Ateinanti šiluma kelyje reiškia labai geras naujienas

Besibaigiant kovo mėnesiui vairuotojams pats metas prisiminti, kada galima ir būtina pasikeisti padangas bei kaip keičiasi maksimalus leistinas greitis Lietuvos keliuose.

Balandžio pradžia vairuotojams atneš šilumą ir puikų orą keistis padangas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Balandžio pradžia vairuotojams atneš šilumą ir puikų orą keistis padangas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-25 12:02, atnaujinta 2017-05-31 14:49

Šįmet įstatymų reikalavimams pritaria ir gamta – balandis nusimato labai šiltas, o pasitraukusi žiema turėtų nebegrįžti.

Laukia palankūs orai

Svarbiausias vairuotojų darbas pavasarį – pasikeisti padangas. Anksčiausiai vasarines padangas galima naudoti nuo balandžio 1 dienos.

Bet, priešingai nei žieminių padangų atveju, vasarinių padangų naudoti nėra privaloma, todėl vairuotojams nebūtina skubėti kuo greičiau keistis padangų, išskyrus tą atvejį, jei jos yra dygliuotos.

Dygliuotas padangas galima naudoti tik iki balandžio 10 dienos. Jų nepasikeitus laiku anuliuojama techninės apžiūros kortelė.

Jei norisi, žieminėmis padangomis galima važinėti nors ir visus metus, bet tai nėra nei saugu, nei taupu – vasarą žieminės padangos gerokai greičiau dyla ir prasčiau laiko automobilį ant kelio.

Kada tiksliai keisti žiemines padangas į vasarines, geriausia nuspręsti pažvelgus į orų prognozę. Ji šįmet vairuotojams itin palanki.

Jau balandžio 1-ąją prognozuojama 11 laipsnių šilumos. Iki balandžio 5 dienos oro temperatūra dieną turėtų svyruoti nuo 7 iki 9 laipsnių šilumos, o vėliau visą mėnesį šiluma bus matuojama dviženkliais skaičiais.

Jau balandžio viduryje termometro stulpelis turėtų pakilti iki 17-18 laipsnių šilumos.

Bet naktį vairuotojams nereikia prarasti budrumo. Balandžio pradžioje naktimis bus tik 1-5 laipsniai šilumos, todėl gali susidaryti plikledis.

Gatvėse – motociklai

Nuo balandžio 1-osios, kartu su vasarinių padangų sezono pradžia, gatvėse pasirodys ir daugiau motociklų, todėl vairuotojams būtina įprasti itin atidžiai dairytis prieš persirikiuojant ar lenkiant kitą automobilį.

Montuojant vasarines padangas būtina patikrinti ir protektoriaus gylį. Minimalus leistinas gylis yra 1,6 mm., bet jei su tomis pačiomis padangomis važinėsite visą sezoną, įsitikinkite, kad protektoriaus yra bent 4 mm.

Didėja greitis

Balandžio pradžia taip pat reiškia didėjantį greitį automagistralėse ir greitkeliuose.

Nuo balandžio 1 iki spalio 31 dienos automagistralėse (žaliu ženklu žymimas kelias) automobiliu arba motociklu galima važiuoti iki 130 km/val. greičiu.

Greitkeliuose (mėlynas ženklas su automobilio simboliu) šiltuoju sezonu greitis didėja iki 120 km/val.

Kiti greičio apribojimai nuo sezono nesikeičia. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad pakeitimai negalioja ir kitoms transporto priemonėms, tik lengviesiems automobiliams ir motociklams.

Tai reiškia, kad krovininių automobilių ar autobusų vairuotojai vasarą magistralėse ir greitkeliuose negali važiuoti greičiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?