„Toyota Prius“ pirkėjas pamatė tai, ko negalėjo būti: kas čia per stebuklas?

Naudoto automobilio internete ieškojęs vilnietis padarė netikėtą atradimą. Tarp skelbimų jis pastebėjo „Toyota Prius“ su specialiais EV serijos numeriais. 

Standartiniam „Toyota Prius“ modeliui buvo išduoti EV serijos numeriai, tačiau „Regitros“ atstovai pastebėjo klaidą ir automobilio savininkui teko juos grąžinti.<br> Ekrano nuotr.
Standartiniam „Toyota Prius“ modeliui buvo išduoti EV serijos numeriai, tačiau „Regitros“ atstovai pastebėjo klaidą ir automobilio savininkui teko juos grąžinti.<br> Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 15, 2018, 12:46 PM

Tačiau jam užkliuvo viena detalė – šis automobilis nebuvo nei elektromobilis, nei įkraunamas hibridas. Vyras atkreipė dėmesį, kad automobilis neturėjo įkrovimo lizdo ir negalėjo suprasti, kaip pardavėjas gavo tokius numerio ženklus. 

Pastebėjo, ko neturėjo būti

Lrytas.lt skaitytojas Julius pasakojo, kad pradėjęs internete ieškoti naudoto automobilio nusprendė apsistoti ties hibridiniais modeliais. 

Pasirinkimas nebuvo labai didelis, tad galiausiai jis sugalvojo, kad labiausiai verta domėtis „Toyota Prius“. 

„Naršydamas internete pastebėjau EV serijos numeriais pažymėtą automobilį, kurio baterijos negali būti įkrautos iš išorės“, – prisiminė vyras. 

Nuo šių metų balandžio 3 dienos EV serijos numeriai išduodami ne tik tikriems elektromobiliams, bet ir iš išorės įkraunamiems „plug-in“ hibridams. Tai turi būti nurodyta automobilio kilmės dokumentuose.

„Minėtame skelbime parodytas automobilis nebuvo įkraunama „Toyota Prius“ versija. 

Dešinėje pusėje nebuvo įkrovimo lizdo, kuriuos turi šio modelio „Plug–in“ modifikacijos, nors išduoti EV serijos numeriai. Kuo jis geresnis už kitus vairuotojus?“ – negalėjo suprasti Julius. 

Įvyko žmogiška klaida

„Regitros“ atstovai pažymėjo, kad EV serijos numerio ženklai yra skirti žymėti tik elektra varomus automobilius, o nuo balandžio 1 dienos, klientų pageidavimu, tokio tipo numerio ženklai gali būti išduodami ir įkraunamiems hibridiniams modeliams. 

Valstybės įmonės komunikacijos skyriaus vadovė Ingrida Kuorytė portalui lrytas.lt sakė, kad jei toks automobilis jau buvo registruotas Lietuvoje, specialistai reikiamą informaciją matys duomenų bazėje. 

„Vis dėlto jei transporto priemonė mūsų šalyje registruojama pirmą kartą, tuomet reikės pateikti jos kilmės arba patvirtinimo dokumentus, kuriuose nurodyti duomenys apie iš išorės įkraunamo hibridinio automobilio įrangą“, – komentavo ji. 

I. Kuorytė paaiškino, kad minėto „Toyota Prius“ numerio ženklai jau nebegalioja.

Anot jos, gegužės mėnesį transporto priemonei buvo išduotas kitas skaičių ir raidžių derinys. 

„Tuos numerius šio automobilio savininkas buvo gavęs dėl mūsų specialisto žmogiškos klaidos. Kai tik ji buvo pastebėta, jam buvo išduoti įprasti numeriai“, – komentavo I. Kuorytė. 

Specialistė pažymėjo, kad EV numeriai išduodant standartinius naujus buvo paimti. 

„Regitros“ duomenimis, per klaidą išduotą numerį „Toyota“ savininkas turėjo tik tris dienas.

Per tą laiką matyt jis ir spėjo padaryti skelbime matomas nuotraukas. Bet kodėl pasirinko jas įdėti į skelbimą, sunku suprasti, o pasiteirauti nepavyko, nes skelbimas nebegalioja ir pardavėjo kontaktai nebeskelbiami.

Nauda miestuose – nevienoda

I. Kuorytė pridūrė, kad nuo balandžio 3 dienos keitėsi elektromobiliams skirtų numerio ženklų sudarymo tvarka. 

„Iki šiol šioms transporto priemonėms skirti numerio ženklai buvo gaminami su priekyje esančiu EV raidžių deriniu. 

Atsižvelgiant į didėjantį šių automobilių skaičių bei poreikį plėsti numerio ženklų derinių kombinacijas, netrukus, kai pasibaigs numerių atsargos, bus pradėta naudoti tik „E“ raidė ir bet kuri kita abėcėlės tvarka einanti raidė“, – sakė komunikacijos vadovė. 

Verta pažymėti, kad dėl elektromobiliams taikomų lengvatų sprendžia savivaldybės, todėl tvarka skirtinguose miestuose yra nevienoda. 

Kaune už stovėjimą nereikia mokėti visų EV serijos numerius turinčių automobilių savininkams. 

Tuo metu Vilniaus miesto savivaldybės taryba priėmė sprendimą vietinės rinkliavos už naudojimąsi mokamomis vietomis netaikyti tik tikriems elektromobiliams.

Sostinėje taip pat buvo suvienodintos sąlygos visiems elektromobilių vairuotojams – tiek su specialiais, tiek su standartiniais numeriais suteikiami nemokami leidimai.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.