiko nepadaugės avarijų.

R.Slapšio nuomone, dėl to baimintis nereikia, nes vairuotojai kasmet susiduria su priešinga situacija.

„Spalį, balandį ar gegužę būna pakankamai šaltų dienų, kai pasninga ar pašąla.

Bet reikia prisiminti esminę kelių eismo taisyklę – vairuotojas atsako už savo transporto priemonės saugumą.

Jei suteikiama teisė, tai dar nereiškia, kad ja galima piktnaudžiauti“, – aiškino ministro patarėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.