Keisčiausi draudimai vairuotojams, galiojantys pasaulyje

Lietuvoje Seimas uždraudė rūkyti automobiliuose, jei juose važiuoja nėščios moterys ar vaikai. Nieko keista – panašios taisyklės galioja daug kur. Tačiau užsienyje yra ir tokių, kurios verčia iš koto.

Kai kuriose šalyse vairuojančioms moterims draudžiama dažytis mašinoje.<br>„123rf.com“ nuotr.
Kai kuriose šalyse vairuojančioms moterims draudžiama dažytis mašinoje.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Apr 4, 2015, 10:17 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 1:39 PM

Draudimas prisidegti cigaretę ar pypkę automobilyje, kuriame yra besilaukiančių moterų ar mažamečių, Lietuvoje įsigalios nuo liepos mėnesio.

Jau senokai draudžiama kalbėtis mobiliuoju telefonu vairuojant. Laimei, kol kas neperimta keistoka kitų valstybių patirtis – absurdiškų draudimų vairuotojams apstu net itin išsivysčiusiose šalyse.

Kefyras. Kad Rusijos įstatymų leidėjai gali pridaryti kvailysčių, niekas pernelyg nesistebi. Tačiau ir jiems užteko sveiko proto kažkada nepritarti vyriausiojo šalies veterinarijos gydytojo Genadijaus Oniščenkos siūlymui uždrausti vairuotojams gerti kefyrą.

Nors visi ekspertai guldė galvą, kad joks alkoholio matuoklis neužfiksuos nė promilės net ir išgėrus kelis litrus, G.Oniščenka rimtu veidu dėstė parlamentarams: „Jeigu mėgsti kefyrą, rinkis – gersi jį ar sėsi prie vairo.“

Įvairovė. JAV jau seniai garsėja keistokais įstatymais, galiojančiais paskirose valstijose.

Bauda už plepėjimą mobiliuoju telefonu vairuotojui nieko nestebina. Galima suprasti ir Rod Ailando valdžią, uždraudusią salone vežti net uždarytus svaigalų butelius.

Tačiau važinėjantys naktimis Pensilvanijos kaimo keliais turi atminti, jog sutikus arklį ar vadeliotoją reikia pasitraukti į šalikelę ir apdengti automobilį marška, kad gyvulys nesibaidytų.

Žinoma, naftos gręžiniais garsėjančioje valstijose vargu ar kas jodinėja naktimis, tačiau seniai priimtos taisyklės tebegalioja.

Minesotoje galima sulaukti net 2 tūkst. dolerių (dabartiniu kursu – 1822 eurų) baudos, jei policininkas nuspręs, kad automobilio padangos pernelyg purvinos. Kalifornijoje draudžiama automobiliu įvažiuoti į baseiną, tarsi kas nors tam ryžtųsi savo noru.

Alabamoje nevalia vairuoti užrištomis akimis arba basomis. O Arkanzasas stengiasi apsaugoti vietos gyventojų ausis: nuo 21 valandos čia negalima pypsėti prie vairuotojams skirtų greitojo maisto užeigų langelių.

Europa. Senajame žemyne įvairios taisyklės paprastesnės ir keistenybių pasitaiko retai.

Bet vertėtų atminti, kad Vokietijoje parodęs vidurinį pirštą savo kolegai vairuotojas ne juokais gali būti nubaustas.

Londone būtina išjungti variklį, jeigu ketinate stovėti ilgiau negu tris minutes. O Kipre vairuotojams nevalia nei valgyti, nei gerti – dėl prie vairo sušlamšto sumuštinio gali tekti pakloti net 85 eurus.

Grožis. Atsidūrusiems Meksikos keliuose derėtų nepamiršti: čia draudžiama vairuojant skustis arba dažytis. Tailande nevalia be drabužių važiuoti tiek automobiliu, tiek mopedu.

O Kinija šiuo metu svarsto su moterimis susijusį draudimą: siūloma neleisti vairuojančioms kinėms maitinti kūdikių krūtimi.

Beje, tokią idėją iškėlė patys eismo dalyviai – pasirodo, panašių atvejų būta ne vieno.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.